Ingredience na fit čokoládový dort s jahodami
Čokoládová náplň s jahodami
- 125 ml nízkotučného mléka
- 80 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
- 2 čokoládové pudingové prášky (90 g)
- 1 lžíce holandského kakaa (5 g)
- 3 vejce (M)
- 750 g nízkotučného tvarohu
- sladidlo bez kalorií (3 odměrečky)
- špetka soli
- 300 g jahod
Korpus
- 100 g ovesných vloček
- 40 g jemně strouhaného kokosu
- 110 g jablečného pyré bez cukru
Jahodová želatina
- 300 g jahod
- 10 g želatiny v prášku
- 100 ml vody
- sladidlo bez kalorií (1/2 odměrečky)
Postup receptu
- Rozehřejte troubu na 170 °C.
- Ovesné vločky rozmixujte najemno v mixéru se sekáčkem. Přidejte kokos a jablečné pyré a pořádně promíchejte.
- Vzniklou hmotu natlačte rovnoměrně na dno kulaté silikonové formy se skleněným dnem o průměru 23 cm a pečte 15 minut.
- Mezitím čokoládu nakrájejte nadrobno, dejte ji do mléka a zahřejte v mikrovlnné troubě cca 2 minuty na vysoký výkon. Pak dobře promíchejte, čokoláda se musí v mléku úplně rozpustit a nechejte chládnout.
- Vyšlechejte 3 vejce pomocí ručního mixéru, smíchejte s tvarohem, sladidlem a špetkou soli.
- Smíchejte pudingový prášek s kakaem a vmíchejte do mléka s čokoládou. Pořádně promíchejte a pak směs nalijte do tvarohové hmoty a pořádne promíchejte. Ochutnejte a případně přislaďte.
- 300 g jahod umyjte, odkrojte stopky a přepulte. Půlky jahod vyskládejte kolem dokola do formy s korpusem, který jste předpekli. Jahody po upečení vytvoří na dortu mozaiku. Můžete je ale dát i na dno na korpus.
- Čokoládovou hmotu nalijte do formy a pečte 50 minut na 170 °C. Po upečení nechejte dort úplně vychladit. Hmota vypadá po vytažení z trouby jako neupečená, ale po kompletním vychladnutí ztuhne, takže se nelekejte. Já jsem dala dort chladit na balkón a šla jsem cvičit.
- Nakonec zbývá vytvořit želatinovou polevu. Rozmíchejte 10 g želatiny ve 100 g studené vody a nechejte nabobtnat. Je možné, že budete mít želatinu, která funguje na jiném principu. Raději si přečtěte návod.
- Mezitím umyjte zbylých 300 g jahod, nakrájejte nadrobno a dejte zahřívat do malého kastrůlku. Jahody začnou pouštět vodu, průběžně míchejte. Zahřívejte tak dlouho, dokud se jahody nezačnou rozpadat, můžete podlít troškou vody. Trvá to 5 – 10 minut.
- Pak vypněte plamen, rozmixujte tyčovým mixérem, nechejte asi 1 minutu stát a vlijte želatinu. Pořádne promíchejte, nechejte zchládnout na pokojovou teplotu a pak nalijte na dort. Nahoře můžete ozdobit jahodami a pak nechejte dort opět vychladit ideálně přes noc v lednici. Druhý den můžete ještě dozdobit kousky čokolády.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené bez jahod a čokolády na ozdobu.
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže a zapojit se do soutěže.
Jak udělat korpus z ovesných vloček – foto postup

Jak udělat čokoládovou náplň dortu – foto postup

Jak udělat jahodovou želatinu – foto postup

Poznámky k receptu
- Pokud chcete ještě navýšit bílkoviny, můžete do náplně přidat čokoládový proteinový prášek. Tuto verzi jsem teda zatím netestovala, ale dala bych tam cca 50 g proteinu.
- Opravdu echt gold bude dort vypadat, když ho místo čerstvých jahod ozdobíte jahodami v čokoládě.
- Přečtěte si můj článek o tom, proč je želatina perfektní pro fitness a hubnutí a jak se s ní pracuje

Komentáře