Ingredience na játrové knedlíčky

  • 200 g kuřecích jater
  • 1 vejce M (50 g)
  • 1 lžička másla (5 g) – nemusí být
  • 3 stroužky česneku (5 g)
  • 1 lžička mleté majoránky (3 g)
  • 1 lžička soli (3 g)
  • 1 lžička pepře (3 g)
  • 100 g strouhanky, ideálně celozrnné (příp. cca 250 g rozemletých ovesných vloček)
Játrové knedličký - zdravý fitness recept by Bajola

Postup receptu

  1. Játra dobře očistěte od tuku a umyjte.
  2. Dejte je do mixéru se sekáčkem, přidejte všechny ingredience kromě strouhanky a rozemelte. Pokud jste v redukci, máslo dávat nemusíte, ale díky němu budou knedlíčky vláčnější. Pokud chcete knedlíčky opravdu echt gold, dejte másla i třikrát více.
  3. Do rozmixované játrové hmoty přidávejte postupně strouhanku tak, aby vzniklo lepivé těsto. Celozrnnou strouhanku si můžete vyrobit sami rozemletím tvrdého celozrnného pečiva. Pozor, pokud dáte strouhanky moc, budou knedlíčky tuhé a nepůjdou jednoduše lžící na talíři rozpůlit.
  4. Na Facebooku mi dal někdo tip na výměnu strouhanky za rozemleté ovesné vločky, testovala jsem, ale musela jsem jich dát dvakrát víc než strouhanky, byly o dost tužší a vločky přebíjely chuť jater. Ale můžete to zkusit, třeba vám budou chutnat.
  5. Do většího hrnce dejte vařit vodu, přiveďte ji k varu a pak zeslabte.
  6. Z hmoty vytvarujte malé kuličky o průměru asi 2 – 3 cm dle preference, jak velké chcete výsledné knedlíčky. Počítejte ale, že vařením ještě asi o třetinu nabydou. Malých knedlíčků vznikne asi 30, větších 20.
  7. Vodu v hrnci osolte, vložte do ní knedlíčky a pozvolna vařte 10 minut. Poté jeden knedlíček rozkrojte a ochutnejte, zda je už hotový, případně ještě pár minut povařte.
  8. Knedlíčky skladuju v lednici samostatně a dávám je do vývaru až před ohříváním. Návod, jak udělat fitness vývar
  9. Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s máslem a obyčejnou strouhankou.
Játrové knedlíčky - recept foto postup