​Ingredience na luxusní fit švestkový koláč s drobenkou

​Těsto

​Náplň koláče

  • 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 1 ks vejce M (50 g)
  • 50 – 100 g přírodního sladidla bez kalorií
  • 400 g švestek (vypeckovaných) nebo blumy, meruňky, broskve, borůvky nebo rybíz
  • skořice (2 g)

​Drobenka bez cukru a másla

Ostatní

Fit švestkový koláč s tvarohem - recept Bajola

​Postup receptu – jak na zdravý švestkový koláč s tvarohem

  1. Vejce a mléko vytáhni alespoň 30 minut předem z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Mouku prosej přes jemné sítko, vmíchej droždí a sladidlo. Přidej mléko, vejce, olej a špetku soli a dobře promíchej. Vznikne lité těsto řidší konzistence.
  3. Těsto přikryj utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechej v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem (60 – 90 minut). Můžeš použít urychlovač kynutí.
  4. Mezitím si připrav náplň. Tvaroh smíchej se sladidlem a vejcem. Ochutnej a podle chuti případně přislaď. Přiklop a dej stranou, ale ne do lednice, studená náplň by zhoršila nakynutí těsta v troubě.
  5. Švestky umyj, vypeckuj a nakrájej na měsíčky, případně můžeš nechat celé půlky.
  6. Připrav drobenku – ovesné vločky rozmixuj nahrubo, přidej mandlovou mouku, sladidlo a pak postupně přidávej jablečné pyré tak, aby vznikla drolivá drobenka. Pyré může být potřeba méně, pokud to přeženeš, nezískáš správnou konzistenci.
  7. Plechovou formu o rozměru 23×33×10 cm vymaž troškou řepkového oleje a vysypej moukou.
  8. Rozehřej troubu na 180 °C
  9. Jakmile bude těsto vykynuté, rozprostři ho pomocí stěrky po dnu formy, pak rozprostři tvarohovou náplň, švestky, trošku skořice a posypej drobenkou.
  10. Peč 40 minut na 180 °C. Nechej vychladnout a můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Kynutý švestkový koláč s drobenkou bez cukru - foto postupFitness švestkový kynutý koláč s drobenkou bez cukru a másla - recept Bajola

​Poznámky k receptu na vynikající fitness švestkový koláč bez cukru

  • Přečti si návod na droždí na obale. Některé droždí se musí nejdříve aktivovat v teplé tekutině, v tomto případě část mléka zahřej v mikrovlnné troubě, nechej vzejít a pak teprve přidej k mouce. Pozor, mléko nesmí být příliš horké (nad 55 °C), to by usmrtilo kvasnice.
  • Koláč vydrží v lednici minimálně týden, ale doporučuju ho před konzumací ohřát v mikrovlnné troubě. Myslím, že můžeš i zmrazit, ale netestovala jsem.
  • Vyzkoušej také fit švestkový koláč z ovesných vloček bez kynutí.