Ingredience na fit panenku v houbové omáčce
- 500 g vepřové panenky
- 10 ml olivového oleje extra panenského
- 1 lžička soli (5 g)
- 1/2 lžičky pepře (3 g)
- 250 g žampiónů nebo jiných hub
- 100 ml vody
- 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 15 g celozrnné žitné mouky
- 100 ml kefíru
Postup receptu – jak udělat zdravou panenku s houbovou omáčkou
- Panenku nalož do oleje se solí a pepřem ideálně přes noc.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Houby umyj, nakrájej na plátky a naskládej do pekáčku. Zalij marinádou z masa a případně ještě trochu dosol.
- Maso zprudka opeč na pánvi cca 2 minuty z každé strany, položte ho do pekáčku na houby a zalij vše vodou. Pokud máš výpek, dej ho k houbám a masu také.
- Peč 15 minut, přiklop a peč dalších 5 – 10 minut podle velikosti panenky.
- Houby se šťávou předělej do pánve, zahřej a mezitím pořádně rozmíchej mouku v mléce a nalij k houbám. Přilij kefír a chvíli vše společně provař.
- Podle hustoty přidej buď kefír nebo vodu, ochutnej a případně dosol a dopepři.
- Podávej s pečenými bramborami nebo batátovými hranolkami.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na panenku v houbové omáčce
- Pokud chceš chuť vytunit, můžeš přidat nastrouhaný 30% eidam, případně jiný sýr dle preference, např. creamcheese.
- Doporučuju po 15 minutách maso vytáhnout a změřit jeho vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Výsledná vnitřní teplota by měla být 65°C, ale musíš ještě počítat s tím, že se po vytažení teplota ještě o 2 – 3 °C zvýší díky zbytkovému teplu, takže maso vytáhni z trouby o něco dříve (při 60 – 62 °C). Pokud nemáš vpichový teploměr, po 15 minutách do masa zakroj v nejširším bodě a další dobu pečení odhadni podle barvy masa. Vevnitř by měla být panenka narůžovělá, ale ne syrová.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přílohy.
- Vyzkoušej také zdravou houbovou omáčku bez smetany s kuřecím masem.
Komentáře