Ingredience na fit skořicové šneky

Kynuté těsto

 

Skořicová náplň

Sladká poleva

  • 200 g odtučněného tvarohu
  • 50 g nízkotučného krémového sýru (např. Cream cheese Light K-Classic Kaufland)
  • 70 g sladidla bez kalorií

Fitness kynutí skořicoví šneci - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vejce a mléko vytáhni z lednice minimálně půl hodiny předem a nechej zahřát na pokojovou teplotu. Pokud droždí skladuješ v lednici, tak to také.
  2. Mouku smíchej se solí a prosej přes jemné sítko. Pak prosej zvlášť i protein a sladidlo.
  3. Přečti si návod na droždí, které použiješ. Já jsem teď v USA objevila aktivní droždí, které se nedává rovnou do mouky, ale nejdřív se zaktivuje rozmícháním v teplém mléce. Toto droždí mi přijde lepší než to, které se míchá rovnou do mouky. Tedy v tomto případě droždí rozmíchej v mléce. Pokud máš droždí do mouky, tak z mouky odsypej tak 50 g a droždí dej do zbytku.
  4. Do mléka přidej vejce a olej, smíchej, přidej protein a sladidlo a pak postupně přisypávej mouku, dokud nevypracuješ vláčné těsto. Trochu ti asi zbude, to použiješ na podsypání při válení. Hnětení si usnadníš kuchyňským robotem, ale i v ruce to jde snadno. Ruční hnětení trvá 3 – 5 minut. Přikryj a nechej cca 10 minut odpočinout.
  5. Mezitím smíchej jablečné pyré se skořicí a sladidlem. Můžeš případně přisladit i víc.
  6. Pak vyválej těsto do obdélníku o rozměru cca 42×36 cm vysokého cca půl centimetru a namaž rovnoměrně na těsto skořicové pyré, ale nedávej ho až ke kraji.
  7. Těsto sroluj kratší stranou a nakrájej na 12 stejně širokých rolek. Nejlépe to jde pomocí nitě.
  8. Šneky naskládej do pekáčku anebo na plech vystlaný pečícím papírem podle toho, jestli je chceš mít spojené nebo jednotlivě, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to cca 1 hodinu.
  9. Mezitím si připrav polevu – smíchej tvaroh, krémový sýr a sladidlo pomocí ručního mixéru dohladka. Ochutnej a případně přislaď. Doporučuju tvaroh i sýr také vytáhnout předem z lednice a nechat zahřát na pokojovou teplotu.
  10. Rozehřej troubu na 180 °C a vykynuté šneky peč 15 minut.
  11. Nechej je trošku vychladnout a pak je pomaž polevou, na každý šnek patří 25 g.
  12. Pokud se s výsledkem pochlubíš na sociálních sítích, budu ráda, když mě označíš @bajolafitcz.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.

Zdraví skořicoví šneci foto postupCelozrnné skořicové šneky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Protein můžeš nahradit celozrnnou moukou, ale snížíš obsah bílkovin. V tomto případě těsto oslaď, jelikož protein už je oslazený, a udělej více polevy, aby se bílkoviny navýšily.
  • Místo tvarohové polevy můžeš udělat i proteinovou polevu, stačí smíchat protein libovolné příchutě s troškou vody až do požadované tekuté konzistence. Proteinová poleva dokáže zaschnout stejně jako cukrová, ale lepí se mírně na zuby.
  • Nejlepší jsou ještě teplé, pokud je budeš jíst další den, doporučuju ohřát v mikrovlnné troubě.
  • Pokud šneky nespotřebuješ do 2 dnů, dej je zmrazit a namaž je krémem až před konzumací.
Fit skořicové rolky - recept Bajola

Související produkty