Ingredience na dýňový chlebíček
Korpus
- 40 g bílého jogurtu tužší konzistence (ideálně nízkotučného, já jsem použila selský Pilos)
- 150 ml kefírového mléka
- 1 vejce M (50 g)
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 40 g ovesné mouky vanilkové (nebo 15 g ovesné mouky vanilkové a 25 g vanilkového proteinu)
- 1 lžička skořice (2 g)
Dýňová vrstva
- 300 g dýňového pyré
- 250 g odtučněného tvarohu
- 1 vejce M (50 g)
- 1 lžička skořice (2 g)
- 1 lžička rumového aroma (3 ml)
- sladidlo bez kalorií
Ostatní
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)

Postup receptu
- Dýňové pyré je třeba si připravit předem podle tohoto návodu. Na typu dýně příliš nezáleží, zatím jsem ho zkoušela ze špagetové a z Hokaidó. Z Hokaidó vznikne lepší barva.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Nejdříve připravte korpus smícháním všech ingrediencí. Těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček o velikosti 12 × 26 × 7,5 cm, ideálně silikonové. Pro jistotu ji vymažte kokosovým olejem, ať pak chlebíček jednoduše vyklopíte.
- Pečte 10 minut na 180 °C.
- Mezitím připravte dýňovou vrstvu smícháním všech ingrediencí. Vzniklou hmotu ochutnejte, jestli je dostatečně sladká, případně doslaďte. Rumové aroma lze nahradit i jiným, např. mandlovým nebo vanilkovým, ale právě rumové aroma dodává tomuto dýňovému dezertu skvělou chuť.
- Hmotu nalijte na předpečený korpus a pečte dalších 30 minut na 180 °C.
- Nechejte zchládnout, nožem přejeďte kolem okrajů formy, aby se případné připečené těsto odlepilo od formy, a pak vyklopte na talíř a otočte pomocí přiklopení dřevěného prkénka.
- Nakonec můžete ozdobit polevou. Přesný návod na různé typy fitness polev najdete v mém e-booku Fitness domácí cukrárna.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi bez proteinu a bez čokolády.
- Celý chlebíček má hmotnost 930 g, jedna porce 115 g.
Komentáře