Ingredience na zdravé fit řízky
- 1 kg kuřecích nebo krůtích prs
- 1 vejce
- 2 lžíce bramborového škrobu (10 g)
- 1 stroužek česneku (10 g)
- 200 ml bílého selského jogurtu
- sůl
- 200 g kukuřičných lupínků nebo kukuřičné strouhanky

Postup receptu
- Doporučuju použít kuřecí prsa, protože krůtí jsou hodně suchá. Na fotce je ten hlavní řízek kuřecí a ty tenké jsou krůtí. Pokud byste náhodou chtěli péct souběžně kuřecí i krůtí, snažte se je mít stejně vysoké a krůtí vytáhněte z trouby o něco dříve.
- Maso umyjte, nakrájejte na zhruba stejně vysoké plátky a mírně rozklepejte přes potravinářskou fólii. Osolte z obou stran.
- Pořádně smíchejte vejce, jogurt, prolisovaný česnek a škrob. Trochu vzniklé marinády dejte do adekvátně velké nádoby, ve které se bude maso marinovat. Na marinádu dejte řízky tak, aby se nepřekrývaly, opět marinádu a zase vrstvu masa. To zopakujte se všemi řízky s tím, že poslední vrstva marinády bude zcela nahoře. Je potřeba, aby všechny řízky byly z obou stran v marinádě. Přiklopte nebo zabalte do potravinářské fólie a nechejte marinovat přes noc v lednici.
- Pokud nemáte kukuřičnou strouhanku, rozmixujte cornflaky v mixéru se sekáčkem dohladka.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Řízek po řízku vytáhněte z marinády a pořádně obalte ve strouhance z obou stran. Je potřeba, aby na každém řízku byla marináda. Pokud stekla, tak ji tam pomocí lžíce dodejte.
- Obalené řízky poskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud chcete vylepšit chuť, postříkejte řízky extra panenským olivovým olejem pomocí dávkovače na olej.
- Pečte 20 minut na 200 °C. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku. Poté jeden řízek vytáhněte, rozkrojte a zkontrolujte, zda je už propečený. Pokud ne, ještě chvíli dopečte. Pozor, ať nepečete moc dlouho, řízky by byly vysušené.
- Podávejte s fitness bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo bramborami.
Přidat komentář