Ingredience na fit mrkvový dort
Těsto – suché ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky (proč kombinuji mouky, najdete v mém článku o moukách)
- 4 lžičky skořice (20 g)
- 2 lžičky kypřícího prášku (10 g)
- 2 lžičky jedlé sody (10 g)
- 2/3 lžičky muškátového oříšku (2 g)
Těsto – mokré ingredience
- 300 g očištěné mrkve
- 220 g ananasu čerstvého nebo kompotovaného bez cukru (bez nálevu)
- 140 g vlašských ořechů
- 200 ml podmáslí
Těsto – mokré ingredience 2
- 4 vejce M
- 110 g jablečného pyré bez cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu (10 ml)
- 160 g sypkého sladidla bez kalorií 1:1 k cukru
Náplň
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 250 g nízkotučného krémového sýra (Goldessa Lidl, Philadelphia, žervé ap.)
- sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
Na ozdobu
- mrkev
- vlašské ořechy
Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu
- Před pečením doporučuji vytáhnout všechny ingredience z lednice aspoň 30 minut předem a nechat je zahřát na pokojovou teplotu.
- Smíchejte všechny suché ingredience na těsto.
- Ořechy rozmixujte v mixéru se sekáčkem. Mrkev ostrouhejte a rozmixujte v mixéru se sekáčkem.Čerstvý ananas oloupejte podle tohoto návodu, pokud máte kompotovaný, slijte z něj vodu. Pak ho také rozmixujte v mixéru se sekáčkem.
- Ořechy, mrkev a ananas smíchejte a přidejte podmáslí.
- Rozehřejte troubu na 180 °C a na dno formy ideálně o průměru 20 cm dejte kolečko vystřižené z pečícího papíru.
- Pomocí ručního šlehače rozmixujte vejce, sladidlo, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Pokud nemáte sladidlo se sladivostí shodnou s cukrem, můžete dát jiné v množství podle chuti těsta.
- Smíchejte suché ingredience s vaječnou směsí a pak přidejte mrkvovou směs. Promíchejte, vlijte do 3 forem o průměru 20 cm a pečte 45 minut na 180 °C.
- Neměňte shora uvedený postup, vše přidávejte v pořadí, jak je uvedené a směs ani nijak dlouho nemíchejte, protože soda po kontaktu s podmáslím začíná rychle reagovat.
- Po upečení zapíchněte do středu korpusu špejli a vytáhněte. Pokud se těsto na špejli nelepí, je korpus hotový. Nechejte ho vychladnout, opatrně vytáhněte z formy a dejte na talíř, na kterém budete dort servírovat, a to spodem vzhůru, abyste mohli odstranit pečící papír.
- Mezitím smíchejte ingredience na náplň a podle chuti doslaďte. V tomto případě jsem na oslazení použila sukralózu, protože sypké sladidlo má spíš konzistenci jako cukr krupice a tak by se nemuselo dobře v krému rozpustit. Pokud budete dělat 3 korpusy, pak doporučuji udělat krému o trochu víc.
- Jeden korpus pomažte částí náplně, přiklopte druhým korpusem a natřete i shora a kolem dokola. Posypejte ořechy a ozdobte plátky mrkví. Pomocí škrabky na zeleninu (brambory) jsem z mrkve udělala tenké plátky, které jsem svinula do ruliček.

Fitness domácí cukrárna
Stáhni si ukázku zdarma!

Poznámky k receptu
- V první řadě je potřeba vědět, kolik máte forem na pečení. Výše uvedená dávka je na 2 vyšší korpusy o průměru 20 cm. Z této dávky ale doporučuji upéct 3 nižší korpusy ve 3 formách naráz. Pokud budete péct korpusy postupně, musíte celou várku rozdělit na 2 nebo 3 etapy a umíchat každé těsto zvlášť. Jakmile totiž spojíte suché a sypké ingredience, začne kypřící proces. Nemůžete tedy čekat, než se upeče jeden korpus a pak dát péct z toho umíchaného těsta další korpus. Zřejmě by nevyběhl. Pokud chcete jenom jednopatrový rychlý mrkvový dort, pak použijte jen polovinu ingrediencí. Určitě nepečte z celé várky jeden velký korpus, špatně by se propekl.
- Pokud se korpus při pečení vyboulí, tak ho po vychladnutí seřežte zoubkovaným nožem.
- Dort skladujte v lednici přiklopený, aby krém neoschl.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez ozdob.
Komentáře