Ingredience na celozrnný tvarohový fit mazanec

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva)
  • 200 g hladké bílé pšeničné mouky 
  • 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
  • 300 g odtučněného tvarohu (ve vaničce) nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky rumu nebo rumového aroma (10 ml)
  • 2 ks vejce M (100 g)
  • 1 lžička citrónové kůry (5 g)
  • sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
  • špetka soli
  • 60 g rozinek, brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
  • 1 žloutek na potření (17 g)
  • 20 g mandlových plátků

Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji

Zdravý celozrnný mazanec - recept Bajola

Postup receptu – jak upéct fit mazanec bez cukru

  1. Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Smíchej oba druhy mouky a sůl, třetinu odděl a do zbytku vmíchej droždí.
  3. Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru, přidej 2/3 mouky a pak postupně přidávej zbylou mouku, dokud nevypracuješ vláčné těsto. Mouky může být potřeba méně či více. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
  4. Nakonec přidej rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
  5. Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 – 2 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát.
  6. Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
  7. Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
  8. Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
  9. Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Tvarohový celozrnný mazanec - foto postupFit tvarohový mazanec - recept BajolaCelozrnný mazanec z tvarohu - recept Bajola

Fit tvarohovoý mazanes s tukem - recept Bajola

Verze fit tvarohového mazance s řepkovým olejem a brusinkami

Poznámky k receptu na fitness mazanec

  • V receptu kombinuju celozrnnou a bílou mouku zejména kvůli lepšímu nakynutí. Celozrnná mouka nemá tolik lepku. Samozřejmě i chuť je pak více podobná klasické verzi. Přečti si můj článek o moukách a dozvíš se, proč se není třeba bát kombinace s bílou moukou.
  • Mazanec díky tvarohu není suchý ani bez použití tuku, ale je hodně hutný a má tvrdou kůrku. Pokud chceš mazanec vláčnější, nahraď 100 g tvarohu 100 ml řepkového oleje, příp. 100 g másla (řepkový olej je zdravější, ale máslo má méně kalorií). Zlepšíš chuť i konzistenci, viz foto, ale zvýšíš o dost kalorickou hodnotu. Ani v jednom případě ale nepočítej s konzistencí klasického nadýchaného mazance (netvarohového).
  • Pokud použiješ olej, peč mazanec v menší kulaté formě, protože těsto nedrží tolik tvar, víc se rozjíždí do stran a bez formy nebude výsledek tak vysoký. Ani do něj nedělej křížek, zdeformuje se.
  • Pokud se chceš vyhnout kynutí a ušetřit čas, můžeš tvarohový mazanec upéct i bez kynutí za použití prášku do pečiva (2 sáčky). V tomto případě můžeš použít místo celozrnné pšeničné mouky vanilkovou ovesnou mouku, která má mnohem lepší chuť. Nepoužívej ji ale na kynuté těsto, má málo lepku a zřejmě by těsto nenakynulo dostatečně.
  • Pokud máš droždí, doporučuju dát si trochu víc práce a zvolit variantu s kynutím, kynutí je zdravější a chutnější.
  • Pro urychlení kynutí můžeš použít urychlovač kynutí. Případně dát mísu s těstem nad hrnec s horkou vodou, ale špatně se kontroluje teplota – nesmí být vyšší než 40 stupňů, jinak usmrtíš kvasinky.
  • Skladuj v ošatce přikrytý utěrkou a před konzumací nahřej v mikrovlnné troubě. Můžeš ho jíst samotný, namazaný marmeládou bez cukru nebo třeba s jogurtem.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi bez oleje. Nahoře jsem mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlem bez kalorií.