Ingredience na vánoční jablečný závin
Těsto
- 220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 50 ml nízkotučného mléka
- 1 vejce (50 g)
Náplň
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžičky skořice (10 g)
Ostatní
- 50 g rozinek (ideálně bez cukru)
- 40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma
Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit

Postup receptu
- Rozinky namočte do rumu a nechejte louhovat alespoň hodinu.
- Jablka zbavte jádřinců, umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte sladidlem bez kalorií. Já nedoslazuji.
- Vmíchejte rozinky s rumem. Můžete přidat i nadrobno nasekané ořechy.
- Rozehřejte troubu na 170 °C.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně vyhnětejte v těsto pomocí kuchyňského robota.
- Těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu rozválejte do čtvercového tvaru, podsypávejte moukou.
- Jablka rozdělte na poloviny a naneste na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Těsto sviňte, okraje přehněte, přemístěte na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkněte. Jestli se ptáte na rozdíl mezi závinem a štrúdlem, tak za mě je to jenom v technice zavinutí. Závin smotávám, ale štrůdl přehnu jednu půlku přes druhou. Krátký návod, jak smotat závin mám na YouTube.
- Pečte 40 – 50 minut na 170 °C, hlídejte, ať se těsto nespálí.
- Můžete podávat posypané práškovým sladidlem bez kalorií, přelité sirupem bez kalorí a posypané ořechy. K dokonalosti ho dotáhnete, pokud ho přelijete vanilkovým fitness krémem.
Přidat komentář