Ingredience na zdravé chřestové rizoto
- 500 g zeleného chřestu
- 500 g mletého krůtího masa, příp. hovězího
- 250 g rýže na rizoto (ideálně Arborio, příp. kulatozrnná)
- 200 ml bílého suchého vína (11%)
- 750 ml kuřecího vývaru
- 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 3 stroužky česneku (9 g)
- sůl, pepř
- řepkový olej ve spreji (2 ml)
Postup receptu – jak uvařit fit chřestové rizoto
- Pokud nemáš předem hotový kuřecí vývar nebo kupovaný, uvař si ho podle tohoto návodu.
- Vývar ohřej, oloupej česnek a dej vařit vodu do většího hrnce.
- Z chřestu odlámej dřevnaté stonky podle tohoto návodu.
- Vroucí vodu osol a připravený chřest povař 2 – 3 minuty. Po uvaření ho dej do studené vody, aby se zastavil proces vaření, a pak ho nakrájej na malé kousky.
- Na pánvi orestuj mleté maso, osol a opepři. Je hotové za pár minut. Dej stranou.
- Česnek prolisuj a opraž ho na trošce řepkového oleje.
- Přidej rýži a nech chvíli opražit. Pozor, nesol, vývar už je pravděpodobně dost slaný.
- Nalij víno a až se vsákne, postupně přilévej vývar. Stále míchej. Až spotřebuješ všechen vývar, ochutnej a pokud je rýže ještě tvrdá, přilij další vývar/vodu a nechej ještě chvíli vařit, dokud nebude rýže téměř měkká. Trvá to celkem 20 – 30 minut.
- Přidej mleté maso a chřest a pořádně promíchej. Odstav z plotny, přiklop a nech 5 minut odstát. Ochutnej a případně dosol.
- Na talíři můžeš posypat nízkotučným sýrem, např. 20% nebo 30% eidamem nebo tvarůžkami.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na fitness chřestové rizoto
- Můžeš použít i basmati nebo jasmínovou rýži, které jsou pro fitness vhodnější kvůli nižšímu glykemickému indexu, ale nemají tolik škrobu a tak rizoto nebude tak krémové. Já jsem na fotce použila jasmínovou.
- Víno se při vaření z velké části odpaří, proto do nutričních hodnot počítám pouze 50 ml.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny s jasmínovou rýží a bez sýru.
Komentáře