Ingredience na zdravou špenátovou roládu
Roláda
- 400 g mraženého špenátu (použila jsem listový, výsledná váha bez vody 300 g)
- 4 vejce
- 20 g celozrnné pšeničné mouky
- 10 g rýžové krupičky
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 200 g nízkotučné zakysané smetany 8%
- 100 g eidamu 30%
- 2 stroužky česneku (10 g)
- ¼ lžičky soli
- 50 g červené papriky (použila jsem sterilovanou)

Postup receptu
- Špenát nechejte zcela rozmrazit, slijte z něho vodu a rozmixujte v mixéru se sekáčkem.
- Rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech o rozměru 26 × 38 cm pečícím papírem a nechejte ho přečuhovat. Já jsem nenechala a pak se mi těsto hůř sundávala z plechu.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli vyšlehejte pomocí ručního mixéru tuhý sníh. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Smíchejte mouku, rýžovou krupičku a prášek do pečiva. Možná by se prášek do pečiva nemusel použít vůbec, ale netestovala jsem to. Určitě by těsto bylo chuťově lepší, ale je možné, že by nebylo tak nadýchané.
- Pokud se ve špenátu ještě vytvořila voda, slijte ji a smíchejte ho se žloutky a již smíchanou moukou s kypřícím práškem. Nakonec vmíchejte opatrně sníh z bílků.
- Těsto dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte cca 17 minut na 180 °C. Kontrolujte, ať se nespálí.
- Po upečení nechejte pár minut zchládnout a hned těsto srolujte i s pečícím papírem do tvaru rolády. Takto ji nechejte zcela vychladnout.
- Mezitím smíchejte všechny ingredience na náplň kromě kápie. Kápii nakrájejte na tenší proužky. Použila jsem zavařenou, ale klidně může být i čerstvá.
- Až je roláda vychladlá, rozrolujte ji a natřete náplní, přičemž na jednom konci nedotírejte až do kraje, nechejte tak 5 – 8 cm bez náplně. Na druhý kraj dejte řádek kápie a pak roládu sviňte a co nejvíce utahujte. Před svinutím nezapomeňte odstranit pečící papír. Pokud náplň vyteče, odstraňte ji pomocí lžíce. Nakonec roládu znovu zabalte do pečícího papíru a dejte do lednice na několik hodin uležet. Nechala jsem přes noc.
- Krájejte zoubkovaným nožem. Vznikne cca 14 ks.
- Roláda má opravdu minimum sacharidů, takže zapadá i do lowcarb stravování. Pokud chcete, můžete ji jíst s celozrnným pečivem.
- Po upečení se nezapomeňte zapojit do soutěže.
Komentáře
Vypadá to božsky! Nádhera, ukládám a někdy zkusím 🙂