Ingredience na zdravé domácí piškoty
- 2 vejce (100 g)
- 50 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 30 g práškového sladidla bez kalorií
- špetka soli
Postup receptu
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli a sladidla vyšlehejte tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdete zde.
- Poté vmíchejte zlehka žloutek a celozrnnou mouku. Dobře promíchejte, ale ne příliš prudce, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Pomocí lžičky nebo lépe cukrářského sáčku s hladkou kulatou špičkou o průměru 12 – 15 mm dávejte piškotové těsto na pečícím papírem vystlaný plech a dělejte kulaté tvary o průměru cca 4 cm. Případně si můžete pořídit silikonovou formu na makronky, která má v sobě vytlačená kolečka. Zkoušela jsem obojí.
- Pečte 17 – 20 min na 180 °C dozlatova. Pokud budete péct víc plechů, dejte je do trouby současně, jinak by těsto mezitím „spadlo“. Celkově pracujte s těstem rychle, nenechávejte ho dlouho stát.
- Po upečení hned piškoty sundejte z plechu, nechejte vychladnout a skladujte v uzavřené dóze ve spíži. Zatím jsem netestovala, jak dlouho vydrží, do týdne je vždy sním, nicméně počítejte, že méně než kupované, protože jsou bez cukru a bez jiných konzervantů.
- Vznikne cca 48 ks.
Komentáře
Dnes jsem pekla poprvé a super, už peču další várku 🙂 moc děkuji za recept 👍
Už se těším až upecu, chci dělat nepeceny dort, tak domaci celozrnne piskoty přijdou vhod🌹
Děkuji za recept,piškoty jsou výborné,těším se až z nich udělám tiramisu
Právě se pečou a vypadají úžasně! Dekuju mockrát za recept… 👌👍😉
Moc dobré 🙂 peču ted pravidelně pro syna, může se po nich utlouct 😀
Děkuji za recept, piškoty jsou super. Upekla jsem je v mini verzi, aby si je děti mohly přidávat do domácího jogurtu 🙂