Ingredience na zdravé křupavé tofu kostky
- 400 g pevného tofu (v USA extra firm)
- 1 lžíce mleté papriky (uzené, sladké nebo pálivé) (10 g)
- 2 lžíce bramborového škrobu (30 g)
- sůl, pepř
- řepkový olej ve spreji (4 ml)
Postup receptu – jak udělat fit křupavé tofu
- Tofu vybal z obalu, slij vodu, umyj ho a vlož do papírové kuchyňské utěrky (2 vrstvy utěrek).
- Nahoru polož talíř nebo plech a zatěž těžkými plechovkami, těžkou knihou nebo pánví a nechej stát alespoň 15 minut, aby se z tofu dostalo co nejvíc vody.
- Tofu zbavené vody nakrájej na kostičky, velikost dle preference a na co ho budeš dál používat. A znovu dobře vysuš papírovými utěrkami.
- Tofu dej do misky, přidej mletou papriku, škrob, sůl a pepř a dobře promíchej tak, aby se tofu pěkně rovnoměrně ve směsi obalilo.
- Tofu můžeš buď upéct v troubě nebo použít horkovzdušnou fritézu, ze které je opravdu super, anebo ho opražit na pánvi.
- Horkovzdušnou fritézu vystříkej troškou oleje, rovnoměrně rozlož tofu, aby se nedotýkalo, znovu postříkej troškou oleje a frituj na 190 °C po dobu 8 – 12 minut. V polovině otevři, protřepej a zkontroluj. V případě pečení v troubě peč na 200 °C, čas bude nejspíš delší. A na pánvi bude pečení nejdelší.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu
- Pro lepší křupavost můžeš tofu ještě před odstraněním vody namočit na 15 minut do osolené vody, čímž se do tofu dostane i slanost, takže pak už ho nemusíš solit.
- Pokud zapomeneš tofu vylisovat před nakrájením, můžeš ho vylisovat i po nakrájení (viz foto – přišla jsem na to lisování totiž až u druhé várky, kdy už jsem to měla pokrájené). 😀 Případně můžeš zkusit lisování i úplně vynechat, ale určitě to nedoporučuju, pokud budeš tofu dělat na pánvi. Bez vylisování to totiž bude trvat klidně i 20 minut, než se ti podaří opéct dokřupava.
- Doba pečení se může lišit podle fritézy, velikosti kostiček a stupně finálního propečení, takže průběžně tofu kontroluj a protřepávej ho. Pokud chceš tofu křupavější, peč ho déle a naopak.
- Množství koření můžeš upravit podle vlastní chuti, případně můžeš použít i jiné koření a přísady (např. sójovou omáčku).
- Tofu pečením či smažením ztrácí zhruba 50 % své hmotnosti. Tedy z 450 g balení vznikne cca 225 g pečeného tofu.
- Do doby přípravy nepočítám čas potřebný k lisování tofu.
Komentáře