Ingredience na zdravé celozrnné mini croissanty
Těsto
- 300 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
- 180 g hladké pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 80 g sladidla bez kalorií
- 3 vejce M
- 220 ml nízkotučného mléka
- 20 g kokosového oleje
Náplň
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- 2 lžičky holandského kakaa (10 g)
- sladidlo bez kalorií
Na potření
- 1 žloutek
- 20 ml nízkotučného mléka

Postup receptu
- Mléko a vejce vytáhněte z lednice a nechejte zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchejte 300 g celozrnné mouky, 100 g hladké mouky a droždí.
- Přidejte sladidlo, vejce a mléko, dobře smíchejte a pak postupně přidávejte zbytek hladké mouky, dokud těsto nebude kompaktní. Hnětejte 5 – 10 minut ideálně pomocí kuchyňského robota.
- Vyhnětené těsto dejte do plastové nádoby, zakryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 1 hodinu. Pro rychlejší a lepší vykynutí doporučuji použit urychlovač kynutí anebo malý fígl – dejte nádobu nad kastrol s horkou vodou.
- Po hodině těsto rozdělte na 8 dílů, každý díl potřete rozpuštěným kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky, pak vytvarujte do kuličky a rozválejte válečkem na kulatou placku. Kokosový olej rozpouštím na nízký výkon v mikrovlnné troubě.
- Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě cca 1 – 2 minuty na nízký výkon. Dávejte pozor, ať se nespálí. Dobře rozmíchejte a smíchejte s tvarohem. Ochutnejte a případně přislaďte sladidlem bez kalorií.
- Dejte 2 placky na sebe a ty ještě trošku rozválejte. Na sebe se dávají, aby těsto bylo jakoby navrstvené. Dobré je ještě každou vrstvu pomazat kokosovým olejem, croissanty pak budou chutnější, ale také ale o trochu tučnější. Já jsem nepromazávala. Vzniknou tedy 4 placky (každá ze 2 vrstev) a z každé 16 kusů, takže celkem 64 ks.
- Pak kažodu placku namažte cca 100 g náplně, rozkrájejte na 16 dílů a srolujte od širšího konce po špičku.
- Croissanty naskládejte na pečícím papírem vystlaný plech, přikryjte potravinářskou fólií, utěrkou a nechejte na teplém místě kynout dalších cca 30 minut.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
- Vykynuté croissanty pomažte žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte cca 30 minut na 180 °C dozlatova. Otestujte zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, jsou hotové.
- Po upečení odstraňte z plechu a nechejte zcela vychladnout. Pokud budete péct jako slavnostní občerstvení, pečte v ten samý den, aby byly croissanty zcela čerstvé.
- Croissanty skladujte v plastové nádobě nebo košíku ve spíži pouze přikryté utěrkou, nedávejte je do sáčku, protože by „zgumovatěly“, ani je nenechejte nepřikryté, protože by ztvrdly. Takto vydrží dobré asi 3 dny, před konzumací doporučuju nahřáť v mikrovlnné troubě. Pokud je chcete mít jako čerstvé, hned po úplném zchládnutí je zmrazte a před konzumací ohřejte v mikrovlnné troubě.
- Hmotnost celé várky je 1200 g, jeden mini croissant cca 20 g.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.
- Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct
Poznámky
- Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, na to si dejte pozor, jinak těsto nemusí dobře nakynout. Pokud máte droždí ve skleničce, které se uchovává v lednici, nezapomeňte si vytáhnout z lednice i to.
- Snažte se, aby náplň byla co nejhustější, nepoužívejte příliš řídký tvaroh. Případně můžete trochu ztužit bramborovým škrobem nebo zahustit rozmixovanými ořechy. Řídká náplň vyteče.
- Pokud chcete úplně drobné mini croissanty, pak nedávejte 2 placky na sebe, ale namažte každou placku (čili těsto nebude navrstvené).
- Z vyválených placek můžete udělat část jako mini croissanty a část jako klasické velké croissanty, které můžete mít na snídani nebo svačinu. V tomto případě naskládejte 4 placky na sebe místo 2, rozválejte a rozdělte jen na 8 dílů. Na každý díl pak dejte lžičku náplně. Doporučuju tento způsob, jinak budete mít mini croissantů strašně moc.
- Náplně můžete potřebovat i více, záleží, jestli budete mazat každou placku nebo je bude skládat po 2 nebo po 4 vrstvách.
- Pokud chcete zredukovat kalorie, místo čokolády dejte jen kakao.
- Některé croissanty jsem zkousila pocukrovat práškovým sladidlem bez kalorií, ale nedoporučuju to, ztratí pak lesk a nevypadají tak pěkně.
Komentáře