Ingredience na dušené hovězí na houbách

  • 1 ks cibule (100 g)
  • 500 g žampiónů nebo jiných hub
  • 1 kg předního nebo zadního hovězího masa zbaveného tuku (loupaná plec – beef shoulder clod roast, roštěná – beef round steak)
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 1/2 lžičky pepře (3 g)
  • 1 lžička mletého kmínu (5 g)
  • 20 g zdravého hovězího bujónu
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 stroužky česneku (9 g)
  • řepkový olej ve spreji (2 ml)
Hovězí na houbách - fitness zdravý recept Bajola

Postup receptu – jak uvařit nejlepší hovězí maso na houbách

  1. Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno. Žampióny umyj a nakrájej na plátky.
  2. Maso pořádně očisti od tuku, nakrájej na kostičky, přidej sůl, pepř a kmín a pořádně promíchej. V případě roštěné je lepší maso naklepat a můžeš použít i plátky místo kostek.
  3. Větší hrnec vystříkej řepkovým olejem, nechej rozehřát a osmahni cibulku. Pak přidej maso, zprudka opeč ze všech stran, přiklop a nechej 10 – 15 minut dusit. Maso pustí šťávu.
  4. Mezitím dej vařit vodu do varné konvice.
  5. K masu přidej zdravý bujón a zalij horkou vodou tak, aby všechno maso bylo ponořené. Zeslab a nechej pod pokličkou vařit 1 hodinu, případně můžeš péct v troubě na 250 °C.
  6. Po hodině přidej houby a vař přiklopené dalších 30 minut.
  7. Teď už zbývá jenom omáčku zahustit a dochutit. Pořádně rozmíchej celozrnnou mouku ve 100 ml vody a za stálého míchání nalívej postupně k masu. Řiď se konzistencí omáčky, možná nebudeš potřebovat celé množství anebo naopak budeš potřebovat více. Pokud by omáčka byla moc hustá, přilij trochu vody.
  8. Zvol povař dalších 15 minut, nakonec přidej prolisovaný česnek a podle chuti případně dosol.
  9. Podávej s jasmínovou nebo basmati rýží uvařenou v rýžovaru.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. 🚚 Do 21. 7. 2024 DOPRAVA ZDARMA na moji tištěnou kuchařku Fit bez diet s jídelníčky nejen na hubnutí. Koupit a ušetřit za dopravu
Hovězí na houbách - fitness zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fit hovězí na houbách bez smetany

  • Hovězí na houbách můžeš zkusit uvařit i v pomalém hrnci, já jsem to v něm ještě nezkoušela.
  • Na talíři jsem ozdobila čerstvou petrželkou, kterou určitě vždycky slupni i v restauraci, protože její žvýkání pomáhá eliminovat případný zápach z úst zejména po konzumaci jídla s česnekem. 😉
  • Na hovězí na houbách je nejlepší loupaná plec, která je ze střední části ramene (plece) kolem lopatky hovězího. Obsahuje hodně kolagenu, takže je velice šťavnatá, a zároveň není příliš tučná. Použít můžeš i hovězí roštěnec, který je ze zadního hřbetu, a hodí se na pečení i dušení. Roštěnec je jemné, křehké a libové maso s nízkým obsahem tuku. Od části krku je vysoký roštěnec a střední zádová část je nízký roštěnec. Na dělení hovězí masa se můžeš podívat zde.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez přílohy.
  • Vyzkoušej také fit houbovou omáčku s kuřecím masem.