Ingredience na zdravý vánoční jablečný závin
Těsto
- 220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
- 100 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
- 1 ks vejce M (50 g)
Náplň
- 500 g nastrouhaných jablek
- 2 lžičky skořice (10 g)
Ostatní
- 50 g rozinek (ideálně bez cukru)
- 40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma

Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu
- Rozinky namoč do rumu a nechej louhovat alespoň hodinu.
- Jablka zbav jádřinců, umyj a nastrouhej nahrubo. Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií. Já nedoslazuji.
- Vmíchejte rozinky s rumem. Můžete přidat i nadrobno nasekané ořechy, ale navýšíš kalorickou hodnotu.
- Rozehřej troubu na 170 °C.
- Smíchej všechny ingredience na těsto a vyhnětej v nelepivé těsto. Kdyby se lepilo, přidej trochu více mouky
- Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej do čtvercového tvaru, podsypávej moukou.
- Jablka rozděl na poloviny a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Těsto sviň, okraje přehni, přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkni. Jestli se ptáš na rozdíl mezi závinem a štrúdlem, tak za mě je to jenom v technice zavinutí. Závin smotávám, ale štrůdl přehnu jednu půlku přes druhou. Krátký návod, jak smotat závin mám na YouTube.
- Peč 40 – 50 minut na 170 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
- Můžeš podávat posypané práškovým sladidlem bez kalorií, přelité sirupem bez kalorí a posypané ořechy. K dokonalosti ho dotáhneš, pokud ho přeliješ vanilkovým fitness krémem.
- ⭐ BLACK LISTOPAD AKCE ⭐ Chceš vzorové jídelníčky a více inspirace, co zdravého vařit nejen na hubnutí? Vyber si z mých 4 knih a do 30. 11. získáš navíc e-kuchařku ZDARMA dle vlastního výběru v hodnotě až 490 Kč 👉 Zobrazit všechny knihy
Komentáře