Tučné ingredience jsem zredukovala nebo úplně nahradila, ale přitom zachovala tradiční chuť zelňačky. Jako hlavní bílkovinu jsem použila dokřupava opečené tofu, které perfektně přejímá chutě z pokrmu, takže vůbec není v polévce poznat. Plusem zelňačky je, že díky zelí obsahuje dost vlákniny.

Zelňaček existuje více variant – například podle barvy červená nebo bíla nebo podle oblasti či krajů, např. moravská, krkonošská, slovácká, šumavská, slovenská nebo maďarská. Pokud se do ní dají houby, říká se jí kyselica a takto se připravuje například na valašsku. Často bývá součástí vánočního nebo novoročního menu. Zelňačka v zimě nejen zahřeje, ale zasytí i bez pečiva, takže vydá i za hlavní jídlo.

Ingredience na zdravou zelňačku

Základ zelňačky

  • 1 ks velké cibule (200 g)
  • 20 ml olivový olej extra panenský
  • ½ lžíce mleté sladké papriky (příp. pálivé)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 4 ks středně velkých brambor (500 g zbavených slupky)
  • 30 g hladké pšeničné bílé mouky
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1,2 litru hovězího vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 400 g kysaného zelí
  • 50 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

Ostatní

  • 200 g křupavých tofu kostek, případně hovězího masa z vývaru, kvalitní vysokoprocentní šunky (nad 90 % masa) nebo párky Šmakoun
  • zakysaná smetana 8%
  • petrželka
Fit zelňačka bez klobásy - recept Bajola

Postup receptu – jak se dělá nejlepší dietní zelňačka

  1. Tofu připrav podle tohoto postupu.
  2. Oloupej cibuli a nakrájej ji nadrobno. Brambory oloupej a nakrájej na drobné kostičky.
  3. Do hrnce dej olivový olej, nechej ho chvíli zahřát, přidej cibuli a nechej ji za stálého míchání zesklovatět (2 – 3 minuty).
  4. Sniž plamen a k cibuli přidej kmín a papriku, promíchej a přidej mouku. Za stálého míchání restuj cca 1 – 2 minuty, dokud se cibule ve směsi neobalí. Dávej pozor, ať papriku nespálíš, zhořkla by.
  5. Postupně přilévej vývar a dobře míchej kvedlačkou, aby se mouka rozmíchala a nevznikly hrudky. Pak nechej tekutinu vařit pod pokličkou až do bodu varu (musí začít bublat).
  6. Mezitím slij ze zelí nálev, ale schovej si ho na případné dokyselení polévky, a zelí neproplachuj. Pokud je moc dlouhé, můžeš ho nakrájet na menší části.
  7. Jakmile polévka vře, přidej brambory, zelí a bobkový list, sniž plamen a přiklopené pozvolna vař 20 – 30 minut.
  8. Na konci vaření vytáhni bobkový list, ochutnej, zda jsou brambory měkké, přidej sladidlo, ochutnej a podle chuti případně okysel nálevem ze zelí, dosol a dopepři, případně doslaď.
  9. Nakonec vmíchej osmažené tofu.
  10. Při podávání přidej do talíře lžíci zakysané smetany, která polévku krásně zjemní. A můžeš posypat troškou nasekané petrželky.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Nejlepší zelňačka recept foto postupFitness zelňačka - recept Bajola

Poznámky k receptu na nejlepší zelňačku

  • Vývar na zelňačku doporučuju připravit den až dva dopředu nejlépe v pomalém hrnci z hovězího masa, které můžeš použít na něco jiného, případně ho dát do zelňačky.
  • Pokud nemáš domácí vývar, můžeš koupit už hotový, anebo použít vodu a zdravý bujón, ale ochudíš se o bílkoviny.
  • Brambory nakrájej opravdu na malé kostičky (cca 1 cm), jinak se dobře neuvaří. Zdeněk Pohlreich spíše doporučuje vařit brambory zvlášť v osolené vodě, protože v polévce zůstávají na povrchu trošku tvrdé. Nicméně si tak vyrobíš více špinavého nádobí.
  • Místo klasických brambor můžeš použít sladké brambory (batáty). Zelňačka pak bude přirozeně nasládlá i bez použití sladidla.
  • Při solení počítej i se slaností vývaru, pokud je vývar hodně slaný, bude potřeba soli méně.
  • Pokud nemáš nálev ze zelí a potřebuješ polévku okyselit, můžeš použít citrónovou šťávu nebo ocet.
  • Do zelňačky patří standardně ostřejší uzenina, proto můžeš případně zelňačku přiostřit pálivou paprikou nebo chilli.
  • Na druhý den zelňačka zhoustne, stačí ji naředit vodou nebo vývarem.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené s tofu bez zakysané smetany.
  • Jedna porce je cca 300 g polévky.