Ingredience na celozrnný tvarohový mazanec
- 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo vanilkové ovesné, pokud použijete prášek do pečiva)
- 200 g hladké bílé pšeničné mouky
- 15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
- 300 g nízkotučného tvarohu (nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje)
- 2 lžičky rumu nebo rumového aroma (10 ml)
- 2 vejce (100 g)
- 1 lžička citrónové kůry (5 g)
- sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
- špetka soli
- 60 g rozinek, brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
- 1 žloutek na potření (17 g)
- 20 g mandlových plátků

Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit
Postup receptu
- Všechny ingredience si vytáhněte hodinu předem a nechejte je zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchejte oba druhy mouky a droždí.
- Zvlášť smíchejte tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
- Pak smíchejte sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětejte těsto tak, aby bylo dobře spojené. Není třeba používat kuchyňského robota.
- Nakonec přidejte špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracujte do těsta.
- Poprašte trochou mouky, pořádně přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechejte na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. Pro urychlení kynutí můžete použít urychlovač kynutí. Případně dát mísu s těstem nad hrnec s horkou vodou, ale špatně se kontroluje teplota – nesmí být vyšší než 40 stupňů, jinak usmrtíte kvasinky.
- V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
- Až těsto vykyne, rozdělte ho na poloviny a vytvarujte 2 pěkné bochánky, které dejte na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryjte fólií a utěrkou a nechejte kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
- Před pečením udělejte na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potřete mazance rozkvedlaným žloutkem a posypejte mandlemi.
- Snižte teplotu trouby na 160 °C a mazanec pečte 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídejte, pokud by se začaly připalovat, přikryjte je alobalem. Po upečení otestujte zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, je hotovo.
- Skladujte v uzavřené nádobě v chladu a před konzumací nahřejte v mikrovlnné troubě. Můžete ho jíst samotný, namazaný marmeládou bez cukru nebo třeba s jogurtem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny na verzi bez oleje. Nahoře jsem mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlem bez kalorií.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Poznámky k receptu
- V receptu kombinuju celozrnnou a bílou mouku zejména kvůli lepšímu nakynutí. Celozrnná mouka nemá tolik lepku. Samozřejmě i chuť je pak více podobná klasické verzi. Přečtěte si můj článek o moukách a dozvíte se, proč se není třeba bát kombinace s bílou moukou.
- Mazanec díky tvarohu není suchý ani bez použití tuku, ale je hodně hutný a má tvrdou kůrku. Pokud chcete mazanec vláčnější, nahraďte 100 g tvarohu 100 ml řepkového oleje, příp. 100 g másla (řepkový olej je zdravější). Zlepšíte chuť i konzistenci, viz foto níže, ale zvýšíte o dost kalorickou hodnotu. Ani v jednom případě ale nepočítejte s konzistencí klasického nadýchaného mazance (netvarohového).
- Pokud použijete olej, pečte mazanec v menší kulaté formě, protože těsto nedrží tolik tvar, víc se rozjíždí do stran a bez formy nebude výsledek tak vysoký. Ani do něj nedělejte křížek, zdeformuje se.
- Pokud se chcete vyhnout kynutí a ušetřit čas, můžete tvarohový mazanec upéct i bez kynutí za použití prášku do pečiva (2 sáčky). V tomto případě můžete použít místo celozrnné pšeničné mouky vanilkovou ovesnou mouku, která má mnohem lepší chuť. Nepoužívejte ji ale na kynuté těsto, má málo lepku a zřejmě by vám těsto nenakynulo dostatečně.
- Pokud máte droždí, doporučuju dát si trochu víc prace a zvolit variantu s kynutím, kynutí je zdravější a chutnější.

Verze fit tvarohového mazance s řepkovým olejem a brusinkami
Přidat komentář