Sýr pecorino jsem vyměnila za kombinaci parmazánu s nízkotučnou mozzarellou, slaninu za dietní krůtí šunku, ke žloutkům jsem přidala i celá vejce a do omáčky jsem nedala ani kapku smetany. Doporučuju použít celozrnné špagety nebo jiné těstoviny, které jsou mnohem sytější a bude ti tak stačit menší porce.

Ingredience na dietní špagety à la Carbonara

  • 100 g krůtí šunky 92% (Pikok Pure Lidl)
  • 2 stroužky česneku (5 g)
  • 2 ks vejce M (100 g)
  • 2 žloutky (34 g)
  • 50 g parmazánu, příp. pecorina (střední tučnost)
  • 50 g mozzarelly light
  • ¼ lžičky pepře
  • 260 g celozrnných špaget
  • 1 lžíce soli (pro uvaření špaget)
  • 60 – 100 ml vody z vaření špaget
  • olivového olej ve spreji na vystříkání pánve (3 ml)
Fit špagety Carbonara bez slaniny - recept Bajola

Postup receptu – jak udělat fitness špagety Carbonara bez smetany

  1. Česnek oloupej a protlač. Krůtí šunku nakrájej nadrobno.
  2. Pánev vystříkej troškou oleje ve spreji, opraž na něm chvilku česnek, pak přidej šunku a chvilku společně opeč, jen aby se chutě spojily.
  3. Ve větší míse dobře smíchej vejce a žloutky, přidej nastrouhanou mozzarellu a parmazán a trochu pepře. Promíchej.
  4. Dej vařit vodu a uvař špagety podle návodu na obale. Vodu dostatečně osol.
  5. Před koncem vaření špaget odeber ze špaget cca 100 ml vody a špagety přeceď.
  6. Špagety dej do mísy s vaječnou směsí, přidej třetinu až polovinu vody ze špaget a koncem vařečky rychle míchej cca minutu. Začne se tvořit krémová omáčka.
  7. Přidej opečenou šunku a znovu dobře promíchej. V případě potřeby můžeš přidat další vodu ze špaget.
  8. Podávej ihned posypané troškou sýra a čerstvým pepřem.
  9. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  10. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Zdravé špagety Carbonara recept - foto postupDietní špagety Carbonara - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravé špagety Carbonara

  • Vody ze špaget dej tak akorát, pokud jí dáš moc, bude omáčka vodová.
  • Vejce se tepelně upraví pouze teplotou horkých těstovin, tedy se nevaří, jinak by se srazily jako míchaná vajíčka.
  • Jakmile špagety zchladnou, omáčka přestane být krémová.
  • Pokud budeš špagety chtít ohřát později, udělej to spíše na pánvi a přidej tam opět trochu vody, nicméně stejné krémovosti už nedosáhneš.
  • Parmazán i pecorino jsou oba tvrdé sýry italského původu, ale parmezán se vyrábí z kravského mléka a pecorino z ovčího. Parmazán může mít více bílkovin.
  • Jedna porce je cca 250 g.
  • Vyzkoušej i můj recept na fitness boloňské špagety.