Ingredience na celozrnný tvarohový fit mazanec

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva)
  • 200 g hladké bílé pšeničné mouky 
  • 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
  • 300 g nízkotučného tvarohu (nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje)
  • 2 lžičky rumu nebo rumového aroma (10 ml)
  • 2 vejce (100 g)
  • 1 lžička citrónové kůry (5 g)
  • sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
  • špetka soli
  • 60 g rozinek, brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
  • 1 žloutek na potření (17 g)
  • 20 g mandlových plátků
Zdravý celozrnný mazanec - recept Bajola

Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu

  1. Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Smíchej oba druhy mouky a droždí.
  3. Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
  4. Pak smíchej sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětej těsto tak, aby bylo dobře spojené. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
  5. Nakonec přidej špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
  6. Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechej na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
  7. Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
  8. Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
  9. Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
  10. Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Tvarohový celozrnný mazanec - foto postupFit tvarohový mazanec - recept Bajola

Celozrnný mazanec z tvarohu - recept Bajola
E-book Fitness domácí cukrárna - Bajola

Fitness domácí cukrárna

Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Fit tvarohovoý mazanes s tukem - recept Bajola

Verze fit tvarohového mazance s řepkovým olejem a brusinkami

Poznámky k receptu

  1. V receptu kombinuju celozrnnou a bílou mouku zejména kvůli lepšímu nakynutí. Celozrnná mouka nemá tolik lepku. Samozřejmě i chuť je pak více podobná klasické verzi. Přečti si můj článek o moukách a dozvíš se, proč se není třeba bát kombinace s bílou moukou.
  2. Mazanec díky tvarohu není suchý ani bez použití tuku, ale je hodně hutný a má tvrdou kůrku. Pokud chceš mazanec vláčnější, nahraď 100 g tvarohu 100 ml řepkového oleje, příp. 100 g másla (řepkový olej je zdravější, ale máslo má méně kalorií). Zlepšíš chuť i konzistenci, viz foto, ale zvýšíš o dost kalorickou hodnotu. Ani v jednom případě ale nepočítej s konzistencí klasického nadýchaného mazance (netvarohového).
  3. Pokud použiješ olej, peč mazanec v menší kulaté formě, protože těsto nedrží tolik tvar, víc se rozjíždí do stran a bez formy nebude výsledek tak vysoký. Ani do něj nedělej křížek, zdeformuje se.
  4. Pokud se chceš vyhnout kynutí a ušetřit čas, můžeš tvarohový mazanec upéct i bez kynutí za použití prášku do pečiva (2 sáčky). V tomto případě můžeš použít místo celozrnné pšeničné mouky vanilkovou ovesnou mouku, která má mnohem lepší chuť. Nepoužívej ji ale na kynuté těsto, má málo lepku a zřejmě by těsto nenakynulo dostatečně.
  5. Pokud máš droždí, doporučuju dát si trochu víc práce a zvolit variantu s kynutím, kynutí je zdravější a chutnější.
  6. Pro urychlení kynutí můžeš použít urychlovač kynutí. Případně dát mísu s těstem nad hrnec s horkou vodou, ale špatně se kontroluje teplota – nesmí být vyšší než 40 stupňů, jinak usmrtíš kvasinky.
  7. Skladuj v ošatce přikrytý utěrkou a před konzumací nahřej v mikrovlnné troubě. Můžeš ho jíst samotný, namazaný marmeládou bez cukru nebo třeba s jogurtem.
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi bez oleje. Nahoře jsem mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlem bez kalorií.