Ingredience

  • 200 g rýže na rizoto (ideálně Arborio, případně kulatoznná)
  • 2 stroužky česneku (12 g)
  • 200 ml bílého vína
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 400 g kuřecích jater
  • 200 g žampionů
  • 125 g nízkotučného sýru (např. mozarella, 30% Eidam)
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej (5 ml)

Postup

  1. Žampiony umyjte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Játra očistěte. Sýr nastrouhejte.
  2. Na pánvi orestujte na trošce oleje žampiony.
  3. Dejte je stranou a na trošce oleje opečte zprudka játra z obou stran. Pozor, nesolte. Až jsou hotová, nakrájejte je na menší kousky, osolte a opepřete.
  4. Poté zpěňte na trošce oleje česnek, přidejte rýži a nechte chvíli opražit. Pozor, nesolte, vývar už je pravděpodobně dost slaný.
  5. Nalijte víno a až se vsákne, postupně přilévejte vývar. Stále míchejte.
  6. Asi po 7 minutách přidejte žampiony a po dalších 10 minutách přidejte játra.
  7. Jakmile je rýže skoro hotová (musíte ochutnat), odstavte z plotny a vmíchejte sýr.
  8. Přiklopte a nechte 5 minut odstát.
  9. Ochutnejte a případně dosolte.