​Ingredience – fit křenová omáčka

  • 50 – 100 g čerstvého křenu (příp. 100 – 200 g zavařeného křenu ve sklenici – křenex)
  • ½ lžičky – lžička soli (3 – 5 g)
  • 1 litr nízkotučného nebo polotučného mléka (0,5% – 1,5 %)
  • 40 g celozrnné mouky (špaldové, pšeničné nebo žitné), příp. půl napůl s bílou
  • 30 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice)
  • 5 – 15 ml citrónové šťávy
  • bílý pepř
Křenová omáčka s hovězím masem - recept Bajola

​Postup receptu – jak se dělá dietní křenová omáčka

  1. Čerstvý křen oloupej, nastrouhej na struhadle najemno a rozetři se solí.
  2. 750 ml mléka přiveď k varu. Ve zbytku pořádně rozmíchej mouku dohladka.
  3. Jakmile začne mléko vařit, nalij mléko s moukou a dobře míchej kvedlačkou, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Sniž plamen na minimum, přidej polovinu křenu a míchej 1 – 2 minuty. Poté ochutnej a začni dochucovat solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud je křenu málo, postupně přidávej další. Množství uvádím orientačně, dochuť si to dle vlastní chuti.
  5. Pokud chceš omáčku extra hladkou a krémovou, rozmixuj ji ještě po uvaření ve výkonném mixéru, např. Nutribullet.
  6. A co ke křenové omáčce? Podávej s vařeným hovězím masem a fitness houskovým knedlíkem nebo fitness karlovarským knedlíkem, příp. vařeným bramborem.
  7. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  8. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Rychlá křenová omáčka - foto postupKřenová omáčka z mléka - recept Bajola

​Poznámky k receptu na zdravou křenovku

  • Kdyby omáčka byla málo hustá, přidej další mouku (odeber trochu omáčky stranou, nechej ji vychladnout, rozkvedlej v ní dohladka trochu mouky a za stálého míchání vlij do omáčky).
  • Nejlepší je použít čerstvý domácí křen. Někdy je kupovaný křen málo ostrý a bez chuti, takže ho můžeš dát příliš moc, ale chuť se nezlepší a omáčka spíš zhořkne.
  • Křen hořkne i varem. Přidávej křen proto do omáčky až úplně nakonec, zamíchej a podávej, nevař ho.
  • Dávej pozor na množství křenu, pokud je křen hodně silný, ať není omáčka moc ostrá.
  • Omáčku nemusíš okyselovat ani pepřit, pokud je křen výrazný – záleží na tvojí chuti.
  • Na zahuštění můžeš případně použít pouze bílou mouku (s celozrnnou může mít omáčka mírně nahořklou chuť), kaloricky na tom jsou podobně, akorát celozrnná má víc vlákniny, takže se nic nestane, pokud tam dáš pouze bílou, pokud jinak přijímáš vlákniny dostatek.
  • Pozor, nepřidávej citrón, když je omáčka hodně horká, jelikož by se kyselostí mohla začít oddělovat z mléka syrovátka a omáčka začít „hrudkovatět“. Stejně tak při ohřívání omáčky, pokud jsi do omáčka dala citrón, další dny ji nepřiváděj k varu, jinak se opět může zdrcnout. Pokud se ti to stane, rozmixuj omáčku ve výkonném mixéru, např. Nutribullet, zpět do hladké krémové konzistence.
  • Hovězí maso můžeš připravit v pomalém hrnci jako vývar.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedeny pouze na omáčku s nízkotučným mlékem a celozrnnou špaldovou moukou.