Ingredience na velikonoční mazanec

Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit Uveďte do poznámky "Bajola" a dostanete navíc zdarma kvalitní proteinovou tyčinku 😉

Postup receptu

  1. Rozinky nebo jiné sušeného ovoce zalijte horkovou vodou a nechejte alespoň 10 minut louhovat.
  2. Rozehřejte troubu na 200 °C.
  3. Oddělte žloutek od bílku, z bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh pomocí ručního mixéru.
  4. Žloutek smíchejte s tvarohem, rozinkami, vanilkovým extrakem, rumem a dle chuti doslaďte.
  5. Mouky smíchejte dohromady s kypřícím práškem a vsypte do mokrých ingrediencí.
  6. Vmíchejte sníh z bílků.
  7. Pomocí kuchyňského robota vyhnětejte nelepivé těsto. Pokud se moc drolí, přilejte trochu vody, ve které se louhovaly rozinky. Těsto pořádně propracujte.
  8. Vytvarujte pěkný bochánek, nahoře nařízněte nožem křížek, aby se při pečení těsto neroztrhlo, přetřete žloutkem a posypejte mandlemi.
  9. Pečte 10 minut na 200 °C, pak teplotu zeslabte na 160 °C a pečte dalších 10 minut. Mazanec vytáhněte, opatrně zabalte celý do alobalu a dopečte dalších cca 25 minut. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku.
  10. Mazanec průběžně kontrolujte, aby se nespálil zespodu ani zeshora, zejména mandle. Podle výkonu trouby můžete mazanec do alobalu zabalit dříve, případně péct na nižší teplotu.
  11. Otestujte zapíchnutím špejle, pokud se těsto na špejli nelepí, je mazanec hotový.
  12. Doporučuji jíst s bílým nízkotučným jogurtem oslazeným sirupem bez kalorií nebo čekankovým sirupem.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)