Ingredience na fit mřížkový jablečný koláč

Těsto

Jablečná náplň

  • 5 jablek (700 g neočištěných, 550 g očištěných)
  • 1/2 lžičky skořice (2 g)

Tvarohová náplň

Fit mřížkový jablečný koláč - recept Bajola

Postup receptu

  1. Smíchej všechny ingredience na těsto a pořádně vyhnětej, můžeš použít kuchyňského robota, ale není to nutné, s těstem se dobře pracuje. Pokud je těsto řídké, přidej více celozrnné mouky, pokud je příliš husté, přidej trochu jogurtu. Výsledné těsto se téměř nelepí a je vláčné.
  2. Těsto rozděl na poloviny, jednu vyválej na kulatou placku o něco větší než forma. Použij skleněnou o průměru 23 cm, kterou vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
  3. Těsto dej do formy tak, aby bylo až do okrajů, případné těsto navíc odřež nožem a smíchej ho se zbylým těstem, které také vyválej na kulatou placku o něco větší než forma. Pak ho pomocí rádla na pizzu rozřezej na tenké proužky.
  4. Rozehřej troubu na 180 °C.
  5. Oloupej jablka, nastrouhej nahrubo, smíchej se skořicí a dej do formy na těsto.
  6. Smíchej tvaroh se žloutky a sladidlem a dej na jablečnou vrstvu.
  7. Nakonec vytvoř na koláči mřížkování. Začni od středu. Pokud chceš důmyslnější mřížkování, musíš jednotlivé proužky mezi sebou provlékat. Až máš mřížkování hotové, odřezej nožem přebytečné těsto. To můžeš použít ještě na ozdobný copánek na okraj, kdy je potřeba vyválet dlouhé tenké šulánky a ty stočit přes sebe.
  8. Nakonec postříkej řepkovým olejem ve spreji a peč 35 – 40 minut na 180 °C. Sleduj, ať koláč nespálíš.
  9. Po upečení nechej vychladnout a uležet v lednici. Já nechávám přes noc.
  10. Před podáváním můžeš posypat práškovým sladidlem bez kalorií nebo kokosovou moukou.
  11. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Zdravý mřížkový jablečný koláč - foto postup
E-book Fitness domácí cukrárna - Bajola

Fitness domácí cukrárna

Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Fit mřížkový jablečný koláč s tvarohem - recept Bajola