Ingredience na fit játra na jablcích a majoránce

  • 500 g jater dle preference (kuřecí, hovězí, vepřová aj.)
  • 1/2 cibule (25 g)
  • 1 stroužek česneku (5 g)
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 1 jablko (100 g)
  • 1 lžička sušené majoránky (nebo čerstvé)
  • 200 ml nízkotučného mléka
  • 1 lžíce rýžové krupičky (10 g), příp. celozrnné mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička řepkového oleje (3 g)
Játra na jablících a majoránce - fit recept Bajola

Postup receptu

  1. Játra očistěte od tuku, umyjte a osušte papírovou utěrkou. Jablko nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Mléko smíchejte s rýžovou krupičkou.
  2. Játra osmažte na trošce řepkového oleje cca 2 – 3 minuty z jedné strany, jakmile začnou „poskakovat“, otočte je (každý kousek zvlášť), osolte a opepřete a z druhé strany opékejte další 2 – 3 minuty. Vevnitř musí zůstat trochu růžové.
  3. Než se játra opečou z druhé strany, posuňte je ke kraji pánvičky a na druhé části pánvičky opečte česnek a cibuli.
  4. Jakmile jsou játra hotová, vytáhněte je z pánvičky pomocí lžíce a dejte odpočívat na talířek.
  5. K česneku a cibuli přidejte jablka, chvíli orestujte a zalijte vínem.
  6. Jakmile se víno odpaří, zahustěte mlékem s krupičkou, za stálého míchání chvilku provařte a přidejte majoránku. Omáčka by měla postupně zhoustnout. Hustotu řiďte množstvím mléka a krupičky. Pokud je omáčka moc hustá, přilijte trošku mléka. Pokud moc řídká, přilijte trochu mléka s rozmíchanou krupičkou.
  7. Vraťte játra do pánve a ještě krátce prohřejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte s rýži uvařenou v rýžovaru.
  9. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na kuřecí játra bez přílohy.
  10. Celková hmotnost je cca 850 g, 1 porce – 170 g.
Fit játra na jablcích a majoránce - foto postup receptu