Ingredience na fit mrkvový dort

Těsto – suché ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké bílé mouky
  • 4 lžičky skořice (20 g)
  • 2 lžičky kypřícího prášku (10 g)
  • 2 lžičky jedlé sody (10 g)
  • 2/3 lžičky muškátového oříšku (2 g)

Těsto – mokré ingredience

  • 300 g očištěné mrkve
  • 220 g ananasu čerstvého nebo kompotovaného bez cukru (bez nálevu)
  • 140 g vlašských ořechů
  • 200 ml podmáslí

Těsto – mokré ingredience 2

Náplň

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g nízkotučného krémového sýra (Goldessa Lidl, Philadelphia, žervé ap.)
  • sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)

Na ozdobu

  • mrkev
  • vlašské ořechy

Chcete ušetřit za ořechy, sušené ovoce a další produkty zdravé výživy? Kde koupit Uveďte do poznámky "Bajola" a dostanete navíc zdarma kvalitní proteinovou tyčinku 😉

Fitness mrkvový dort s ananasem - recept Bajola

Postup receptu

  1. V první řadě je potřeba vědět, kolik máte forem na pečení. Výše uvedená dávka je na 2 vyšší korpusy o průměru 20 cm. Z této dávky ale doporučuji upéct 3 nižší korpusy ve 3 formách naráz. Pokud budete péct korpusy postupně, musíte celou várku rozdělit na 2 nebo 3 etapy a umíchat každé těsto zvlášť. Jakmile totiž spojíte suché a sypké ingredience, začne kypřící proces. Nemůžete tedy čekat, než se upeče jeden korpus a pak dát péct z toho umíchaného těsta další korpus. Zřejmě by nevyběhl. Pokud chcete jenom jednopatrový rychlý mrkvový dort, pak použijte jen polovinu ingrediencí. Určitě nepečte z celé várky jeden velký korpus, špatně by se propekl.
  2. Před pečením doporučuji vytáhnout všechny ingredience z lednice aspoň 30 minut předem a nechat je zahřát na pokojovou teplotu.
  3. Smíchejte všechny suché ingredience na těsto.
  4. Ořechy rozmixujte v mixéru se sekáčkem. Mrkev ostrouhejte a rozmixujte v mixéru se sekáčkem.Čerstvý ananas oloupejte podle tohoto návodu, pokud máte kompotovaný, slijte z něj vodu. Pak ho také rozmixujte v mixéru se sekáčkem.
  5. Ořechy, mrkev a ananas smíchejte a přidejte podmáslí.
  6. Rozehřejte troubu na 180 °C a na dno formy ideálně o průměru 20 cm dejte kolečko vystřižené z pečícího papíru.
  7. Pomocí ručního šlehače rozmixujte vejce, sladidlo, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Pokud nemáte sladidlo se sladivostí shodnou s cukrem, můžete dát jiné v množství podle chuti těsta.
  8. Smíchejte suché ingredience s vaječnou směsí a pak přidejte mrkvovou směs. Promíchejte, vlijte do formy / forem a pečte 45 minut na 180 °C.
  9. Neměňte shora uvedený postup, vše přidávejte v pořadí, jak je uvedené a směs ani nijak dlouho nemíchejte, protože soda po kontaktu s podmáslím začíná rychle reagovat.
  10. Po upečení zapíchněte do středu korpusu špejli a vytáhněte. Pokud se těsto na špejli nelepí, je korpus hotový. Nechejte ho vychladnout, opatrně vytáhněte z formy a dejte na talíř, na kterém budete dort servírovat, a to spodem vzhůru, abyste mohli odstranit pečící papír.
  11. Pokud jste nepekly všechny korpusy naráz, tak upečte i ty zbylé. Pokud se korpus při pečení vyboulí, tak ho po vychladnutí seřežte zoubkovaným nožem.
  12. Mezitím smíchejte ingredience na náplň a podle chuti doslaďte. V tomto případě jsem na oslazení použila sukralózu, protože sypké sladidlo má spíš kozistenci jako cukr krupice a tak by se nemuselo dobře v krému rozpustit. Pokud budete dělat 3 korpusy, pak doporučuji udělat krému o trochu víc.
  13. Jeden korpus pomažte částí náplně, přiklopte druhým korpusem a natřete i shora a kolem dokola. Posypejte ořechy a ozdobte plátky mrkví. Pomocí škrabky na zeleninu (brambory) jsem z mrkve udělala tenké plátky, které jsem svinula do ruliček.
  14. Dort skladujte v lednici přiklopený, aby krém neoschl.
  15. Nutriční hodnoty jsou uvedené bez ozdob.

Mrkvový dort foto postup receptuMrkvový dort - fitness recept BajolaZdravý mrkvový dort - recept Bajola

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)