Ingredience na jednoduchý jablkový koláč z ovesných vloček
- 150 g ovesných vloček
- 250 ml vroucí vody
- 50 g proteinového prášku vanilkového (příp. ovesné nebo celozrnné pšeničné mouky, ale ochudíš výsledek o bílkoviny)
- 1 kypřící prášek (12 g)
- 50 g bílého nízkotučného jogurtu
- 2 vejce M
- špetka soli
- 300 g jablek (očištěných od jádřinců)
- 2 lžičky skořice (5 g)
- 2 lžičky citrónové šťávy (10 ml)
- sladidlo bez kalorií
- kokosový olej na vymazání formy (2 g)


Fitness domácí cukrárna
Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!
Postup receptu na lehký jablkový koláč bez mouky
- V rychlovarné konvici ohřej vodu, zalij ovesné vločky a nechej vsáknout.
- Jablka umyj, zbav jádřinců, nakrájej na kostičky a smíchej se skořicí a citrónovou šťávou. Nemusíš je zbavovat slupky.
- Odděl žloutky od bílků a z bílků a špetky soli vyšlehej tuhý sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Žloutky rozmíchej a opatrně vmíchej do sněhu.
- Rozehřej troubu na 180 °C.
- K ovesným vločkám přidej protein a prášek do pečiva, pořádně rozmíchej.
- Nakonec do hmoty přidej jogurt, promíchej a vmíchej sníh se žloutky. Ochutnej a podle chuti případně přislaď sladidlem bez kalorií. Můžeš také vmíchat rozinky nebo jiné sušené ovoce.
- Připrav si silikonovou formu se skleněným dnem o průměru 23 cm a vymaž ji kokosovým olejem pomocí silikonové mašlovačky.
- Těsto vlij do formy, nahoru dej jablka a přitlač je do těsta.
- Peč 60 minut na 180 °C. Otestuj zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Pokud se těsto nelepí, je hotový.
- Pokud se ti koláč nepodařilo dostatečně osladit, můžeš ho před servírováním polít čekankovým sirupem a posypat ořechy.
- 💚 Chceš jídelníčky na hubnutí z mých receptů? Najdeš je v mojí tištěné kuchařce 👉 Stáhnout ukázku
Recept inspirován dle knihy Fit recepty II
Komentáře
Výborné, vláčné, konečně něco méně kalorické a dobré.
Moc díky za otestování a pochvalu, Kláro, jsem ráda, že chutná 😉
jak vypada 150g toho kolace udelaneho uz ?
Cely kolac po upeceni ma kolem 850 g, takze 150 g bude asi jedna sestina. Doporucuju ale pouzit vahu, to bude nejjistejsi 🙂
Vyzkoušela jsem a výborné sice jsem dělala že strouhaných jablek ale i tak se povedlo a je to mňam
Paráda, díky za otestování i komentář 😉
Já bych taky dala spíše strouhané jablka,jaké to je při této variantě?Chtěla bych zítra vyzkoušet??☺️
To jsem nezkoušela, ale určitě se to nijak nepokazí 😉
Koláč je výborný. Upravila jsem si ho podle sebe do jednodušší podoby. Konečně koláč bez tuku. Moc děkuji, je to pecka.
Super 👍 Díky za otestování a pochvalu 😉✌️
Výborné, jen jsem musela přidat trochu více vody do vloček, a na podruhe dala více jablek…. ale myslím že se v letošní sezóně jablek je to přesně to, co jsem potřebovala objevit. Už ho dělám po nekolikate a vsem chutná. Díky za skvělý recept!
Upečeno.Opět pecka.Jablka jem tedy nastrouhala a neměla jsem skořici tak jsem dala perníkové koření a citron.šťavu a směsku jablečnou vmíchala přímo do těsta.
Super, díky za tip na obměnu 😉