Ingredience na fit chia marmeládu

Zdravá chia marmeláda - domácí recept Bajola

Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit Uveďte do poznámky "Bajola" a dostanete navíc zdarma kvalitní proteinovou tyčinku 😉

Postup receptu

  1. Mražené ovoce nechejte rozmrazit a rozmačkejte vidličkou co nejvíce dohladka, případně můžete nechat kousky ovoce.
  2. Čerstvé ovoce umyjte, nakrájejte a vařte v hrnci na středním plameni, dokud se nezačne rozpadat a bublat. Občas promíchejte. Trvá to pár minut. Pokud by se začalo připalovat, přilijte trošku vody. Odstavte z plotny a pomocí štouchadla na brambory rozmačkejte do požadované konzistence. Pokud chcete džem s kousky ovoce, tak nechávejte kousky ovoce. Pokud chcete hladkou marmeládu, tak rozmačkejte pořádně nebo můžete i rozmixovat ponorným mixérem. Druhou možností je čerstvé ovoce nevařit, ale pouze ho rozmixovat v mixéru se sekáčkem. Nicméně touto metodou mi pak výsledek nepřijde tak chutný a ideálně konzistentní.
  3. Do ovocné směsi nasypejte chia semínka, promíchejte a nechejte nabobtnat cca 10 – 20 minut, čímž dojde k zahuštění a vznikne fit marmeláda / džem. Já nechávám nabobtnat v lednici přes noc.
  4. Každé ovoce je jinak šťavnaté, takže výsledná konzistence může být pokaždé trochu jiná. Například ananas je šťavnatější než jahody, takže v uvedeném poměru vznikne řidší marmeláda. Začněte uvedeným poměrem surovin a pokud chcete hustější konzistenci, přidejte 1 lžičku chia semínek navíc, počkejte, než nabobtnají, a pak případně přidejte další, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  5. Jakmile je marmeláda / džem hotová, ochutnejte a podle chuti přislaďte sladidlem bez kalorií nebo čekankovým sirupem, pokud je potřeba. Některé druhy ovoce jsou sladší, některé kyselejší, např. maliny je potřeba přisladit.
  6. Chia marmeládu / džem můžete použít na promazání fitness perníku nebo na jiné dezerty, do kaší, jogurtu, na vafle, lívance nebo natřít na celozrnný toastový chleba apod. Na slepování vánočního cukrovi moc nedoporučuju, protože v této marmeládě není žádný konzervant a moc dlouho nevydrží. Nicméně můžete zkusit dát do zavařovacích sklenic a sterilizovat jako normální marmeládu, toto jsem nezkoušela, ale mohlo by to fungovat pro delší skladování.
  7. Skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve. V chladu vydrží 1 – 2 týdny.
  8. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na mražené maliny a sladidlo bez kalorií.

Domácí chia marmeláda džem - postupZdravý chia džem bez cukru - domácí recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)