Ingredience na domácí gnocchi
- 400 g brambor zbavených slupky (ideálně varný typ C, cca 500 g se slupkou]
- 100 g řeckého jogurtu 0%
- 1 ks vejce M (50 g)
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g hladké bílé pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání
- 1 lžička soli (5 g)
Postup receptu – jak připravit zdravé bramborové noky
- Brambory zbav slupky a uvař doměkka (20 – 30 minut). Poté je buď prolisuj přes lis na brambory nebo nastrouhej najemno na struhadle.
- K bramborám přidej jogurt, vejce, dobře smíchej, přidej špaldovou mouku a pak postupně přisypávej bílou mouku, dokud nevypracuješ kompaktní těsto. Mouky může být potřeba méně či více, záleží na moučnatosti brambor a vodnatosti jogurtu. Nedávej ale mouky zbytečně moc, noky by pak byly tuhé. Těsto by se mělo mírně lepit.
- Dej vařit vodu do většího hrnce.
- Těsto rozděl na 6 částí a každou vyválej do tenkého dlouhého hada a rozkrájej nožem na malé kousky. Přitom podsypávej moukou.
- Noky házej po várkách do osolené vroucí vody a promíchej, aby se nenalepily na dno. Jakmile vyplavou na hladinu, vař ještě 2 minuty a poté vytáhni cedníkem nebo naběračkou s dírami, dej do misky a propláchni přes cedník pod studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Proces zopakuj se všemi várkami.
- Vznikne cca 130 ks = 6 porcí, jedna porce je cca 120 g.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Komentáře