Ingredience na velikonoční věnec

Těsto

  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
  • 1 lžička soli
  • 60 ml olivového oleje extra panenského
  • 320 ml nízkotučného mléka
  • 7 g sušeného droždí

Náplň

  • 280 g hrášku (sterilovaného, mraženého nebo čerstvého)
  • 300 g sýru do 30 % t.v.s. (eidam, mozarella, tvarůžky), ideálně plátkového
  • 400 g kvalitní kuřecí nebo krůtí šunky nad 90 % masa
Fitness slaný velikonoční věnec- zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. V míse smíchejte oba druhy mouky a sůl, přidejte olej, vlažné mléko a droždí. Proč jsem zkombinovala celozrnnou mouku s obyčejnou, se dozvíte v článku o moukách
  2. Dobře promíchejte a pak ideálně v kuchyňském robotovi nechejte vyhnětat zhruba 10 minut. Pokud nemáte robota, musíte ručně.
  3. Vyhnětené těsto přikryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 1 hodinu. Práci si usnadníte, pokud použijete urychlovač kynutí.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu vyválejte na obdélník o rozměru 50 × 30 cm.
  5. Rozehřejte troubu na 180 °C.
  6. Hrášek rozmixujte pomocí mixéru se sekáčkem na pastu, rozdělte na poloviny a každý plát těsta hráškem rovnoměrně potřete až do krajů.
  7. Pak naskládejte plátky šunky na těsto po celé ploše a na ně plátky sýru. Na fotkách jsem šunku nepoužila, ale doporučuji ji tam dát, navýšíte bílkoviny a i chuť bude lepší. Sýr jsem použila strouhaný, ale plátkový bude vhodnější, nebude z těsta vypadávat.
  8. Jakmile máte naskládanou veškerou náplň, těsto srolujte jako roládu, pak rukou rozmáčkněte, aby byla trochu placatější, a nožem rozřezejte podélně na poloviny.
  9. Teď už zbyvá jen vytvořit věnec. Rozřezané poloviny těsta otočte řezem nahoru, překřižte je uprostřed přes sebe a pak nastřídačku zapleťte z obou stran, viz foto. Pak jen ohněte do kulatého tvaru a spojte konce věnce k sobě. To samé proveďte s druhým plátem těsta. Z celé dávky ingrediencí tak vzniknou 2 věnce.
  10. Přeneste věnce na pečícím papírem vystlaný plech a pečte 30 minut na 180 °C.
  11. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na sterilovaný hrášek bez cukru, 30% eidam a kuřecí šunku Pikok Lidl 98 % masa.
  12. Jedna porce je cca 150 g.

Fitness slaný velikonoční věnec- zdravý recept Bajola Fitness slaný velikonoční věnec- zdravý recept Bajola Fit slaný velikonoční věnec- zdravý recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)