Ingredience na fit nepečený cheesecake
Korpus na cheesecake
- 150 g celozrnných sušenek bez cukru (např. můj fitness recept z e-kuchařky Fitness domácí cukrárna nebo celozrnné sušenky Gullón), příp. fitness celozrnných piškotů bez cukru
- 60 ml vody
Tvarohová vrstva
- 750 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 225 g krémového sýru light (např. Goldessa Light Lidl)
- 120 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového)
- citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
Želatina
- 7 g práškové želatiny
- 360 ml vody (120 ml studené a 240 ml horké)
- 60 ml citrónové šťávy (1 – 2 citróny)
- 70 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice)
- kapka žlutého potravinářského barviva
Mrkni na můj velký test celozrnných sušenek a zjisti, které jsou nejlepší na fit svačinu a které na cheesecake 😉
Postup receptu na nejlepší dietní cheesecake
- Krémový sýr vytáhni z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
- Z vody a želatiny připrav želatinu podle návodu na obale nebo můžeš vyzkoušet moji metodu – 7 g želatiny rozmíchej ve 120 ml studené vody, vmíchej 240 ml horké vody, citrónovou šťávu a sladidlo a nakonec kapku žlutého barviva, aby želatina byla žlutá.
- Želatinu ochutnej, v případě potřeby přislaď a nechej zchladnout v pokojové teplotě.
- Sušenky rozemel najemno v mixéru se sekáčkem a 10 g si dej stranou na ozdobu.
- Do zbytku sušenek přidej postupně cca 60 ml vody a promíchej tak, aby se sušenky spojily, ale nebyly mokré. Vody může být potřeba méně či více.
- Sušenkovou směs natlač na dno 9 malých skleniček nebo nádobek o objemu 180 ml. Do každé cca 22 g.
- Tvaroh rozmixuj s krémových sýrem a práškovým sladidlem zcela dohladka pomocí ručního mixéru. Vmíchej nastrouhanou citrónovou kůru, ochutnej a případně podle chuti doslaď.
- Tvarohovou směs rozděl rovnoměrně do všech skleniček (do každé cca 120 g) a dej chladit na půl hodiny do lednice.
- Nakonec nalij vlažnou želatinu do všech skleniček (cca 40 ml do každé) a dej ztuhnout do lednice ideálně přes noc.
- Před podáváním nasypej do všech skleniček zbytek sušenek.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na zdravý nepečený cheesecake
- Vodu na želatinu můžeš ohřát ve varné konvici.
- Pokud bys chtěla uspíšit ztuhnutí želatiny, tak ji po umíchání dej cca na 1 – 2 hodiny do mrazáku, promíchej a napůl ztuhnutou ji rozděl do skleniček. Sice nevytvoříš rovnoměrnou a rovnou vrstvu želatiny, ale nebudeš muset čekat na ztuhnutí želatiny do druhého dne, a taky to vypadá efektně.
- Pokud ti trochu želatiny zbude, můžeš ji nalít do silikonových formiček na led a mít z nich pak želatinové bonbóny.
- Velký návod, jak pracovat s želatinou, najdeš zde.
- Můžeš udělat i pomerančovou verzi – stačí místo citrónu použít pomeranče, tj. pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru. A želatinu obarvíš na oranžovo troškou žlutého a troškou červeného barviva.
Komentáře