Ingredience na fit sýrovou roládu

Fitness sýrová roláda - recept Bajola

Postup receptu

  1. Předem si připravte fit budapešťskou pomazánku podle tohoto receptu.
  2. Sýr dejte do igelitového sáčku.
  3. Do malého hrnce dejte vařit vodu, jakmile začne vřít, odstavte hrnec z plotny a ponořte do něj sáček se sýrem. Dávejte pozor, aby se do sáčku nedostala voda. Hrnec přiklopte pokličkou a počkejte 20 – 30 minut, než se sýr roztaví. Sáček vytáhněte nad hrnec a rukou sýr zmáčkněte, musí být úplně měkký, žádný tvrdý střed.
  4. Sýr vytáhněte ze sáčku, položte na linku nebo podložku a rukou rozmáčkněte, pokud ucítíte, že sýr není kompletně roztopený, ale uprostřed je ještě tuhý, nechali jste ho ve vodě krátce. V tomto případě doporučuju opět vrátit do horké vody anebo dejte sýr na talíř a na nízký výkon sýr znovu zahřejte v mikrovlnce.
  5. Sýr rozválejte pomocí válečku na tenkou placku. Snažte se, aby tvar byl co nejvíc pravidelný a obdélníkový.
  6. Na vyválenou placku sýru natřete budapešťskou pomazánku, poklaďte šunkou a srolujte do rolády. Pokud ji budete rolovat z užší strany, bude větší, já jsem rolovala podélně.
  7. Roládu zabalte do alobalu a nechejte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny. Pak ji rozkrájejte na plátky a podávejte na domácí celozrnné vece nebo jiném celozrnném pečivu. Nahoře můžete ještě posypat jarní cibulkou.
  8. Vznikne 15 porcí, jedna cca 50 g. Kalorické hodnoty jsou uvedené bez pečiva.
  9. Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.

Zdravá sýrová roláda - foto postupFit sýrová roláda - recept Bajola

Poznámky

  • Nejlepší mozaiky dosáhnete, když šunka bude tmavá a pomazánka dostatečně červená.
  • Když dáte pomazánky víc, bude roláda vypadat ještě líp.
  • V USA jsem použila mozarellu low moisture part-skim, která má podobnou konzistenci jako eidam v ČR, ale s klasickou evropskou mozarellou to fungovat nebude.
  • Může se stát, že sýr nepůjde dobře rozválet, může to být způsobeno tím, že není zcela roztopený nebo má příliš nízké procento tuku.
  • Pokud se chcete vyhnout rozvalování, můžete použít sýr plátkový, ten naskládat mírně přes sebe na plech vystlaný pečícím papírem a ten na  roztopit v troubě (na 180 °C cca 5 minut). Na roládě ale pak budou vidět mírné spoje.