Ingredience na zdravé chřestové rizoto

  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 g mletého krůtího masa, příp. hovězího
  • 250 g rýže na rizoto (ideálně Arborio, příp. kulatozrnná)
  • 200 ml bílého suchého vína (11%)
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 3 stroužky česneku (9 g)
  • sůl, pepř
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)

Fitness chřestové rizoto s krůtím masem - zdravý recept BajolaFitness chřestové rizoto s krůtím masem - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Pokud nemáš předem hotový kuřecí vývar nebo kupovaný, uvař si ho podle tohoto návodu.
  2. Vývar ohřej, oloupej česnek a dej vařit vodu do většího hrnce.
  3. Z chřestu odlámej dřevnaté stonky podle tohoto návodu.
  4. Vroucí vodu osol a připravený chřest povař 2 – 3 minuty. Po uvaření ho dej do studené vody, aby se zastavil proces vaření, a pak ho nakrájej na malé kousky.
  5. Na pánvi orestuj mleté maso, osol a opepři. Je hotové za pár minut. Dej stranou.
  6. Česnek prolisuj a opraž ho na trošce řepkového oleje.
  7. Přidej rýži a nech chvíli opražit. Pozor, nesol, vývar už je pravděpodobně dost slaný.
  8. Nalij víno a až se vsákne, postupně přilévej vývar. Stále míchej. Až spotřebuješ všechen vývar, ochutnej a pokud je rýže ještě tvrdá, přilij další vývar/vodu a nechej ještě chvíli vařit, dokud nebude rýže téměř měkká. Trvá to celkem 20 – 30 minut.
  9. Přidej mleté maso a chřest a pořádně promíchej. Odstav z plotny, přiklop a nech 5 minut odstát. Ochutnej a případně dosol.
  10. Na talíři můžeš posypat nízkotučným sýrem, např. 20% nebo 30% eidamem nebo tvarůžkami.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 4 bonusy 👉 Více o kuchařce

Fitness chřestové rizoto s krůtím masem - zdravý recept BajolaFitness chřestové rizoto s krůtím masem - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Můžeš použít i basmati nebo jasmínovou rýži, které jsou pro fitness vhodnější kvůli nižšímu glykemickému indexu, ale nemají tolik škrobu a tak rizoto nebude tak krémové. Já jsem na fotce použila jasmínovou.
  • Víno se při vaření z velké části odpaří, proto do nutričních hodnot počítám pouze 50 ml.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny s jasmínovou rýží a bez sýru.