Ingredience

Maso – vývar

  • 1 kg hovězího masa s kostí
  • 3 mrkve (150 g)
  • 2 petržele (100 g)
  • 1 cibule (70 g)
  • ½ celeru (100 g)
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 lžička soli (3 g)
  • 1,5 l vody

Celozrnné celestýnské nudle

  • 1 vejce (50 g)
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 – 200 ml nízkotučného mléka
  • špetka soli
  • špetka prášku do pečiva
  • řepkový olej na vytření pánve (2 ml)

Postup

  1. Kořenovou zeleninu oloupejte, očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Z masa odstraňte tuk, osolte, opepřete a zprudka opečte ve velkém hrnci na trošce oleje ze všech stran.
  3. Vytáhněte z hrnce maso, přidejte kořenovou zeleninu a osmahněte.
  4. Vraťte maso, přidejte neloupanou cibuli, koření a zalijte studenou vodou.
  5. Přiveďte k varu, poté plamen stáhněte a vařte nepřiklopené na nejnižším stupni 3 – 4 hodiny.
  6. Vytáhněte maso z hrnce a vývar přeceďte.
  7. Mrkev rozmačkejte vidličkou nebo nakrájejte, ostatní zeleninu vyhoďte.
  8. Maso nakrájejte na malé kousky.
  9. Část masa s mrkví vraťte zpátky do vývaru. Zbytek použijte třeba na fitness rizoto.
  10. Dle chuti přisolte a připepřete.
  11. Na nudle smíchejte všechny ingredience, aby vzniklo těsto jak na palačinku (tekutější, ale ne tekuté jako voda).
  12. Těsto nalijte do olejem vytřené pánve pomocí silikonové mašlovačky a opečte z obou stran. Pak ji nakrájejte na tenké nudličky a vložte před podáváním do polévky.
  13. Doporučuji polévku nechat přes noc v lednici a druhý den sesbírat tuk, který se usadí na povrchu.
  14. Nutriční hodnoty neuvádím, jelikož je popravdě nedokážu v tomto případě spočítat. 🙂 Použijte kdyžtak údaje z kalorických tabulek.