Ingredience na hovězí na houbách
- 1 kg předního hovězího masa zbaveného tuku (loupaná plec, beef shoulder clod roast)
- 1 cibule (100 g)
- 500 g žampiónů nebo jiných hub
- 1 lžíce zdravého hovězího bujónu (20 g)
- 1 lžička mletého kmínu (5 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 3 stroužky česneku (20 g)
- řepkový olej (2 ml)

Postup receptu
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Žampióny umyjte a nakrájejte na plátky.
- Maso pořádně očistěte od tuku, nakrájejte na kostičky, přidejte sůl, pepř a kmín a pořádně promíchejte.
- Větší hrnec vystříkejte řepkovým olejem pomocí dávkovače na olej, nechejte rozehřát a osmahněte cibulku. Pak přidejte maso, zprudka opečte ze všech stran, přiklopte a nechejte 10 – 15 minut dusit. Maso pustí šťávu.
- Mezitím dejte vařit vodu do varné konvice.
- K masu přidejte zdravý bujón a zalijte horkou vodou tak, aby všechno maso bylo ponořené. Zeslabte a nechejte pod pokličkou vařit 1 hodinu, případně můžete péct v troubě na 250 °C.
- Po hodině přidejte houby a vařte přiklopené dalších 30 minut.
- Teď už zbývá jenom omáčku zahustit a dochutit. Pořádně rozmíchejte celozrnnou mouku ve 100 ml vody a za stálého míchání nalívejte postupně k masu. Řiďte se konzistencí omáčky, možná nebudete potřebovat celé množství anebo naopak budete potřebovat více. Pokud by omáčka byla moc hustá, přilijte trochu vody.
- Zvolna povařte dalších 15 minut, nakonec přidejte prolisovaný česnek a podle chuti případně dosolte.
- Podávejte s jasmínovou nebo basmati rýží uvařenou v rýžovaru. Na talíři jsem ozdobila čerstvou petrželkou, kterou určitě vždycky slupněte i v restauraci, protože její žvýkání pomáhá eliminovat případný zápach z úst zejména po snězení jídla s česnekem. 😉
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
- Hovězí na houbách můžete zkusit uvařit i v pomalém hrnci, já jsem to v něm ještě nezkoušela.

Komentáře
Opravdu vyborne 😍
Zdravím 🙂 zajímalo by mne, jak jste se dostala ve výpočtech na 3g tuků na porci. I to nejlibovější hovězí má totiž 20g bílkovin a 9g tuků, což je skoro polovina. Jak tedy může být rozdíl 10x násobný v nutričních hodnotách. Prostě mi to nedává smysl 😀
Ahoj Fridolíne, vysvětlení je jednoduché – byla tam chyba 🙂 Na stránce ve vysvětlivkách píšu, že chyby nejsou vyloučené, jednak může dojít k chybě kvůli lidskému faktoru anebo protože je nějaká surovina v kalorických tabulkách špatně zadaná. Teď jsem provedla přepočet a opravila to. Takže díky za upozornění. PS: Žádný komentář jsem nesmazala, ale každý musím nejdřív schválit, než se tu objeví.