Ingredience na hovězí na houbách

  • 1 kg předního hovězího masa zbaveného tuku (loupaná plec, beef shoulder clod roast)
  • 1 cibule (100 g)
  • 500 g žampiónů nebo jiných hub
  • 1 lžíce zdravého hovězího bujónu (20 g)
  • 1 lžička mletého kmínu (5 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 stroužky česneku (20 g)
  • řepkový olej (2 ml)
Hovězí na houbách - fitness zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Žampióny umyjte a nakrájejte na plátky.
  2. Maso pořádně očistěte od tuku, nakrájejte na kostičky, přidejte sůl, pepř a kmín a pořádně promíchejte.
  3. Větší hrnec vystříkejte řepkovým olejem pomocí dávkovače na olej, nechejte rozehřát a osmahněte cibulku. Pak přidejte maso, zprudka opečte ze všech stran, přiklopte a nechejte 10 – 15 minut dusit. Maso pustí šťávu.
  4. Mezitím dejte vařit vodu do varné konvice.
  5. K masu přidejte zdravý bujón a zalijte horkou vodou tak, aby všechno maso bylo ponořené. Zeslabte a nechejte pod pokličkou vařit 1 hodinu, případně můžete péct v troubě na 250 °C.
  6. Po hodině přidejte houby a vařte přiklopené dalších 30 minut.
  7. Teď už zbývá jenom omáčku zahustit a dochutit. Pořádně rozmíchejte celozrnnou mouku ve 100 ml vody a za stálého míchání nalívejte postupně k masu. Řiďte se konzistencí omáčky, možná nebudete potřebovat celé množství anebo naopak budete potřebovat více. Pokud by omáčka byla moc hustá, přilijte trochu vody.
  8. Zvolna povařte dalších 15 minut, nakonec přidejte prolisovaný česnek a podle chuti případně dosolte.
  9. Podávejte s jasmínovou nebo basmati rýží uvařenou v rýžovaru.
  10. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
  11. Hovězí na houbách můžete zkusit uvařit i v pomalém hrnci, já jsem to v něm ještě nezkoušela.
Hovězí na houbách - fitness zdravý recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)