3 hlavní důvody, proč jíst lněné semínko
- zlepšuje trávení – je vhodné proti zácpě a hemeroidům
- zlepšuje vlasy a nehty
- snižuje cholesterol v krvi a tím riziko srdečních onemocnění
Co obsahuje lněné semínko
- bílkoviny
- vlákninu
- omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (lněný olej, kyselina linolová, alfa-linolenová a olejová)
- vitamíny – B, B3, C, E F
- minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, železo, jód, fosfor, mangan, selen
- lignany a antioxidanty
Jak konzumovat lněné semínko
Přírodně – nedrcené lněné semínko
Ve své původní pevné formě je lněné semínko tězko stravitelné. Pokud ho chcete konzumovat celé, musíte ho velice dobře rozkousat, jinak hrozí, že projde organismem a nevstřebá se.
Drcené nebo mleté lněné semínko
Pro využití všech benefitů lněného semínka se doporučuje konzumovat ho v drcené nebo mleté formě. Pouze takto „otevřený“ len umožňuje zhodnotit všechny nutriční látky, které obsahuje.
Nicméně tuk v lněném semínku je citlivý na teplotu a má sklon k oxidaci, která ho znehodnocuje (žluknutí). Po rozemletí nebo rozdrcení je tedy třeba semínko co nejrychleji spotřebovat, nejlépe ihned nebo uchovat v lednici v neprodyšné nádobě maximálně 2 dny.
Lněné semínko namelte až těsně před použitím například v mlýnku na kafe.
Mleté nebo drcené semínko se přidává do jídla a nápojů, např. na vafle, lívance, palačinky, sladké knedlíky, dortíčky, do kaší, jogurtů, tvarohu, ale i do těsta, salátů, pomazánek, polévek, džusů a koktejlů. Slouží i jako efektní ozdoba jídla.

Nálev z lněného semínka
Jednu lžičku lněného semínka zalijte 500 ml studené vody a nechejte přes noc louhovat, případně horkou vodou a nechejte louhovat aspoň 15 minut. Nálev se konzumuje i se semínky a vytvořeným slizem, semínka je ale i tak potřeba dobře rozkousat. Nálev můžete zamíchat do jogurtu nebo tvarohu, kaší, těsta, pomazánek, džusů a koktejlů.
Lněný olej
Lněný olej si můžete vyrobit doma, pokud máte speciální lis na olej. Pak ho musíte skladovat v lednici a co nejdříve spotřebovat. Jinak se dá koupit v obchodě. Doporučuje se 1 – 2 lžíce denně a přidává se na studenou kuchyni, např. do salátů.
Jaké lněné semínko vybrat
Doporučuji již namleté lněné semínko, které je baleno v ochranné atmosféře bránící oxidaci, kdy si ušetříte práci s mletím. Když takové semínko pak uskladníte v neprodyšné nádobě v lednici, vydrží až 14 dní.
Toto splňuje mleté lněné semínko Semix, které obsahuje navíc i kešu ořechy a dýňové semínko.
Přidat komentář