Ingredience na fit zdravou špenátovou bábovku

Těsto

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 100 g bílého jogurtu 3 %
  • 30 ml olivového oleje extra panenského
  • 1 lžička soli (3 g)

Ostatní

  • 8 vajec natvrdo
  • 100 g plátkového sýru Eidam 30%
  • špetka soli

Špenátová náplň

  • 750 g mraženého listového špenátu
  • 250 g ricotty (Lovilio Lidl)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 3 velké stroužky česneku (15 g)
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli (5 g)
  • 1/4 lžičky pepře
Fitness velikonoční špenátová bábovka - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Špenát nechej zcela rozmrazit a pak z něj pořádně vymačkej vodu. Česnek oloupej a prolisuj. Osm vajec uvař natvrdo podle tohoto návodu a oloupej.
  2. Smíchej všechny ingredience na špenátovou náplň a dej odležet do lednice.
  3. Troubu rozehřej na 200 °C.
  4. Smíchej všechny ingredience na těsto a pomocí kuchyňského robota vypracuj nelepivé těsto. Pokud by se náhodou lepilo, přidej více mouky.
  5. Těsto rozděl  na 2 části, vyválej dotenka do pravidelného obdélníku a ten rozděl na 4 stejné díly. Celkem tedy vznikne 8 plátů. Musí být o něco delší, než vnitřní obvod formy na bábovku, viz foto postup výše. Pláty naskládej do silikonové formy na bábovku tak, abys pokryla celou plochu a aby ještě zbylo těsto po stranách na přiklopení náplně.
  6. Na dno formy dej špenátovou náplň, pak naskládej kolem dokola vajíčka natvrdo, trošku je osol, pak plátky sýru a znovu špenátovou náplň a přiklop těstem.
  7. Peč 35 minut na 200 °C, případně dle výkonu tvé trouby (může být potřeba i víc), nechej chvilku vychladnout a vyklop na talíř.
  8. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  9. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Fitness velikonoční špenátová bábovka - zdravý recept BajolaFitness velikonoční špenátová bábovka - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Na uvaření vajec natvrdo doporučuju použít vejcovar, vajíčka jdou pak krásně oloupat.
  • Počítej, že špaldová mouka je trošku nahořklá. Nahořklost můžeš srazit mírným oslazením těsta sladidlem bez kalorií, ale nesmíš to přehnat, případně zkus dát napůl špaldovou a napůl ovesnou mouku.
  • Pokud chceš náplň chutnější, podus špenát na cibulce.
  • Pokud chceš mít sýrovou vrstvu raději nahoře, tak dej sýr na těsto jako první.
  • Nutriční hodnoty ve 100 g: 133 kcal / 8 g B / 9 g S / 1 g C / 6 g T / 3 g V.