Ingredience na fit kefírovou bábovku bez cukru
- 460 ml kefírového mléka
- 2 ks vejce M (100 g)
- 30 ml řepkového oleje
- 80 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g ovesné mouky vanilkové
- 80 g proteinového prášku vanilkového
- 8 g kypřícího prášku do pečiva
- 15 g holandského kakaa (bez cukru)
- sladidlo bez kalorií
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (1 ml)
Postup receptu – jak upéct zdravou kefírovou bábovku s nízkým obsahem tuku
- Nachystej si menší formu na bábovku, ideálně silikonovou o průměru 18 cm. Tu vystříkej řepkovým olejem ve spreji, jiné typy formy pořádně vysypej rýžovou krupičkou. Na obrázku jsem použila formu o průměru 24 cm, proto je bábovka nízká.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Smíchej zvlášť suché ingredience na těsto kromě kakaa a prosej je přes jemnější sítko. Zvlášť smíchej mokré ingredience a pak vsyp suché ingredience k mokrým a dobře metličkou vymíchej tekutější těsto. Těsto ochutnej a podle potřeby doslaď sladidlem bez kalorií.
- Polovinu těsta nalij do formy na bábovku, do zbytku těsta vmíchej kakao (doporučuji také prosít), dobře promíchej a nalij na světlé těsto, které už máš ve formě. Pak můžeš trošku projet těstem pomocí špejle, aby se tmavé těsto víc rozprostřelo do světlého.
- Bábovku peč 40 – 50 minut na 180 °C (trouba musí být už zcela rozehřátá, jinak bábovka nevyskočí). Po pečení otestuj špejlí, kterou zapíchni do středu těsta. Pokud je čistá a těsto se na špejli nelepí, je bábovka hotová. Nechej 10 minut odpočinout a vyklop. Nezapomeň si přečíst poznámky níže, jak vyklopit bábovku.
- Nakonec můžeš ozdobit tmavou polevou. Návod na různé druhy fitness polev najdeš v mé e-kuchařce Fitness domácí cukrárna. Doporučuju bábovku zdobit vychlazenou, poleva rychleji ztuhne.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez polevy.
- Celková gramáž bábovky je cca 850 g, jeden kus tedy cca 85 g.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Rady, jak vyklopit bábovku
- Použij silikonovou formu, kterou ještě i vystříkej olejem. Pokud máš plechovou nebo keramickou formu, tak ji vystříkej a navíc pořádně vysypej rýžovou krupičkou (každé místečko vč. středu).
- Po upečení nechej bábovku alespoň 10 minut vychladnout, aby nespadla náhlou změnou teplot. Pokud bábovka po otočení nevypadne, dej na ni vlhkou studenou utěrku a nechej chvíli odstát, měla by povolit a vypadnout.
- Jako poslední možnost je dát formu s bábovkou nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou), chvíli nahřát a pak zkoušet bábovku vyklopit.
- Pokud se nepovede bábovku žádným způsobem vyklopit, pak se tak připekla, že ji opravdu ven vcelku nedostaneš a budeš ji muset vydlabat. To se mi u této stalo taky, protože jsem zvyklá na silikonovou formu, kterou mám v ČR, a tady v USA má ségra teflonovou, tak jsem si bláhově myslela, jak to z ní půjde i bez vysypání a že se nebudu zdržovat. Noo prdlajs :-), musela jsem bábovku upéct ještě jednou a pořádně formu vysypat, pak už to šlo jak po másle.
Komentáře
Tak my sladidla nemusíme takže jsem osladila datlemi a místo kokosového tuku, který taky nemusíme 😉 ořechové máslo.. výborná buchta! Syn je kardiak a většinou je k těmto pokusům skeptický a mlaskal si 🙂 Moc díky za inspiraci, určitě vyzkouším i další.
Moc dobrá, upeču zase.
Túto bábovku pečiem dosť často je naozaj úžasná a nutrične super vyvážená. Chutí aj mojej rodine. Výborný recept ! 🙂
Tak to mám radost, Mário, díky za otestování i pochvalu 😉
Je výborná. Měla jsem tedy problém ji vyklopit, ale nakonec se podařilo. Do těsta jsem nadrobno nakrájela trochu hořké čokolády, příště asi zkusím vlašské ořechy. Měla jsem obavy vzhledem k velkému množství proteinového prášku, protože mi většinou jídla s proteinem nechutnala, ale tady mi vůbec nevadí.
Díky za pochvalu, Peťo 😉 No to vyklápění bývá někdy peklo 😁 Taky nemám ráda přeproteinované dezerty, tak se to vždycky snažím vybalancovat, tady lepšímu výsledku dopomohl ten kefír. 👍
Výbroná, měla jsem kokosový protein, tak jsem přidala i trošku kokosu. Mouku jsem měla jen špaldovou a vločky, ale super. Děkuji za výborný recept.
Díky za otestování a pochvalu, Danuš, i tip na obměnu s kokosem 😉