Ingredience na recept
- 500 g jater (použila jsem kuřecí, ale můžou být jakýkoliv)
- 10 g celozrnné špaldové mouky
- 4 fíky (200 g)
- 60 g vlašských ořechů
- 2 lžičky čekankového sirupu příp. medu (20 g)
- 60 ml vody
- 160 g salátových listů (Lidl – v sáčku už umytý)
- řepkový olej na vytření pánve (4 ml)
- pepř
- sůl
Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu
- Játra umyjte a zbavte případného tuku. Opepřete je a posypejte moukou z obou stran. Pozor, nesolit, ztvrdly by. Pak je dejte do lednice.
- Umyjte a nakrájte fíky a ořechy nasekejte nožem na drobněji.
- Pomocí dávkovače na olej vystříkejte pánvičku troškou oleje a opražte na něm ořechy pár desítek sekund, přidejte fíky a čekankový sirup a nechejte zkaramelizovat. Podlejte troškou vody a chvilku ještě opékejte, aby se všechny chutě spojily. Směs pak vyndejte z pánve a tu umyjte nebo použijte druhou čistou.
- Opět pánev vystříkejte troškou oleje a opečte játra z každé strany zhruba minutu. Nepečte je moc dlouho, byly by vysušené, ale ani ne moc krátce. Když na ně zatlačíte, neměla by z nich vytíkat krev. Po dopečení je trošku osolte.
- Na talíř dejte lístky salátu, ideální je už umytý, který se prodává v sáčku. Kupuju v Lidlu. Na salát dejte játra a přelijte je zkaramelizovanou směsí. Nahoře můžete ozdobit rozkrojeným fíkem. Podávejte s celozrnným toastem opečeným v topinkovači.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez fíků na ozdobu a bez přílohy.

Komentáře