Ingredience na fit vepřovou panenku
- 600 g vepřové panenky
- 3 lžíce přírodní sójové omáčky (45 ml)
- 1 lžíce olivového oleje extra panenského (15 ml)
- 2 lžíce vody (30 ml)
- 3 stroužky česneku (9 g)
- 1/4 lžičky pepře (0,5 g)
Postup receptu
- Smíchej sójovou omáčku, olej, prolisovaný česnek, vodu a pepř.
- Maso omyj, odstraň viditelný tuk a vlož vcelku do marinády, ve které ji párkrát otoč, ať je marináda na celém mase. Nechej marinovat přes noc v lednici.
- Druhý den rozehřej troubu na 200 °C.
- Panenku vytáhni z marinády a rychle a zprudka opeč na pánvi ze všech stran, jen aby se maso zatáhlo.
- Do pekáče nalij zbytek marinády, vlož opečenou vepřovou panenku a peč 15 – 20 minut na 200 °C. Doba pečení záleží na velikosti panenky, velkou panenku bude potřeba péct i déle.
- Po dopečení nechej maso ještě alespoň 5 min odpočinout a pak ho nakrájej na plátky.
- Doporučuju podávat s bramborovou kaší (brambory, mléko, sůl).
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- V receptu není použitá sůl, záleží totiž na slanosti sójové omáčky. Pokud použiješ sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, doporučuju marinádu ochutnat a případně přisolit.
- Doporučuju po 15 minutách maso vytáhnout a změřit jeho vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Výsledná vnitřní teplota by měla být 65°C, ale musíš ještě počítat s tím, že se po vytažení teplota ještě o 2 – 3 °C zvýší díky zbytkovému teplu, takže maso vytáhni z trouby o něco dříve (při 60 – 62 °C). Pokud nemáš vpichový teploměr, budeš muset do masa po 15 minutách zakrojit v nejširším bodě a další dobu pečení odhadnout podle barvy masa. Vevnitř by měla být panenka narůžovělá, ale ne syrová. Pozor, ať panenku nepečeš moc dlouho, byla by vysušená.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy. Nutriční hodnoty na 100 g: 143 kCal / 18 g B / 1 g S / 0 g C / 7 g T.
Komentáře
Už vařím asi popáté 😀 mňam