Ingredience na zdravé fit řízky v troubě

  • 1 kg kuřecí nebo krůtí prsní řízky (případně stehenní)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce bramborového škrobu (10 g)
  • 1 stroužek česneku (10 g)
  • 200 ml bílého selského jogurtu
  • sůl
  • 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes) nebo kukuřičné strouhanky
Fitness kuřecí řízky bez smažení - zdravý recept Bajola

Postup receptu na naložené kuřecí řízky v troubě

  1. Maso očisti od tuku, umyj, nakrájej na zhruba stejně vysoké plátky a mírně rozklepej přes potravinářskou fólii. Osol z obou stran.
  2. Smíchej vejce, jogurt, prolisovaný česnek a škrob. Trochu vzniklé marinády dej do adekvátně velké nádoby, ve které se bude maso marinovat. Na marinádu dej řízky tak, aby se nepřekrývaly, opět marinádu a zase vrstvu masa. To zopakuj se všemi řízky s tím, že poslední vrstva marinády bude zcela nahoře. Je potřeba, aby všechny řízky byly z obou stran v marinádě. Přiklop nebo zabal do potravinářské fólie a nechejte marinovat přes noc v lednici.
  3. Pokud nemáš kukuřičnou strouhanku, rozmixuj cornflakes v mixéru se sekáčkem dohladka.
  4. Předehřej troubu na 200 °C.
  5. Řízek po řízku vytáhni z marinády a pořádně obal ve strouhance z obou stran. Je potřeba, aby na každém řízku byla marináda. Pokud stekla, tak ji tam pomocí lžíce dodej.
  6. Obalené řízky poskládej na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud chceš vylepšit chuť, postříkej řízky řepkovým olejem ve spreji.
  7. Peč 20 minut na 200 °C. Na měření času používám digitální kuchyňskou minutku. Poté jeden řízek vytáhni, rozkroj a zkontroluj, zda je už propečený. Pokud ne, ještě chvíli dopeč. Pozor, ať nepečeš moc dlouho, řízky by byly vysušené.
  8. Podávej s fitness bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo bramborami.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Fitness řízky bez smažení - zdravý recept BajolaFitness řízky bez smažení - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Doporučuju použít kuřecí prsa, protože krůtí jsou hodně suchá. Samozřejmě nejchutnější jsou ze stehenních řízků. Na fotce je ten hlavní řízek kuřecí a ty tenké jsou krůtí. Pokud bys náhodou chtěl/a péct souběžně kuřecí i krůtí, snaž se je mít stejně vysoké a krůtí vytáhni z trouby o něco dříve.