Sýr pecorino jsem vyměnila za kombinaci parmazánu s nízkotučnou mozzarellou, slaninu za dietní krůtí šunku, ke žloutkům jsem přidala i celá vejce a do omáčky jsem nedala ani kapku smetany. Doporučuju použít celozrnné špagety nebo jiné těstoviny, které jsou mnohem sytější a bude ti tak stačit menší porce.
Ingredience na dietní špagety à la Carbonara
- 100 g krůtí šunky 92% (Pikok Pure Lidl)
- 2 stroužky česneku (5 g)
- 2 ks vejce M (100 g)
- 2 žloutky (34 g)
- 50 g parmazánu, příp. pecorina (střední tučnost)
- 50 g mozzarelly light
- ¼ lžičky pepře
- 260 g celozrnných špaget
- 1 lžíce soli (pro uvaření špaget)
- 60 – 100 ml vody z vaření špaget
- olivového olej ve spreji na vystříkání pánve (3 ml)
Postup receptu – jak udělat fitness špagety Carbonara bez smetany
- Česnek oloupej a protlač. Krůtí šunku nakrájej nadrobno.
- Pánev vystříkej troškou oleje ve spreji, opraž na něm chvilku česnek, pak přidej šunku a chvilku společně opeč, jen aby se chutě spojily.
- Ve větší míse dobře smíchej vejce a žloutky, přidej nastrouhanou mozzarellu a parmazán a trochu pepře. Promíchej.
- Dej vařit vodu a uvař špagety podle návodu na obale. Vodu dostatečně osol.
- Před koncem vaření špaget odeber ze špaget cca 100 ml vody a špagety přeceď.
- Špagety dej do mísy s vaječnou směsí, přidej třetinu až polovinu vody ze špaget a koncem vařečky rychle míchej cca minutu. Začne se tvořit krémová omáčka.
- Přidej opečenou šunku a znovu dobře promíchej. V případě potřeby můžeš přidat další vodu ze špaget.
- Podávej ihned posypané troškou sýra a čerstvým pepřem.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- ⭐ AKCE ⭐ Chceš ZDARMA e-kuchařku 🎄 Fitness vánoční cukroví a 🍫Fitness čokoholik? Nyní získáš obě gratis ke knize Fit bez diet a ušetříš 680 Kč! Neotálej, akce končí 18. 12. 2024! 👉 Klikni a ušetři teď
Poznámky k receptu na zdravé špagety Carbonara
- Vody ze špaget dej tak akorát, pokud jí dáš moc, bude omáčka vodová.
- Vejce se tepelně upraví pouze teplotou horkých těstovin, tedy se nevaří, jinak by se srazily jako míchaná vajíčka.
- Jakmile špagety zchladnou, omáčka přestane být krémová.
- Pokud budeš špagety chtít ohřát později, udělej to spíše na pánvi a přidej tam opět trochu vody, nicméně stejné krémovosti už nedosáhneš.
- Parmazán i pecorino jsou oba tvrdé sýry italského původu, ale parmezán se vyrábí z kravského mléka a pecorino z ovčího. Parmazán může mít více bílkovin.
- Jedna porce je cca 250 g.
- Vyzkoušej i můj recept na fitness boloňské špagety.
Komentáře