Ingredience na zdravé křupavé tofu kostky

  • 400 g pevného tofu (v USA extra firm)
  • 1 lžíce mleté papriky (uzené, sladké nebo pálivé) (10 g)
  • 2 lžíce bramborového škrobu (30 g)
  • sůl, pepř
  • řepkový olej ve spreji (4 ml)

Postup receptu – jak udělat fit křupavé tofu

  1. Tofu vybal z obalu, slij vodu, umyj ho a vlož do papírové kuchyňské utěrky (2 vrstvy utěrek).
  2. Nahoru polož talíř nebo plech a zatěž těžkými plechovkami, těžkou knihou nebo pánví a nechej stát alespoň 15 minut, aby se z tofu dostalo co nejvíc vody.
  3. Tofu zbavené vody nakrájej na kostičky, velikost dle preference a na co ho budeš dál používat. A znovu dobře vysuš papírovými utěrkami.
  4. Tofu dej do misky, přidej mletou papriku, škrob, sůl a pepř a dobře promíchej tak, aby se tofu pěkně rovnoměrně ve směsi obalilo.
  5. Tofu můžeš buď upéct v troubě nebo použít horkovzdušnou fritézu, ze které je opravdu super, anebo ho opražit na pánvi.
  6. Horkovzdušnou fritézu vystříkej troškou oleje, rovnoměrně rozlož tofu, aby se nedotýkalo, znovu postříkej troškou oleje a frituj na 190 °C po dobu 8 – 12 minut. V polovině otevři, protřepej a zkontroluj. V případě pečení v troubě peč na 200 °C, čas bude nejspíš delší. A na pánvi bude pečení nejdelší.
  7. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  8. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu

Tofu v horkovzdušné fritéze - foto postup

Poznámky k receptu

  • Pro lepší křupavost můžeš tofu ještě před odstraněním vody namočit na 15 minut do osolené vody, čímž se do tofu dostane i slanost, takže pak už ho nemusíš solit.
  • Pokud zapomeneš tofu vylisovat před nakrájením, můžeš ho vylisovat i po nakrájení (viz foto – přišla jsem na to lisování totiž až u druhé várky, kdy už jsem to měla pokrájené). 😀 Případně můžeš zkusit lisování i úplně vynechat, ale určitě to nedoporučuju, pokud budeš tofu dělat na pánvi. Bez vylisování to totiž bude trvat klidně i 20 minut, než se ti podaří opéct dokřupava.
  • Doba pečení se může lišit podle fritézy, velikosti kostiček a stupně finálního propečení, takže průběžně tofu kontroluj a protřepávej ho. Pokud chceš tofu křupavější, peč ho déle a naopak.
  • Množství koření můžeš upravit podle vlastní chuti, případně můžeš použít i jiné koření a přísady (např. sójovou omáčku).
  • Tofu pečením či smažením ztrácí zhruba 50 % své hmotnosti. Tedy z 450 g balení vznikne cca 225 g pečeného tofu.
  • Do doby přípravy nepočítám čas potřebný k lisování tofu.