Ingredience na zdravé celozrnné croissanty

Těsto

Náplň

Na potření

  • 1 žloutek (17 g)
  • 20 ml nízkotučného mléka (0,5%)
Fit domácí celozrnné mini croissanty - recept Bajola

Postup receptu

  1. Mléko a vejce vytáhni z lednice a nechej zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Smíchej 300 g celozrnné mouky, 100 g hladké mouky a droždí.
  3. Přidej sladidlo, vejce a mléko, dobře smíchej a pak postupně přidávej zbytek hladké mouky, dokud těsto nebude kompaktní. Hnětej 5 – 10 minut ideálně pomocí kuchyňského robota.
  4. Vyhnětené těsto zakryj potravinářskou fólií a utěrkou a nechej na teplém místě kynout 1 hodinu. Pro rychlejší a lepší vykynutí doporučuji použit urychlovač kynutí anebo malý fígl – dej nádobu nad kastrol s horkou vodou.
  5. Smíchej všechny ingredience na náplň, ochutnej a případně přislaď sladidlem bez kalorií. Dej chladit do lednice.
  6. Po hodině těsto rozděl na 8 dílů, každý díl potři rozpuštěným kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, pak vytvaruj do kuličky a rozválej válečkem na kulatou tenkou placku. Kokosový olej rozpouštím na nízký výkon v mikrovlnné troubě.
  7. Dejte 2 placky na sebe a ty ještě trošku rozválej. Na sebe se dávají, aby těsto bylo jakoby navrstvené. Dobré je ještě každou vrstvu pomazat kokosovým olejem, croissanty pak budou chutnější, ale také ale o trochu tučnější. Já jsem nepromazávala. Vzniknou tedy 4 placky (každá ze 2 vrstev) a z každé 16 kusů, takže celkem 64 ks.
  8. Pak každou placku namaž cca 100 g náplně, rozkrájej na 16 dílů a sroluj od širšího konce po špičku.
  9. Croissanty naskládej na pečícím papírem vystlaný plech, přikryj potravinářskou fólií, utěrkou a nechej na teplém místě kynout dalších cca 30 minut.
  10. Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
  11. Vykynuté croissanty pomaž žloutkem rozmíchaným s mlékem a peč 20 – 30 minut na 180 °C dozlatova. Otestuj zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové.
  12. Po upečení odstraň z plechu a nechej zcela vychladnout.
  13. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  14. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 3 bonusy 👉 Stáhnout ukázku

Domácí celozrnné croissanty - foto postupZdravé domácí celozrnné mini croissanty - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, na to si dej pozor, jinak těsto nemusí dobře nakynout. Pokud máš droždí ve skleničce, které se uchovává v lednici, nezapomeň vytáhnout z lednice i to.
  • Snaž se, aby náplň byla co nejhustější, nepoužívej příliš řídký tvaroh. Případně můžeš trochu ztužit bramborovým škrobem nebo zahustit rozmixovanými ořechy. Řídká náplň vyteče.
  • Pokud chceš úplně drobné mini croissanty, pak nedávej 2 placky na sebe, ale namaž každou placku (čili těsto nebude navrstvené).
  • Z vyválených placek můžeš udělat část jako mini croissanty a část jako klasické velké croissanty, které můžeš mít na snídani nebo svačinu. V tomto případě naskládej 4 placky na sebe místo 2, rozválej a rozděl jen na 8 dílů. Na každý díl pak dej lžičku náplně. Doporučuju tento způsob, jinak budeš mít mini croissantů strašně moc.
  • Náplně můžeš potřebovat i více, záleží, jestli budeš mazat každou placku a zda je budeš skládat po 2 nebo po 4 vrstvách.
  • Některé croissanty jsem zkusila pocukrovat práškovým sladidlem bez kalorií, ale nedoporučuju to, ztratí pak lesk a nevypadají tak pěkně.
  • Pokud budeš péct jako slavnostní občerstvení, peč v ten samý den, aby byly croissanty zcela čerstvé.
  • Croissanty skladuj v košíku ve spíži pouze přikryté utěrkou nebo v bavlněném pytlíku na pečivo, nedávej je do sáčku, protože by „zgumovatěly“, ani je nenechej nepřikryté, protože by ztvrdly. Takto vydrží dobré asi 3 dny, před konzumací doporučuju nahřát v mikrovlnné troubě. Pokud je chceš mít jako čerstvé, hned po úplném zchladnutí je zmraz a před konzumací ohřej v mikrovlnné troubě.
  • Hmotnost celé várky je 1200 g, jeden mini croissant cca 20 g. A jeden velký cca 70 g.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené ne velké croissanty, kterých vznikne 16 ks.
  • Nutriční hodnoty na 100 g: 215 kcal / 10 g B / 39 g S / 1 g C / 5 g T / 3 g V.