Ingredience na fit rebarborový koláč

Zdravá fitness drobenka

Tvarohová náplň

Jahodovo rebarborová náplň

  • 250 g rebarbory čerstvé nebo mražené
  • 250 g jahod (očištěných bez stopek)
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu (15 g)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo bez kalorií (1/2 odměrečky)

Ostatní

Fitness rebarborový koláč a fit drobenka - recept Bajola

Postup receptu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte všechny ingredience na fit drobenku. Vločky je potřeba mít jemné (v USA quick oats). Pokud máte klasické, trošku je rozmixujte v mixéru se sekáčkem.
  3. Tři čtvrtě drobenky dejte na dno formy o rozměru 20 × 30 cm vymazané troškou kokosového oleje pomocí silikonové mašlovačky. Zbylou drobenku si nechejte na posypání koláče.
  4. Smíchejte všechny ingredience na tvarohovou náplň a nalijte ji na drobenku.
  5. Umyjte rebarboru a jahody a nakrájejte je nadrobno. Dejte je do většího hrnce (ne hliníkového) a pár minut za stálého míchání povařte.
  6. Rozmíchejte škrob s vodou a ovoce na plotně zalijte. Přidejte vanilkový extrakt a za stálého míchání povařte, dokud se náplň nespojí a nezhoustne. Trvá to 2 – 3 minuty.
  7. Rebarborovou směs nalijte na tvarohovou náplň, posypejte zbylou drobenkou a pečte 40 minut na 180 °C.
  8. Můžete konzumovat rovnou, ale když necháte odležet v lednici přes noc, koláč se pěkně spojí a nebude se rozpadat.
  9. Doporučuji servírovat teplé s fitness proteinovou zmrzlinou a polít jahodovým ořechovým máslem.
  10. Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na 1 ks koláč bez zmrzliny a ořechového másla. Celý koláč jsem rozkrájela na 12 ks.

Fitness rebarborový koláč - foto postup receptuFitness rebarborový koláč s drobenkou - recept Bajola

Poznámky

  • Koláč můžete udělat i pouze rebarborový nebo místo rebarbory a jahod můžete použít i jiné ovoce, např. třešně, meruňky, broskve, borůvky, ostružiny, maliny nebo rybíz.
  • Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která údajně ve velkém množství zatěžuje ledviny. Čím je rebarbora starší, tím je v ní víc kyseliny šťavelové. Pro snížení kyseliny šťavelové se rebarbora konzumuje tepelně upravená, nikoliv syrová. A konzumují se pouze řapíky, ne listy. Při vaření nepoužívejte hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny. Spodní část rebarborového stonku bývá většinou tmavě červená a horní zelená. Použít můžete obě, ale na sladké recepty se více hodí ta červená část rebarbory.
  • Mraženou rebarboru mají v Makru.

Související produkty

Vyzkoušíte tento recept? Označte mě!

Budu ráda, když výsledek vyfotíte a na Instagramu použijete hashtag #bajolafitcz a označíte mě @bajolafitcz nebo mi pošlete výsledek v direct zprávě, případně na Facebooku. ;-)