Ingredience na fit meruňkový koláč s tvarohem
- 5 meruněk (280 g vypeckovaných)
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké bílé mouky
- 50 g ovesné mouky vanilkové
- 50 g odtučněné kokosové mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 50 ml nízkotučného mléka
- 3 vejce
- špetka soli
- trošku citrónové kůry (tak z 1/3 citrónu)
- sladidlo bez kalorií (1/2 odměrečky)
- kokosový olej na vytření formy (2 g)

Postup receptu
- Meruňky umyjte, rozpulte a vypeckujte. Já jsem je nakrájela na tenké měsíčky, ale doporučuju spíš nechat půlky vcelku.
- Veškerou mouku vč. kypřícího prášku prosijte přes jemné sítko a pak dobře smíchejte. Proč kombinuji mouky, se dozvíte v mém článku o moukách. Prosívání nevynechávejte, výsledek má pak lepší strukturu.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh pomocí ručního mixéru. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Zvlášť smíchejte tvaroh, žloutky, mléko a citrónovou kůru, pak přisypejte prosátou mouku, smíchejte a na konec vmíchejte sníh z bílků a dobře promíchejte. Vznikne tužší lepivější těsto. To ochutnejte a podle potřeby přislaďte sladidlem bez kalorií.
- Kulatou silikonovou fomu se skleněným dnem o průměru 23 cm vymažte kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky nebo vystříkej řepkovým olejem ve spreji.
- Těsto dejte do formy a nahoru naskládejte meruňky, pak rukou mírně vlačte do těsta. Doporučuju ale spíš těsto rozdělit na 2 poloviny a meruňky dát doprostřed a pak případně ještě další meruňky nahoru.
- Pečte 50 minut na 180 °C dozlatova.
- Před konzumací doporučuji trošku ohřát v mikrovlnné troubě. Nahoře můžete posypat strouhaným kokosem. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez strouhaného kokosu.
- Nezapomeňte se zapojit do každoměsíční soutěže.
Komentáře