Ingredience na fit květákové karbanátky
- 1 květák (700 g očištěného)
- 2 vejce (100 g)
- 100 g kvalitní šunky (např. kuřecí Pikok Pure Lidl)
- 100 g nízkotučného sýru do 30 % t.v.s. (např. eidam)
- ½ lžičky majoránky (3 g)
- 2 stroužky česneku (10 g)
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 50 g kukuřičné strouhanky (nebo cornflaků nebo celozrnné strouhanky)
- řepkový olej ve spreji (4 ml)

Postup receptu
- Květák zbavte košťálu, nařežte na růžičky, ty umyjte a pak povařte v osolené vodě 10 minut.
- Sýr nastrouhejte nahrubo, šunku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte. Pokud nemáte kukuřičnou strouhanku, rozemelte cornflaky v mixéru se sekáčkem.
- Rozehřejte troubu na 200 °C.
- Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi kromě strouhanky.
- Tvarujte v ruce placičky a ty hned obalujte v kukuřičné strouhance a skládejte na pečícím papírem vystlaný plech, který postříkejte předem řepkovým olejem ve spreji. Mně vzniklo 15 karbanátků.
- Placky také shora postříkejte řepkovým olejem ve spreji a pečte 30 minut na 200 °C.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez přílohy, na jednu porci doporučuju minimálně 4 karbanátky.
Komentáře