Ingredience na fit mrkvový dort

Těsto – suché ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky (proč kombinuji mouky, najdete v mém článku o moukách)
  • 3 lžičky skořice (15 g)
  • 2 lžičky kypřícího prášku (10 g)
  • 2 lžičky jedlé sody (10 g)
  • 2/3 lžičky muškátového oříšku (2 g)

Těsto – mokré ingredience

  • 300 g očištěné mrkve
  • 220 g ananasu čerstvého nebo kompotovaného bez cukru (bez nálevu)
  • 140 g vlašských ořechů
  • 200 ml podmáslí

Těsto – mokré ingredience 2

Náplň

  • 250 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
  • 250 g krémového sýra light (Goldessa Lidl, Philadelphia, žervé ap.)
  • sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)

Na ozdobu

  • mrkev
  • vlašské ořechy
Mrkvový dort - fitness recept Bajola

Chceš ušetřit za ořechy, semínka a sušené ovoce? Kde koupit nejlevněji

Postup receptu

  1. Před pečením vytáhni všechny ingredience z lednice aspoň 30 minut předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
  2. Mouku prosej přes jemné sítko a smíchej všechny suché ingredience na těsto.
  3. Ořechy rozmixuj v mixéru se sekáčkem. Mrkev ostrouhej a rozmixuj v mixéru se sekáčkem. Čerstvý ananas oloupej podle tohoto návodu, pokud máš kompotovaný, slij z něj vodu. Pak ho také rozmixuj v mixéru se sekáčkem.
  4. Ořechy, mrkev a ananas smíchej a přidej podmáslí.
  5. Rozehřej troubu na 180 °C a na dno 3 forem o průměru 23 cm dej kolečka vystřižená z pečícího papíru (pokud chceš třípatrový dort, pro dvoupatrový použij 2 formy, pro jednopatrový 1 formu, ale v případě jedné formy udělej těsto jen z poloviční dávky).
  6. Pomocí ručního šlehače rozmixuj vejce, sladidlo, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Pokud nemáš sladidlo se sladivostí shodnou s cukrem, můžeš dát jiné v množství podle chuti těsta.
  7. Smíchej suché ingredience s vaječnou směsí a pak přidej mrkvovou směs. Promíchej, vlij do forem a peč 45 minut na 180 °C.
  8. Po upečení zapíchni do středu korpusu špejli a vytáhni. Pokud se těsto na špejli nelepí, je korpus hotový.
  9. Nechej vychladnout, opatrně vytáhni z formy a dej na talíř, na kterém budeš dort servírovat, a to spodem vzhůru, abys mohla odstranit pečící papír.
  10. Mezitím smíchej ingredience na náplň a podle chuti doslaď. V tomto případě jsem na oslazení použila sukralózu, protože sypké sladidlo má spíš konzistenci jako cukr krupice a tak by se nemuselo dobře v krému rozpustit. Pokud budeš dělat 3 korpusy, pak doporučuji udělat krému o trochu víc.
  11. Jeden korpus pomaž částí náplně, přiklop druhým korpusem a natři i shora a kolem dokola. Posypej ořechy a ozdob plátky mrkví. Pomocí škrabky na zeleninu (brambory) jsem z mrkve udělala tenké plátky, které jsem svinula do ruliček.
  12. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  13. Chceš vzorové jídelníčky na hubnutí sestavené z mých receptů? Najdeš je v mojí nové TIŠTĚNÉ KUCHAŘCE a ještě mnohem víc! Nyní se slevou a 4 bonusy 👉 Více o kuchařce

Mrkvový dort foto postup receptuFitness mrkvový dort s ananasem - recept Bajola

E-book Fitness domácí cukrárna - Bajola

Fitness domácí cukrárna

Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Zdravý mrkvový dort - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • V první řadě je potřeba vědět, kolik máš forem na pečení. Výše uvedená dávka je na 2 vyšší korpusy o průměru 23 cm. Z této dávky ale doporučuji upéct 3 nižší korpusy ve 3 formách naráz. Pokud budeš péct korpusy postupně, musíš celou várku rozdělit na 2 nebo 3 etapy a umíchat každé těsto zvlášť. Jakmile totiž spojíš suché a sypké ingredience, začne kypřící proces. Nemůžeš tedy čekat, než se upeče jeden korpus a pak dát péct z toho umíchaného těsta další korpus. Zřejmě by nevyběhl.
  • Pokud chceš jenom jednopatrový rychlý mrkvový dort, pak použij jen polovinu ingrediencí. Určitě nepeč z celé várky jeden velký korpus, špatně by se propekl.
  • Pokud se korpus při pečení vyboulí, tak ho po vychladnutí seřež zoubkovaným nožem.
  • Neměň postup, vše přidávej v pořadí, jak je uvedené a směs ani nijak dlouho nemíchej, protože soda po kontaktu s podmáslím začíná rychle reagovat.
  • Dort skladuj v lednici přiklopený, aby krém neoschl.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené bez ozdob.