Ingredience na fit kefírovou bábovku

Těsto

Poleva

Fit kefírová bábovka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Nachystejte si menší formu na bábovku, ideálně silikonovou o průměru 18 cm. Tu vystříkejte řepkovým olejem ve spreji, jiné typy formy pořádně vysypejte rýžovou krupičkou. Na obrázku jsem použila formu o průměru 24 cm, proto je bábovka nízká.
  2. Rozehřejte troubu na 180 °C.
  3. Smíchejte zvlášť suché ingredience na těsto kromě kakaa a prosijte je přes jemnější sítko. Zvlášť smíchejte mokré ingredience a pak vsypte suché ingredience k mokrým a dobře metličkou vymíchejte tekutější těsto. Těsto ochutnejte a podle potřeby doslaďte sladidlem bez kalorií.
  4. Polovinu těsta nalijte do formy na bábovku, do zbytku těsta vmíchejte kakao (doporučuji také prosít), dobře promíchejte a nalijte na světlé těsto, které už máte ve formě. Pak můžete trošku projet těstem pomocí špejle, aby se tmavé těsto víc rozprostřelo do světlého.
  5. Bábovku pečte 40 – 50 minut na 180 °C (trouba musí být už zcela rozehřátá, jinak bábovka nevyskočí). Po pečení otestuje špejlí, kterou zapíchněte do středu těsta. Pokud je čistá a těsto se na špejli nelepí, je bábovka hotová. Nechejte 10 minut odpočinout a vyklopte.
  6. Nakonec můžete ozdobit tmavou polevou. Já jsem použila trošku vysokoprocentní čokolády, kterou jsem na nízký výkon rozehřála 1 – 2 minuty v mikrovlnné troubě, dobře rozmíchala a pak postupně vmíchála horké mléko. Pokud nedáte horké, čokoláda se srazí. Pak míchám tak dlouho, dokud není poleva pěkně tekutá a rozmíchaná. V případě potřeby dolévám další mléko. Druhou možností je smíchat proteinový prášek s trouškou vody (opět se musí voda dolévat pomaličku postupně) anebo jogurt s kakaem oslazený sladidlem bez kalorií. Pokud jste v redukci, použila bych proteinovou polevu. Doporučuju bábovku zdobit vychlazenou, poleva rychleji ztuhne.
  7. Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez polevy.
  8. Celková gramáž bábovky je cca 850 g, jeden kus tedy cca 85 g.
  9. Nezapomeňte si přečíst tipy níže, jak vyklopit bábovku, a zapojit se do soutěže.

Kefírová bábovka - foto postupZdravá bábovka z kefíru - recept Bajola

Rady, jak vyklopit bábovku

  1. Použijte silikonovou formu, kterou ještě i vystříkejte olejem. Pokud máte plechovou nebo keramickou formu, tak ji vystříkejte a navíc pořadně vysypejte rýžovou krupičkou (každé místečko vč. středu).
  2. Po upečení nechejte bábovku alespoň 10 minut vychladnout, aby nespadla náhlou změnou teplot. Pokud bábovka po otočení nevypadne, dejte na ni vlhkou studenou utěrku a nechejte chvíli odstát, měla by povolit a vypadnout.
  3. Jako poslední možnost je dát formu s bábovkou nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou), chvíli nahřát a pak zkoušet bábovku vyklopit.
  4. Pokud se vám nepovede bábovku žádným způsobem vyklopit, pak se tak připekla, že ji opravdu ven vcelku nedostanete a budete ji muset vydlabat. To se mi u této stalo taky, protože jsem zvyklá na silikonovou formu, kterou mám v ČR, a tady v USA má ségra teflonovou, tak jsem si bláhově myslela, jak to z ní půjde i bez vysypání a že se nebudu zdržovat. Noo prdlajs :-), musela jsem bábovku upéct ještě jednou a pořádně formu vysypat, pak už to šlo jak po másle.

Související produkty

VELKÁ SOUTĚŽ - uvař tento recept a vyhraj!

Uvař libovolný recept podle mého webu, pochlub se s ním na sociálních sítích a vyhraj každý měsíc poukázku na nákup u MyProtein a jednu z 25 fit knih v hodnotě 8 000 Kč. Více o soutěži