Ingredience na zdravý hraběnčin jablečný koláč
- 130 g dýňového pyré
- 70 g ovesné mouky vanilkové
- 30 g proteinu vanilkového (nebo ovesné mouky vanilkové)
- 2 vejce M (100 g)
- 600 g jablek nebo hrušek celých (450 g nastrouhaných)
- 2 lžičky skořice (3 g)
- špetka soli
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)

Postup receptu
- Je potřeba mít předem připravené dýňové pyré podle tohoto návodu.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Oddělte bílky od žloutků a žloutky smíchejte s dýňovým pyré a ovesnou moukou.
- Vymažte skleněnou formu o průměru 28 cm kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky
- Těsto dejte do formy a lžící rozprostřete až do okrajů. Pečte 10 minut na 180 °C.
- Mezitím zbavte jablka (hrušky) slupky, nastrouhejte na struhadle a přidejte skořici.
- Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdete zde.
- Na předpečený korpus dejte vrstvu jablek a na ni sníh z bílků.
- Pečte dalších 20 minut na 180 °C, hlídejte, aby se bílky nespálily.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi s proteinem.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.
Poznámky
- Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít ovesnou mouku čokoládovou, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíčky kakaa na vaření.
- Koláč jsem nijak nedoslazovala, jelikož ovesná vanilková mouka už je ideálně oslazená, protein také a jablka jsou dostatečně sladká sama o sobě.
- Koláč je chuťově lepší bez proteinového prášku, ale s ním do něj dostanete víc bílkovin.
- V USA můžete všude koupit dýňové pyré už hotové v plechovce, nicméně není tak chutné jako pyré, které si připravíte z čerstvé dýně.
- Výsledná barva závisí na typu dýně a jablek.
Komentáře