Ingredience na zdravé francouzské brambory

  • 1350 g brambor – varný typ A nebo B (oloupaných 1200 g)
  • 800 g hovězí maso mleté 10 % (příp. kuřecí maso nebo vysokoprocentní šunka)
  • 100 g mraženého hrášku
  • 375 g mozzarrela light (příp. tvarůžků, hermelín light nebo eidam do 30 % t.v.s.)
  • 200 ml podmáslí
  • 100 g zakysané smetany light (8 %)
  • 3 ks vejce M (150 g)
  • 50 g cibule
  • řepkový olej ve spreji (5 ml)
  • 10 g kukuřičné strouhanky
  • sůl
  • pepř
Fitness zapečené francouzské brambory s mletým masem - recept Bajola

​Postup receptu

  1. Brambory umyj a povař i se slupkou do poloměkka (20 – 30 minut). Poté je zchlaď ve studené vodě, oloupej a nakrájej na tenčí kolečka.
  2. Mezitím nakrájej cibuli nadrobno a osmahni ji ve větší pánvi vystříkané řepkovým olejem ve spreji. Přidej mleté maso, dobře osol, opepři a nechej zatáhnout. Přidej mražený hrášek a nechej pár minut společně prohřát.
  3. Rozehřej troubu na 200 °C.
  4. Mozarrellu nakrájej na tenké plátky.
  5. Skleněnou zapékací mísu o rozměru 35 × 21 × 14 cm vystříkej řepkovým olejem ve spreji a vysypej kukuřičnou strouhankou, aby se brambory nepřipekly.
  6. Na dno naskládej třetinu brambor, dobře osol a mírně opepři. Na brambory dej polovinu masové směsi s hráškem (bez šťávy), poté polovinu mozzarelly a pak opět brambory, sůl, pepř, maso, mozzarellu. Poslední vrstva budou brambory, které také nezapomeň osolit a opepřit.
  7. Peč nepřiklopené 10 minut na 200 °C.
  8. Mezitím smíchej podmáslí, zakysanou smetanu a vejce. Dobře rozmíchej a osol.
  9. Po 10 minutách pečení brambory rovnoměrně zalij připravenou vaječnou směsí. Díky tomu, že jsou prohřáté, lépe se na nich směs udrží a nesteče úplně naspod.
  10. Peč nepřiklopené dalších cca 40 minut na 200 °C, na konci můžeš zapnout funkci gril.
  11. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  12. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměna tě nemine! ➡️ Chci pomoct

Dietní francouzské brambory bez smetany s mletým masem - foto postupFit francouzské brambory bez smetany - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Brambory můžeš uvařit i den předem nebo použít zbytky brambor a nakrájet je na jiný tvar, protlačit přes sítko apod.
  • Pokud si chceš ušetřit trochu práce, můžeš dát do pekáčku brambory i maso syrové, ale značně tím prodloužíš dobu pečení a maso se nejspíš vysuší, protože bude hotové dřív než brambory.
  • Brambory skládej co nejvíc k sobě, i mírně před sebe, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery a vaječná zálivka neprotékala až na dno.
  • Pokud jsi hrášek nechala předem povolit mimo mrazák, můžeš ho jen vmíchat a už nemusíš s masem prohřívat. Hrášek můžeš i vynechat, ale protože je to zelenina, má díky němu výsledek ještě více vlákniny.
  • Doba pečení záleží na typu a předvařenosti brambor.
  • Solí a pepřem nešetři, brambory jich potřebují dost, jinak budou plané.
  • Pokud chceš francouzské brambory chutnější, použij tučnější a výraznější druh sýru.
  • Pro křupavější krustu dej sýr i na horní vrstvu brambor.
  • Po dopečení nechej alespoň 10 minut odpočívat, jinak se budou brambory při vytahování rozpadat. Chladnutím se vše spojí.
  • Jedna porce je cca 300 g. Nutriční hodnoty na 100 g: 120 kcal / 10 g B / 9 g S / 1 g C / 5 g T / 1 g V.