Ingredience na fit cuketovou buchtu / perník

Suché ingredience

Mokré ingredience

  • 700 g cukety
  • 3 ks vejce M (150 g)
  • kůra z jednoho bio citrónu (3 g)

Citrónová poleva bez cukru

Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Postup receptu

  1. Cuketu umyj, nastrouhej na struhadle nahrubo a nechej ji pár minut odstát, aby pustila vodu.
  2. Mezitím nastrouhej citrónovou kůru a vymačkej šťávu.
  3. Předehřej troubu na 180 °C.
  4. Smíchej zvlášť všechny mokré ingredience na buchtu (vč. vody z cukety), zvlášť suché a pak vše dohromady. Těsto ochutnej a podle potřeby přislaď sladidlem bez kalorií.
  5. Těsto nalij do formy o rozměru 23 × 28 cm (já používám posuvnou formu, která se dává na pečícím papírem vystlaný plech).
  6. Peč 50 minut na 180 °C, ke konci pečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed buchty, těsto by se nemělo na špejli lepit nebo jenom málo.
  7. Buchtu nechej zcela vychladnout a otoč ji spodní stranou nahoru.
  8. Moučkové sladidlo prosej přes jemné sítko a smíchej ho s 30 ml horké vody, přidej citrónovou šťávu a pak za stálého šlehaní metličkou přidávej po troškách xantanovou gumu, dokud hmota nezhoustne.Výsledná konzistence by měla být hustá, ale tekutá.  Xantanové gumy může být potřeba méně či více.
  9. Polevu nalij na buchtu a dej ztuhnout do lednice. Pak buchtu rozkrájej na 16 ks.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. 📕 Pomoz mi s tématem další tištěné kuchařky a získej slevu až 20 % na moje existující kuchařky a e-kuchařky 👉 Vyplnit dotazník a získat slevu

Fitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept BajolaFitness cuketová buchta perník s citrónovou polevou - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Textura ne fotce je „hutná“, recept jsem později totiž ještě upravila, takže ve výsledku buchta nebude tak hutná, ale nadýchanější.
  • Protože horní strana buchty je po upečení nerovnoměrná, je lepší buchtu otočit, aby poleva byla rovnoměrně všude. Mně to bohužel napadlo, až jsem polevu nalila na horní stranu, a proto ji nemám na obrázku všude.
  • Jeden kus se hodí jako svačina nebo menší předtréninkové jídlo, 3 – 4 kusy jako plnohodnotné jídlo.
  • Místo xantanové gumy můžeš použít škrob, ale navýšíš kalorie, bude ho potřeba o hodně víc a výsledek bude mít mírně škrobovou chuť.
  • Jako alternativní polevu můžeš udělat i polevu z domácí bílé čokolády.
  • Protein můžeš nahradit moukou, doporučuju ovesnou čokoládovou, ale ochudíš se o bílkoviny.
  • Nutriční hodnoty na 100 g: 136 kcal / 8 g B / 24 g S / 2 g C / 2 g T / 3 g V.