Ingredience na fit cuketovou buchtu / perník

Suché ingredience

Mokré ingredience

  • 700 g cukety
  • 3 vejce M (150 g)
  • 100 ml vody
  • kůra z jednoho bio citrónu

Citrónová poleva

  • 120 ml citrónové šťávy (2 citróny)
  • 90 g bramborového škrobu
  • sladidlo bez kalorií (použila jsem 10 lžic sypké stévie)
Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Cuketu umyj a nastrouhej na struhadle nahrubo.
  2. Nastrouhej kůru z 1 citrónu a ze 2 citrónů vymačkej šťávu.
  3. Předehřej troubu na 180 °C.
  4. Smíchej zvlášť všechny mokré ingredience na buchtu, zvlášť suché a pak vše dohromady. Těsto ochutnej a podle potřeby přislaď sladidlem bez kalorií.
  5. Těsto nalij do formy o rozměru 23 × 28 cm, já používám posuvnou formu, která se dává na pečícím papírem vystlaný plech.
  6. Peč 50 minut na 180 °C, ke konci pečení otestujte zapíchnutím špejle doprostřed buchty, těsto se nesmí na špejli lepit.
  7. Buchtu nechej zcela vychladnout a otoč ji spodní stranou nahoru. Protože horní strana bude pravděpodobně nerovnoměrná, je lepší buchtu otočit, aby poleva byla rovnoměrně všude. Mně to bohužel napadlo, až jsem polevu nalila na horní stranu, a proto ji nemám na obrázku všude.
  8. Smíchej všechny ingredience na citrónovou polevu. Množství škrobu reguluj podle toho, jaké tam dáš sladidlo. Výsledná konzistence by měla být hustá a tekutá.
  9. Polevu nalij na buchtu a dej ztuhnout do lednice a pak ji rozkrájej na 16 ks. Jeden kus se hodí jako svačina nebo menší předtréninkové jídlo, 3 – 4 kusy jako plnohodnotné jídlo.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. Pomoz mi s tištěnou kuchařkou a odměním tě!

Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept BajolaFitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Tentokrát jsem cuketu nesolila a nenechávala z ní pustit vodu, protože se mi nechtělo čekat, nicméně spíš doporučuju to udělat, pak vodu neslívat a těch 100 ml vody už nepřidávat. Myslím si, že struktura bude pak o něco lepší.
  • Jako alternativní polevu můžeš udělat i polevu z domácí bílé čokolády.
  • Protein můžeš nahradit moukou, doporučuju ovesnou čokoládovou, ale ochudíš se o bílkoviny.

Související produkty