Ingredience

Korpus

  • 50 g ovesných vloček
  • 60 g lískových ořechů
  • 40 g datlí nebo datlové pasty
  • 100 ml vody (z datlí)
  • 1 lžička holandského kakaa (2 g)
  • kokosový olej na vytření formy (2 g)

Karamelová vrstva

  • 120 g datlí nebo datlové pasty
  • ½ lžičky skořice (1 g)
  • 100 – 200 ml vody (z datlí)

Krém

  • 300 ml nízkotučného mléka
  • 1 vanilkový puding bez cukru (45 g)
  • 25 g světlého proteinového prášku (např. vanilka nebo bílá čokoláda), případně další vanilkový puding
  • 250 g Skyru nebo nízkotučného tvarohu
  • 250 g ricotty (Lidl)
  • 1 vejce (50 g)

Horní vrstva

Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji

Fitness lískoořiškový cheesecake dort s čokoládou - zdravý recept Bajola

Postup

  1. Datle nebo datlovou pastu namočte přes noc do vody.
  2. Předehřejte troubu na 190 °C.
  3. Ovesné vločky a lískové ořechy na korpus rozmixujte dohladka v mixéru se sekáčkem. Přidejte datle, kakao, vodu z datlí a pořádně rozmixujte.
  4. Těsto rozprostřete rovnoměrně na dno formy o průměru 20 - 21 cm, kterou vytřete kokosovým olejem.
  5. V mixéru se sekáčkem rozmixujte dohladka všechny ingredience na karamelovou vrstvu, měla by vzniknout hladká hmota mírně tekutá. Pokud je hmota moc hustá, přidejte více vody z datlí.
  6. Smíchejte všechny ingredience na krém a vyšlehejte je pomocí ručního mixéru do hladké hmoty. Konzistence bude tekutější. Podle chuti doslaďte sladidlem bez kalorií, ale pokud dáte protein, doslazovat nebude potřeba. Datlová vrstva to dostatečně osladí.
  7. Polovinu krému nalijte na korpus, pak pomocí lžíce dejte shluky karamelové vrstvy po celé ploše formy, zalijte druhou polovinou krému a pečte 50 minut.
  8. Po upečení dejte nahoru rozdrcené cornflakes a zalijte čokoládovou polevou, kterou vyrobíte rozpuštěním čokolády nad párou nebo v mikrovlnné troubě (na nejnižší výkon pár sekund) a do takto rozpuštěné čokolády přimíchejte teplé mléko tak, aby vznikla hladká poleva. Polevu je potřeba rychle míchat. Pokud se zdrcne, přidejte více teplého mléka a hmotu rozmíchejte. Nakonec posypejte mírně rozdrcenými lískovými ořechy.
  9. Nechejte vychladit v lednici ideálně přes noc, nicméně doporučuji konzumovat v pokojové teplotě (líp chutná).
Fitness lískoořiškový cheesecake dort s čokoládou - zdravý recept Bajola