Ingredience na zdravé chřestové rizoto
- 250 g rýže na rizoto (ideálně Arborio, případně kulatoznná)
- 200 ml bílého suchého vína (11%)
- 750 ml kuřecího vývaru
- 100 ml vody
- 500 g mletého krůtího masa, příp. hovězího
- 500 g zeleného chřestu
- 3 stroužky česneku (20 g)
- sůl, pepř
- řepkový olej (5 ml)


Postup receptu
- Pokud nemáte předem hotový kuřecí vývar nebo kupovaný, uvařte si ho podle tohoto návodu.
- Vývar ohřejte, oloupejte česnek a dejte vařit vodu do většího hrnce.
- Z chřestu odlámejte dřevnaté stonky podle tohoto návodu.
- Vroucí vodu osolte a připravený chřest povařte 2 – 3 minuty. Po uvaření ho dejte do studené vody, aby se zastavil proces vaření, a pak ho nakrájejte na malé kousky.
- Na pánvi orestujte mleté maso, osolte a opepřete. Je hotové za pár minut. Dejte stranou.
- Česnek prolisujte a opražte ho na kapce řepkového oleje.
- Přidejte rýži a nechte chvíli opražit. Pozor, nesolte, vývar už je pravděpodobně dost slaný.
- Nalijte víno a až se vsákne, postupně přilévejte vývar. Stále míchejte. Až spotřebujete všechen vývar, ochutnejte a pokud je rýže ještě tvrdá, přilijte vodu a nechejte ještě chvíli vařit, dokud nebude rýže téměř měkká. Trvá to celkem 20 – 30 minut.
- Přidejte mleté maso a chřest a pořádně promíchejte. Odstavte z plotny, přiklopte a nechte 5 minut odstát.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Na talíři můžete posypat nízkotučným sýrem, např. 20% nebo 30% eidamem nebo tvarůžkami.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny s jasmínovou rýží a bez sýru.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.

Poznámky k receptu
- Můžete použít i basmati nebo jasmínovou rýži, které jsou pro fitness vhodnější kvůli nižšímu glykemickému indexu, ale nemají tolik škrobu a tak rizoto nebude tak krémové. Já jsem na fotce použila jasmínovou.
- Pokud chcete snížit kalorickou hodnotu, vynechejte krok s vínem.

Komentáře