Ingredience na fit špenátovou bábovku
Těsto
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce (50 g)
- 100 g bílého jogurtu 3 %
- 30 ml olivového oleje extra panenský
- 1 lžička soli
Ostatní
- 8 vajec natvrdo
- 100 g sýru Eidam 30%
- špetka soli
Špenátová náplň
- 750 g mraženého listového špenátu
- 250 g ricotty (Lovilio Lidl)
- 1 vejce (50 g)
- 3 velké stroužky česneku (20 g)
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře

Postup receptu
- Špenát nechejte zcela rozmrazit a pak z něj pořádně vymačkejte vodu. Česnek oloupejte a prolisujte. Osm vajec uvařte natvrdo podle tohoto návodu a oloupejte.
- Smíchejte všechny ingredience na špenátovou náplň a dejte odležet do lednice.
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí kuchyňského robota vypracujte nelepivé těsto. Pokud by se náhodou lepilo, přidejte trochu mouky.
- Těsto rozdělte na 2 – 4 části a vyválejte dotenka na 8 dlouhých plátů. Ty naskládejte do silikonové formy na bábovku tak, abyste pokryli celou plochu a aby vám ještě zbylo těsto po stranách na přiklopení náplně.
- Na dno formy dejte špenátovou náplň, pak naskládejte kolem dokola vajíčka natvrdo, trošku je osolte, pak plátky sýru a znovu špenátovou náplň a přiklopte těstem.
- Pečte 35 minut, nechejte chvilku vychladnout a vyklopte na talíř.
Poznámky
- Počítejte, že špaldová mouka je trošku nahořklá. Nahořklost můžete srazit mírným oslazením těsta sladidlem bez kalorií, ale nesmíte to přehnat, případně zkusit dát napůl špaldovou a napůl ovesnou mouku.
-
Pokud chcete náplň chutnější, poduste špenát na cibulce.
- Pokud chcete mít sýrovou vrstvu raději nahoře, tak dejte sýr na těsto jako první.
Související produkty
Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!
Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)
Přidat komentář