Ingredience na fit proteinový perník
Těsto
- 400 ml nízkotučného mléka
- 2 vejce (100 g)
- 5 kapek vanilkového extraktu
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g ovesné mouky čokoládové
- 50 g proteinový prášek čokoládový
- 15 g holandského kakaa
- 1 lžička skořice (2 g)
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku ideálně bez fosfátů (20 g) nebo 1 sáček kypřícího prášku a 5 g perníkového koření
- sladidlo bez kalorií
- špetka soli
Ostatní
- marmeláda bez cukru (ideálně meruňková)
- avokádová nutella
- mleté lněné semínko
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (2 g)

Postup receptu
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- Čtvercovou formu o rozměru 20 × 20 cm vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
- Smíchej zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience na těsto. Suché ingredience vsyp k mokrým a vymíchejte v těsto. Těsto ochutnej a podle potřeby doslaď sladidlem bez kalorií. Těsto je tekutější konzistence, tak je to správně.
- Nalij do formy a peč 30 – 40 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle, pokud se těsto nelepí, perník je hotový.
- Po upečení perník rozpul, jednu polovinu namaž marmeládou bez cukru, přiklop druhou polovinou, nahoře namaž avokádovou nutellou a nechejte v lednici pár hodin odpočinout. Perník natáhne vlhkost z marmelády a zlepší se mu chuť.
- Před podáváním posyp mletým lněným semínkem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na perník bez náplně a polevy.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.
Poznámky
- Doporučuji udělat rovnou dvojitou dávku. Buď najednou a pak rozkrojit horizontálně anebo upéct nejdříve jedno těsto a pak druhé a dát ho na sebe. Pokud se těsto vyboulí, jednoduše ho mírně seřež nožem.
- Použila jsem protein koncentrát od MyProtein. Pokud použiješ jiný druh proteinu s jiným složením, nemusí perník naskočit nebo bude mít jinou konzistenci, takže s tím počítej.
- Pokud máš odvahu experimentovat, můžeš zkusit špaldovou mouku nahradit odtučněnou kokosovou moukou. Myslím si, že by perník mohl být ještě lepší.
- Promazat můžeš i domácí chia marmeládou nebo rozmixovaným ovocem.
- Místo avokádové nutelly můžeš použít fitness čokoládovou polevu nebo proteinovou polevu, návod najdeš v e-booku Fitness domácí cukrárna.
- Místo lněného semínka můžeš posypat i kokosem nebo ořechy.

Komentáře