Ingredience na fit koláče s meruňkami a mákem

Těsto

Ovoce

  • 100 g meruněk (vypeckovaných)

Náplň tvarohová

Náplň maková

Fit koláče s meruňkami a mákem - zdravý recept Bajola

Postup receptu na zdravé koláče

  1. V jedné misce smíchej mokré ingredience na těsto. V druhé misce smíchej suché ingredience na těsto.
  2. Pak suché ingredience vsyp do mokrých, pořádně vymíchej dohladka a nechej stát minimálně 15 minut.
  3. Mezitím udělej náplně. Smíchej tvaroh s 80 ml mléka a vanilkovým pudingem a sladidlem, ochutnej a případně doslaď.
  4. Meruňky umyj, 100 g nakrájej na plátky a 50 g meruněk rozmixuj v mixéru se sekáčkem na pyré.
  5. Zbylé mléko (100 ml) dej vařit společně s mákem, dokud se mléko nevsákne, vmíchej rozmixované meruňky, sladidlo, ochutnej a případně doslaď.
  6. Rozehřej troubu na 200 °C a vystel plech pečícím papírem.
  7. Vychlazené těsto nabírej lžící a dávej na plech, vždy po dvou lžících na jeden koláč. Mezi koláči dělej rozestupy, při pečení nabydou.
  8. Na každý koláč poté dej doprostřed lžíci tvarohové náplně, na to trochu makové náplně a pak plátky meruněk. Případně si náplně nakombinuj podle vlastní chuti. Vznikne cca 12 koláčů o průměru cca 10 cm.
  9. Peč 20 minut na 200 °C. Hlídej, ať se koláče nespálí.
  10. Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
  11. 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Fitness tvarohové meruňkové koláče - foto postup receptu Zdravé koláče meruňky mák - fit recept Bajola
E-book Fitness domácí cukrárna - Bajola

Fitness domácí cukrárna

Stáhni si ukázku e-kuchařky zdarma!

Fitness kefírové koláče bez kynutí zdravý recept Bajola

Verze z vanilkové ovesné mouky MyProtein

Poznámky k receptu

  • Těsto má tekutější konzistenci a stáním se mírně dohustí, pokud by však bylo moc řídké a rozjíždělo se na plechu do stran, přidej do těsta více mouky.
  • Doporučuju opravdu použít vanilkovou ovesnou mouku od MyProtein a nikoliv rozmixované ovesné vločky. Rozdíl v chuti i výsledné konzistenci je velký. Pokud použiješ rozmixované vločky, bude potřeba přidat více celozrnné mouky (cca o 30 g). Navíc budeš muset těsto přisladit, pokud nepoužiješ protein, a doporučuji přidat i vanilkový extrakt. Vanilková ovesná mouka je totiž už ideálně oslazená a ochucená. Testovala jsem obě verze. Hlavní fotky jsou z rozmixovaných ovesných vloček s proteinem a koláče nevypadají a ani nechutnají tak dobře jako při mém prvním pokusu z mouky MyProtein. Foto viz níže.
  • Pokud použiješ protein, peč raději na nižší teplotu (180 °C).
  • Místo máku můžeš použít i zdravou marmeládu bez cukru a místo meruněk jiné ovoce, například broskve, švestky nebo borůvky.
  • Koláče jsou chutnější z kefíru než z podmáslí.
  • Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi bez proteinu. Pokud chceš snížit kalorickou hodnotu, vynechej mák.