Ingredience na fit koláče s meruňkami a mákem
Těsto
- 500 ml kefíru (příp. podmáslí)
- 2 vejce (100 g)
- 250 g ovesné mouky vanilkové (nebo 190 g ovesné mouky vanilkové a 60 g vanilkového proteinu)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- ½ lžičky skořice (2 g)
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (6 g)
Ovoce
- 100 g meruněk (vypeckovaných)
Náplň tvarohová
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 80 ml nízkotučného mléka
- 1 vanilkový puding bez umělých aromat (40 g)
- sladidlo bez kalorií
Náplň maková
- 100 ml nízkotučného mléka
- 40 g mletého máku bez cukru
- 50 g meruněk
- sladidlo bez kalorií

Postup receptu na zdravé koláče
- V jedné misce smíchejte mokré ingredience na těsto. V druhé misce smíchejte suché ingredience na těsto.
- Pak suché ingredience vsypte do mokrých, pořádně vymíchejte dohladka a dejte odležet do lednice. Těsto má tekutější konzistenci.
- Mezitím udělejte náplně. Smíchejte tvaroh s 80 ml mléka a vanilkovým pudingem a podle chuti doslaďte sladidlem bez kalorií.
- Meruňky umyjte, 100 g nakrájejte na plátky a 50 g meruněk rozmixujte v mixéru se sekáčkem na pyré.
- Zbylé mléko (100 ml) dejte vařit společně s mákem, dokud se mléko nevsákne, vmíchejte rozmixované meruňky a podle chuti doslaďte sladidlem bez kalorií.
- Rozehřejte troubu na 200 °C a vystelte plech pečícím papírem.
- Vychlazené těsto nabírejte lžící a dávejte na plech, vždy po dvou lžících na jeden koláč. Mezi koláči dělejte rozestupy, při pečení nabydou.
- Na každý koláč poté dejte doprostřed lžíci tvarohové náplně, na to trochu makové náplně a pak plátky meruněk. Případně si náplně nakombinujte podle vlastní chuti.
- Pečte 20 minut na 200 °C. Hlídejte, ať se koláče nespálí.
- Vznikne 12 koláčů o průměru cca 10 cm.
- Nutriční hodnoty jsou uvedené na verzi bez proteinu pouze na tvarohovou náplň s meruňkami (bez máku).
- Nezapomeňte si přečíst poznámky níže.


Poznámky
- Doporučuju opravdu použít vanilkovou ovesnou mouku od MyProtein a nikoliv rozmixované ovesné vločky. Rozdíl v chuti i výsledné konzistenci je velký. Pokud použijete rozmixované vločky, bude potřeba přidat více celozrnné mouky (cca o 30 g). Navíc budete muset těsto přisladit, pokud nepoužijete protein, a doporučuji přidat i vanilkový extrakt. Vanilková ovesná mouka je totiž už ideálně oslazená a ochucená. Testovala jsem obě verze. Hlavní fotky jsou z rozmixovaných ovesných vloček s proteinem a koláče nevypadají a ani nechutnají tak dobře jako při mém prvním pokusu z mouky MyProtein. Foto viz níže.
- Pokud použijete protein, pečte raději na nižší teplotu (170 °C).
- Místo máku můžete použít i zdravou marmeládu bez cukru a místo meruněk jiné ovoce, například broskve, švestky nebo borůvky.
- Koláče jsou chutnější z kefíru než z podmáslí.

Verze z vanilkové ovesné mouky MyProtein
Přidat komentář