Ingredience na fit houbový cuketový koláč
Těsto
- 100 g celozrnné pšeničné mouky (příp. špaldové)
- 100 g pšeničné mouky bílé hladké (proč kombinuji mouky, najdete v článku o moukách)
- 1 vejce (50 g)
- 200 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 1/4 lžičky soli
- ½ sáčku kypřícího prášku (5 g)
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (2 ml)
Náplň
- 200 g žampiónů nebo jiných hub
- 200 g cukety
- 150 ml podmáslí
- 125 g mozarella light (nebo jiného nízkotučného sýru)
- 3 stroužky česneku (15 g)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře

Postup receptu
- Smíchejte zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience na těsto, pak je spojte a vypracujte kompaktní těsto. Můžete použít kuchyňského robota. Těsto může být mírně lepivé, pokud by se hodně lepilo, přidejte trochu mouky. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 °C .
- Cuketu umyjte a nastrouhejte nahrubo, trošku ji osolte a nechejte odstát, aby pustila vodu, kterou pak slijte a ještě z cukety vymačkejte přes sítko. Žampióny umyjte a nakrájejte nadrobno. Sýr nastrouhejte. Česnek oloupejte a prolisujte. Pak smíchejte se všemi ostatními igrediencemi na náplň.
- Formu o průměru 25 cm vystříkejte řepkovým olejem ve spreji a rozprostřete do ní těsto až ke krajům pomocí prstů a lžíce.
- Na těsto dejte náplň, nahoře můžete ozdobit plátky hub a pečte 30 minut na 200 °C .
- Nezapomeňte se zapojit do soutěže.
Komentáře
bydlim v Italii a nemam podmasli, ale nahradila jsem ho cottage syrem, dala jsem parmasan protoze mozarella dosla a jeste jsem do toho nakrajela jarni cibulku. Houby mam susene z Cech a kolac byl vyborny! Diky
Bozi recept, akorát putuje do trouby! Miluju houby 🥰🤗