Ingredience na fit tvarohovou bábovku

Těsto na bábovku

Ostatní

Fit bábovka s tvarohem - recept Bajola

Postup – jak upéct zdravou tvarohovou bábovku bez cukru

  1. Všechny suroviny vytáhni minimálně půl hodiny předem z lednice a nechej je zahřát na pokojovou teplotu. Přitom rovnou odděl bílky od žloutků.
  2. Nachystej si formu na bábovku, ideálně silikonovou o průměru 20 cm. Pokud nemáš silikonovou formu, vystříkej ji řepkovým olejem ve spreji a vysypej troškou mouky, ideálně hrubé. Nezapomeň na žádné místo ani uprostřed kolem kužele.
  3. Z poloviny citrónu vymačkej šťávu (30 ml) a kůru nastrouhej.
  4. Troubu předehřej na 180 °C.
  5. Žloutky a sladidlo vyšlehej pomocí ručního mixéru do pěny (1 – 2 minuty).
  6. Přidej tvaroh, mléko, olej,citrónovou šťávu a citrónovou kůru a dobře smíchej.
  7. Zvlášť smíchej mouku, krupici, protein a kypřicí prášek a poté prosej přes jemné sítko k mokrým surovinám.
  8. Z bílků vyšlehej pomocí ručního mixéru tuhý sníh a opatrně ho vmíchej do těsta.
  9. Peč cca 45 minut na 180 °C a troubu neotvírej. Zda je bábovka hotová, otestuj zapíchnutím špejle doprostřed těsta. Těsto by se nemělo na špejli lepit nebo jen minimálně. Přitom bábovku nevytahuj úplně mimo troubu, otestuj na roštu. Pokud je třeba, ještě ji dopeč.
  10. Po upečení bábovku opatrně vytáhni z trouby a nechej ji stát alespoň 15 minut na lince. Poté ji objeď dokola a kolem středového kuželu nožem, aby ses ujistila, že se nikde nepřichytila. Nešla by totiž vyklopit. Pak na ni dej prkýnko, otoč vzhůru nohama a nechej vypadnout.
  11. Nakonec ji posypej moučkovým sladidlem bez kalorií.
  12. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  13. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Luxusní tvarohová bábovka foto postupZdravá tvarohová bábovka - recept BajolaJednoduchá tvarohová bábovka - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness tvarohovou bábovku

  • Bílek teplých vajec se odděluje hůře než vychlazených, proto bílek a žloutek odděl hned, když vejce vytáhneš z lednice.
  • Místo klasické ovesné mouky můžeš použít i ovesnou mouku vanilkovou, která už je oslazená a ochucená, výsledek tak bude ještě chutnější. V tomto případě uber na přidávaném sladidle tak o polovinu i více (těsto ochutnej).
  • Bábovky nemají rády prudkou změnu teplot, proto ji před vyklopením nechej chvíli vychladnout, ani na bábovku nenakukuj v průběhu pečení.
  • Pokud by se ti bábovka seshora roztrhla, zkus péct příště na nižší teplotu o něco déle. Pokud se vypoukne, tak ji seřež nožem dorovna.
  • Na fotkách jsem použila formu o průměru 24 cm, proto je bábovka o trochu nižší.
  • Skladuj v lednici a před konzumací doporučuju trošku nahřát v mikrovlnné troubě.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez řepkového oleje a mouky na vysypání formy.
  • Vyzkoušej i další moje recepty na bábovku, například kefírovou nebo kuskusovou.