Ingredience na fit španělského ptáčka
Ptáčci
- 520 g hovězí zadní plátky
- 4 lžičky hořčice polotučná (40 g)
- 1 vejce (50 g)
- 50 g sterilovaných okurek bez cukru
- 20 g mrkve
- 4 ks krůtí slaniny (115 g) nebo párky Šmakoun (Billa, Makro), příp. šunka (Jak vybrat šunku)
- ½ cibule (50 g)
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř
- řepkový olej (3 g)
Omáčka
- 500 ml hovězího vývaru
- 150 ml podmáslí
- 2 lžíce celoznné pšeničné mouky (30 g)
- 50 ml vody
- 2 vejce
- 50 g sterilovaných okurek bez cukru
- sůl, pepř

Postup receptu
- Všechny 3 vejce uvařte natvrdo podle tohoto návodu. Pak je oloupejte, jedno nakrájejte na čtvrtiny a zbytek na kostičky.
- Okurky, které budete dávat do masa, vyberte buď maličké nebo je nakrájejte na 4 hranolky. Zbylé okurky nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a také nakrájejte na 4 hranolky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Plátky masa rozklepejte paličkou, je potřeba je mít co nejdelší a tenké. Jeden plátek by měl mít 130 g. Každý plátek masa potřete hořčící, osolte, opepřete a položte na něj plátek krůtí slaniny nebo šunky.
- Pak zhruba do jedné třetiny masa dejte čtvrtinu vejce, okurek a mrkev (nebo parek Šmakoun), závitek pevně srolujte a zavažte provázkem nebo utěsněte kovovými jehličkami.
- Na trošce oleje osmahněte cibuli, vložte ptáčky a zprudka je opečte z obou stran. Pak je zalijte 500 ml vývaru a nechejte dusit na mírném stupni pod pokličkou 2 hodiny. Mezitím několikrát ptáčky otočte. Ke konci vaření odřežte kousek masa a ochutnejte, zda je hotové. Ptáčky vytáhněte a odstraňte provázek.
- Do výpeku nalijte zbytek vývaru, podmáslí, chvíli povařte a vložte nakrájené okurky a vejce.
- Mouku pořádně rozmíchejte ve vodě a po částech nalévejte do omáčky a přitom míchejte do požadované konzistence.
- Ochutnejte a podle chuti dosolte a dopepřete.
- Vraťte ptáčky do omáčky a společně pár minut přiklopené provařte.
- Podávejte s rýží uvařenou v rýžovaru.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.

Přidat komentář