Ingredience na zdravý vánoční závin z jablek

Těsto

  • 220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
  • 100 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 50 ml nízkotučného mléka (0,5%)
  • 1 ks vejce M (50 g)

Náplň

  • 500 g nastrouhaných jablek
  • 2 lžičky skořice (10 g)

Ostatní

  • 50 g rozinek (ideálně bez cukru)
  • 40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma
Fitness vánoční jablečná závin - recept Bajola

Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu – jak udělat vánoční závin bez cukru

  1. Rozinky namoč do rumu a nechej louhovat alespoň hodinu.
  2. Jablka zbav jádřinců, umyj a nastrouhej nahrubo. Přidej skořici a podle chuti případně doslaď sladidlem bez kalorií. Já nedoslazuji.
  3. Vmíchej rozinky s rumem. Můžeš přidat i nadrobno nasekané ořechy, ale navýšíš kalorickou hodnotu.
  4. Rozehřej troubu na 170 °C.
  5. Smíchej všechny ingredience na těsto a vyhnětej v nelepivé těsto. Kdyby se lepilo, přidej trochu více mouky.
  6. Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej do velkého obdélníku, podsypávej moukou.
  7. Jablka rozděl na poloviny a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
  8. Těsto sviň, okraje přehni, přemísti na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkni. Jestli se ptáš na rozdíl mezi závinem a štrúdlem, tak za mě je to jenom v technice zavinutí. Závin smotávám, ale štrůdl přehnu jednu půlku přes druhou. Krátký návod, jak smotat závin mám na YouTube.
  9. Peč 40 – 50 minut na 170 °C, hlídej, ať se těsto nespálí.
  10. Můžeš podávat posypané práškovým sladidlem bez kalorií, přelité čekankovým sirupem a posypané ořechy. K dokonalosti ho dotáhneš, pokud ho přeliješ vanilkovým fitness krémem.
  11. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu