Ingredience na zdravou špenátovou roládu

Roláda

Náplň

  • 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 200 g nízkotučné zakysané smetany 8%
  • 100 g eidamu 30%
  • 2 stroužky česneku (10 g)
  • ¼ lžičky soli
  • 50 g červené papriky (použila jsem sterilovanou)
Zdravá špenátová roláda - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat fit špenátovou roládu

  1. Špenát nechej zcela rozmrazit, slij z něho vodu a rozmixuj v mixéru se sekáčkem.
  2. Rozehřej troubu na 180 °C a vylož plech o rozměru 26 × 38 cm pečícím papírem a nechej ho trošku přečuhovat, bude se ti pak lépe sundávat z plechu.
  3. Odděl žloutky od bílků a z bílků a špetky soli vyšlehej pomocí ručního mixéru tuhý sníh. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
  4. Smíchej mouku, rýžovou krupičku a prášek do pečiva.
  5. Pokud se ve špenátu ještě vytvořila voda, slij ji a smíchej ho se žloutky a již smíchanou moukou s kypřícím práškem. Nakonec vmíchej opatrně sníh z bílků.
  6. Těsto dej na plech vystlaný pečícím papírem a peč cca 17 minut na 180 °C. Kontroluj, ať se nespálí.
  7. Po upečení nechej pár minut zchladnout a hned těsto sroluj i s pečícím papírem do tvaru rolády. Takto ji nechej zcela vychladnout.
  8. Mezitím smíchej všechny ingredience na náplň kromě kápie. Kápii nakrájej na tenší proužky.
  9. Až je roláda vychladlá, rozroluj ji a natřeti náplní, přičemž na jednom konci nedotírej až do kraje, nechej tak 5 – 8 cm bez náplně. Na druhý kraj dej řádek kápie a pak roládu sviň a co nejvíce utahuj. Před svinutím nezapomeň odstranit pečící papír. Pokud náplň vyteče, odstraň ji pomocí lžíce.
  10. Nakonec roládu znovu zabal do pečícího papíru a dej do lednice na několik hodin uležet, doporučuju přes noc. Po vychladnutí nakrájej zoubkovaným nožem na cca 14 ks.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Špenátová roláda foto postup Špenátová roláda fit recept Bajola Fit špenátová roláda - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness špenátovou roládu

  • Možná by se prášek do pečiva nemusel použít vůbec, ale netestovala jsem to. Určitě by těsto bylo chuťově lepší, ale je možné, že by nebylo tak nadýchané.
  • Papriku můžeš použít i čerstvou anebo ji nejdříve povařit ve vodě a odstranit z ní slupku.
  • Roláda má opravdu minimum sacharidů, takže zapadá i do lowcarb stravování. Pokud chceš, můžeš ji jíst s celozrnným pečivem.