Ingredience na zdravý tatarák

Tatarák

  • 500 g hovězí svíčkové nebo kýty
  • 1 žloutek (17 g) nebo 10 ml řepkového či olivového oleje extra panenského
  • 1 lžíce dijonské hořčice (15 g)
  • ½ lžičky worcestrové omáčky (3 ml)
  • ½ lžičky mleté červené papriky (3 g), příp. kečup
  • 1 lžička soli (5 g)
  • ½ lžičky pepře (2 g)

Ostatní

Zdravý tatarský biftek - recept Bajola

Postup receptu

  1. Maso dobře očisti od tuku a blan, umyj pod vodou a osuš papírovou utěrkou.
  2. Pak ho nakrájej na tenké plátky a ty nasekej nožem nadrobno, případně maso rozmixuj v mixéru se sekáčkem nebo pomel v mlýnku na maso.
  3. K masu přidej všechny ingredience a dobře smíchej. Ochutnej a dochuť podle svého gusta.
  4. Celozrnný chleba opeč buď nasucho v toustovači anebo na pánvi vystříkané troškou řepkového oleje ve spreji.
  5. Chleba potři stroužkem česneku a namaž tatarákem. Jedna porce tataráku je cca 110 g.
  6. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  7. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 4 bonusy 👉 Více o kuchařce

Tatarák - foto postupFit tatarák - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Do tataráku můžeš dát i cibuli, kyselé okurky, ančovičky nebo kapari (já nedávám).
  • Sladká paprika nebo kečup se do tataráku dává i z důvodu barvy, aby tatarák byl více červený, jelikož hovězí maso na vzduchu oxiduje a ztrácí svoji červenost. Barva tataráku závisí i na čerstvosti masa. Já jsem dala do tataráku papriky více, tak ho mám ve výsledku tmavější. Papriku ale nemusíš dávat vůbec.
  • Olejem nasáklá topinka dává tataráku tu pravou chuť, takže nepočítej, že chuť bude shodná na celozrnném pečivu opečeném nasucho nebo s minimem oleje.
  • Syrové hovězí maso, stejně jako žloutek, můžou být kontaminované salmonelou nebo jinými zdravotně nebezpečnými bakteriemi nebo parazity, proto používej maso i vejce co nejčerstvější a nezapomeň maso dobře umýt (stejně tak prkýnko, na kterém krájíš). Svíčkovou napadají parazité nejméně často. Riziko snížíš, když maso naškrábeš nožem, ale je to hodně pracné a pomalé, takže já to nedělám.
  • Hovězí maso je bohatým zdrojem železa a vitamínu B, obvzlášť v syrovém masu, proto doporučuju tatarák konzumovat. Zejména ženy, které drží dietu a vyhýbají se červenému masu, můžou trpět anémií z nedostatku železa, což může například způsobovat padání vlasů.
  • Tatarák nenechávej dlouho na vzduchu mimo lednici.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na tatarák (se žloutkem) bez přílohy.
  • Nutriční hodnoty na 100 g: 121 kcal / 19 g B / 1 g S / 0,4 C / 5 g T / 0,2 V.