Ingredience
- 500 g vepřové panenky
- 250 g žampiónů nebo jiných hub
- 100 ml vody
- 50 ml nízkotučného mléka
- 15 g celozrnné žitné mouky
- 100 ml kefíru nebo podmáslí
- 1 lžička soli (5 g)
- 1 lžička pepře (5 g)
- 10 ml olivového oleje extra panenského

Postup
- Panenku naložte do oleje se solí a pepřem ideálně přes noc.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Houby umyjte, nakrájejte na plátky a naskládejte do pekáčku. Zalijte marinádou z masa a případně ještě trochu dosolte.
- Maso zprudka opečte na pánvi cca 2 minuty z každé strany, položte ho do pekáčku na houby a zalijte vše vodou. Pokud máte výpek, dejte ho k houbám a masu také.
- Pečte 15 minut, přiklopte a pečte dalších 5 – 10 minut podle velikosti panenky.
- Houby se šťávou předělejte do pánve, zahřejte a mezitím pořádně rozmíchejte mouku v mléce a přidejte tuto jíšku k houbám. Přilejte kefír a chvíli vše společně provařte.
- Podle hustoty přidejte buď kefír nebo vodu, ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.
- Pokud chcete chuť vytunit, můžete přidat nastrouhaný 30% eidam, případně jiný sýr dle preference, např. creamcheese.
- Podávejte s pečenými bramborami nebo batátovými hranolkami.


Komentáře