Ingredience na zdravou celozrnnou vánočku

  • 150 g celozrnná špaldová nebo pšeničná mouka
  • 150 g hladká bílá pšeničná mouka
  • 70 g sladidla bez kalorií
  • 10 g instantního droždí
  • 170 ml nízkotučného mléka
  • 2 žloutky (35 g)
  • 30 g arašídového másla (hladkého bez kousků)
  • 20 g másla
  • ½ lžičky citrónové kůry
  • 30 g rozinek, datlí nebo goji bez cukru
  • ½ vejce na potření
  • 20 g mandlových plátků
Zdravá celozrná vánočka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Všechny ingredience, které skladuješ v lednici, vytáhni minimálně půl hodiny předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Z mouky dej 30 g stranou. Zbytek prosej přes jemné sítko a pak k ní prosej i sladidlo, smíchej a vmíchej droždí.
  3. Přidej mléko, žloutky, máslo a arašídové máslo a začni hňést. Práci si usnadníš kuchyňským robotem. V polovině hnětení přidej rozinky a vypracuj mírně lepivé těsto.
  4. Těsto nechej kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Můžeš použít urychlovač kynutí.
  5. Po vykynutí do těsta přidej nastrouhanou citrónovou kůru, vařečkou promíchej a pak postupně přisypávej zbylou mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Je možné, že budeš potřebovat ještě o něco více mouky.
  6. Těsto rozděl na 6 stejně velkých částí a každou část vyválej do tenkého pramenu. Délka záleží na tom, jestli chceš udělat vánočku nebo věnec. Na vánočku udělej prameny dlouhé asi 25 cm, na věnec asi 60 cm. Těsto a prameny, se kterými zrovna nepracuješ, nechej přikryté, ať neosychají.
  7. Všechny prameny spoj na jednom konci k sobě a rozděl si tři napravo a tři nalevo. Pak začni splétat podle video návodu na pletení vánočky ze 6 pramenů níže. Pokud budeš dělat věnec, tak konce spoj k sobě.
  8. Vánočku dej na plech vystlaný pečícím papírem, přikryj a ještě nechej hodinu kynout.
  9. Rozehřej troubu na 180 °C , vykynutou vánočku potři rozšlehaným vejcem a posypej mandlovými plátky.
  10. Troubu zeslab na 160 °C a peč cca 45 minut na středním roštu. Kontroluj zapíchnutím špejle doprostřed vánočky, pokud je po vytažení suchá, je vánočka hotová. Kdyby se náhodou mandle připalovaly, přiklop vánočku alobalem.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže a zapojit se se svým výtvorem do soutěže.

Pletení vánočky ze 6 pramenů - foto postupFitness vánočka kynutá - recept Bajola

Video, jak uplést vánočku ze 6 pramenů

Poznámky k receptu

  • Pokud máslo není dostatečně tekuté, můžeš ho mírně rozpustit v mikrovlnné troubě, ale nelij ho k mouce horké. Usmrtilo by to kvasnice.
  • Těsto nesmí být moc tuhé, ani moc řídké, protože tuhé těsto tak nenakyne a rychleji tvrdne, a řídké těsto zase nedrží dobře tvar a při pletení se trhá.
  • Pro zlepšení chuti můžeš namočit rozinky do trošky rumu, ale navýšíš kalorie.
  • Zkoušela jsem i verzi s celým vejcem, ale zdá se mi, že vánočka pak víc tvrdne.
  • Jelikož ve vánočce není dostatek bílkovin, doporučuju jíst ji s řeckým jogurtem nebo oslazeným cottage sýrem. Samozřejmě si ji i můžeš namazat marmeládou bez cukru nebo domácí chia marmeládou. V tomto případě se hodí hlavně jako malá svačina před cvičením.
  • Vánočka je nejlepší hned po upečení. Pokud ji nestihneš celou spotřebovat, doporučuju ji naporcovat a zmrazit. Můžeš ji skladovat i v temnu a suchu přikrytou plátnem, ale pravděpodobně mírně ztvrdne. Před konzumací ji nahřej v mikrovlnné troubě.
  • Nutriční hodnoty na 100 g: 260 kCal / 10 g B/ 45 g S/ 5 g C/ 9 g T.
Fit vánočka věnec - zdravý recept Bajola

Související produkty