Ingredience na fit rebarborový koláč
Zdravá fitness drobenka
- 70 g celozrnné pšeničné mouky
- 70 g kokosové mouky
- 70 g jemných ovesných vloček
- 130 g jablečného pyré bez cukru
- 20 g kokosového oleje extra panenského
- 20 g čekankového sirupu
- 1/2 lžičky skořice
Tvarohová náplň
- 400 g nízkotučného tvarohu
- 80 ml nízkotučného mléka
- 90 g jablečného pyré bez cukru
- sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
Jahodovo rebarborová náplň
- 250 g rebarbory čerstvé nebo mražené
- 250 g jahod (očištěných bez stopek)
- 200 ml vody
- 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu (15 g)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- sladidlo bez kalorií (1/2 odměrečky)
Ostatní

Postup receptu
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte všechny ingredience na fit drobenku. Vločky je potřeba mít jemné (v USA quick oats). Pokud máte klasické, trošku je rozmixujte v mixéru se sekáčkem.
- Tři čtvrtě drobenky dejte na dno formy o rozměru 20 × 30 cm vymazané troškou kokosového oleje pomocí silikonové mašlovačky. Zbylou drobenku si nechejte na posypání koláče.
- Smíchejte všechny ingredience na tvarohovou náplň a nalijte ji na drobenku.
- Umyjte rebarboru a jahody a nakrájejte je nadrobno. Dejte je do většího hrnce (ne hliníkového) a pár minut za stálého míchání povařte.
- Rozmíchejte škrob s vodou a ovoce na plotně zalijte. Přidejte vanilkový extrakt a za stálého míchání povařte, dokud se náplň nespojí a nezhoustne. Trvá to 2 – 3 minuty.
- Rebarborovou směs nalijte na tvarohovou náplň, posypejte zbylou drobenkou a pečte 40 minut na 180 °C.
- Můžete konzumovat rovnou, ale když necháte odležet v lednici přes noc, koláč se pěkně spojí a nebude se rozpadat.
- Doporučuji servírovat teplé s fitness proteinovou zmrzlinou a polít jahodovým ořechovým máslem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené pouze na 1 ks koláč bez zmrzliny a ořechového másla. Celý koláč jsem rozkrájela na 12 ks.
Poznámky
- Koláč můžete udělat i pouze rebarborový nebo místo rebarbory a jahod můžete použít i jiné ovoce, např. třešně, meruňky, broskve, borůvky, ostružiny, maliny nebo rybíz.
- Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která údajně ve velkém množství zatěžuje ledviny. Čím je rebarbora starší, tím je v ní víc kyseliny šťavelové. Pro snížení kyseliny šťavelové se rebarbora konzumuje tepelně upravená, nikoliv syrová. A konzumují se pouze řapíky, ne listy. Při vaření nepoužívejte hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny. Spodní část rebarborového stonku bývá většinou tmavě červená a horní zelená. Použít můžete obě, ale na sladké recepty se více hodí ta červená část rebarbory.
- Mraženou rebarboru mají v Makru.
Přidat komentář