Ingredience na fit domácí müsli tyčinky
Základní hmota
- 100 g kešu nepražené a nesolené
- 30 g chia semínek
- 15 g sezamových semínek
- 350 ml vody
Ostatní ingredience
- 200 g ovesných vloček
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g proteinového prášku (jak nahradit v poznámce)
- 80 g sušených brusinek ideálně bez cukru (příp. goji)
- 1 lžíce čekankového sirupu natural (10 g)
Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu
- Kešu zalij vodou tak, aby bylo ponořené, a nechej ho přes noc namočené v uzavřené nádobě v lednici.
- Chia semínka a sezamová semínka zalij 350 ml vody a také nechej přes noc namočené v lednici.
- Než začneš s přípravou, rozehřej troubu na 180 °C.
- Z kešu slij vodu a společně s chia a sezamem rozmixuj na hutnější těsto. Používám mixér se sekáčkem.
- Do hmoty vmíchej ostatní ingredience, tj. vločky, brusinky, kokos, proteinový prášek a sirup. Hmotu ochutnej a případně doslaď čekankovým sirupem.
- Hmotu rozprostři na plech vystlaný pečícím papírem na rozměr cca 20 × 24 cm a výšku cca 2 cm. Na velikosti plechu příliš nezáleží, začni od středu, těsto nemusí být rozprostřené přes celý plech, pouze kraje dobře zarovnej.
- Peč 20 – 30 minut na 180 °C. Nechej zchladnout a rozkrájej na 12 tyčinek.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- Pokud tyčinky vyzkoušíš a pochlubíš se s nimi na sociálních sítích, budu ráda za označení @bajolafitcz.
- Zapoj se do dubnové soutěže na mých sociálních sítích a vyhraj 6 500 Kč!
Poznámky k receptu
- Protein jsem použila koncentrát příchuť Pekanový ořech, ale můžeš použít libovolnou jinou příchuť dle preference. A můžeš použít i izolát, který má ještě o něco víc bílkovin a méně tuku.
- Protein můžeš nahradit ovesnou moukou, ale ochudíš se o bílkoviny a navýšíš sacharidy.
- Do hotové hmoty můžeš použít i jiné druhy ořechů, semínek a sušeného ovoce, případně i kousky vysokoprocentní čokolády bez cuku.
- Výsledná konzistence tyčinek se reguluje množstvím vody a dobou pečení. Pokud chceš tyčinky hodně tvrdé, dej vody o trochu méně (tak o 50 – 100 ml) a peč o něco déle, pokud je chceš měkčí, tak ještě můžeš cca 50 ml přidat, nicméně záleží i na tom, kolik vody nasáknou kešu ořechy, takže se musíš řídit konzistencí těsta před upečením. Tužší těsto bude znamenat i tužší a tvrdší tyčinky. Řidší těsto bude znamenat měkčí tyčinky. Nicméně vliv může mít i druh proteinu, izolát bude způsobovat větší tvrdnutí.
Jak skladovat domácí müsli tyčinky?
- To je trochu oříšek, jelikož v nich jsou rozmočené ořechy a protein a není tam žádný konzervant. Nejjistější způsob je proto zmrazit je. Jinak vydrží jen pár dní a pak začnou plesnivět.
- Doporučuju s nimi zacházet jako s pečivem, tedy skladovat v ošatce pod utěrkou nebo v látkovém pytlíku mimo lednici. Vyzkoušet můžeš i chlebník nebo vakuové nádobky, ze kterých se vysává vzduch.
- Rozhodně je nedávej do mikrotenového sáčku ani plastové uzavíratelné krabičky bez větrání.
Komentáře
Za mne super jen některé suroviny člověk v Anglii neseženeš jen tak 😀 díky moc
Ahoj, díky za pochvalu 😉 A které suroviny v Anglii nejsou dobře k sehnání?