Ingredience na fit sýrovou roládu
- 250 g cihla 30% eidamu
- 325 g fitness budapešťské pomazánky
- 200 g vysokoprocentní kuřecí nebo krůtí šunky (Lidl Pikok Pure)

Postup receptu
- Předem si připravte fit budapešťskou pomazánku podle tohoto receptu.
- Sýr dejte do igelitového sáčku.
- Do malého hrnce dejte vařit vodu, jakmile začne vřít, odstavte hrnec z plotny a ponořte do něj sáček se sýrem. Dávejte pozor, aby se do sáčku nedostala voda. Hrnec přiklopte pokličkou a počkejte 20 – 30 minut, než se sýr roztaví. Sáček vytáhněte nad hrnec a rukou sýr zmáčkněte, musí být úplně měkký, žádný tvrdý střed.
- Sýr vytáhněte ze sáčku, položte na linku nebo podložku a rukou rozmáčkněte, pokud ucítíte, že sýr není kompletně roztopený, ale uprostřed je ještě tuhý, nechali jste ho ve vodě krátce. V tomto případě doporučuju opět vrátit do horké vody anebo dejte sýr na talíř a na nízký výkon sýr znovu zahřejte v mikrovlnce.
- Sýr rozválejte pomocí válečku na tenkou placku. Snažte se, aby tvar byl co nejvíc pravidelný a obdélníkový.
- Na vyválenou placku sýru natřete budapešťskou pomazánku, poklaďte šunkou a srolujte do rolády. Pokud ji budete rolovat z užší strany, bude větší, já jsem rolovala podélně.
- Roládu zabalte do alobalu a nechejte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny. Pak ji rozkrájejte na plátky a podávejte na domácí celozrnné vece nebo jiném celozrnném pečivu. Nahoře můžete ještě posypat jarní cibulkou.
- Vznikne 15 porcí, jedna cca 50 g. Kalorické hodnoty jsou uvedené bez pečiva.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.
Poznámky
- Nejlepší mozaiky dosáhnete, když šunka bude tmavá a pomazánka dostatečně červená.
- Když dáte pomazánky víc, bude roláda vypadat ještě líp.
- V USA jsem použila mozarellu low moisture part-skim, která má podobnou konzistenci jako eidam v ČR, ale s klasickou evropskou mozarellou to fungovat nebude.
- Může se stát, že sýr nepůjde dobře rozválet, může to být způsobeno tím, že není zcela roztopený nebo má příliš nízké procento tuku.
- Pokud se chcete vyhnout rozvalování, můžete použít sýr plátkový, ten naskládat mírně přes sebe na plech vystlaný pečícím papírem a ten na roztopit v troubě (na 180 °C cca 5 minut). Na roládě ale pak budou vidět mírné spoje.
Komentáře