Ingredience na fit žemlovku bez cukru
Žemlovka
- 6 ks jablek (800 g nastrouhaných)
- 2 lžičky skořice (10 g)
- 30 g mandlových plátků nebo jiných ořechů
- 3 ks vejce M (150 g)
- 500 g odtučněného tvarohu (ve vaničce)
- 400 ml nízkotučného mléka (200 ml + 200 ml)
- sladidlo bez kalorií (1 odměrka)
- 8 ks (200 g) celozrnného toastového chleba (Rivercote – Lidl)
- řepkový olej ve spreji na vystříkání formy (3 g)
Volitelně
- rozinky bez cukru
- brusinky bez cukru
- ořechy (mandlové lupínky, vlašsské)
- čekankový sirup natural
Chceš ušetřit za ořechy, sladidla a mouky? Kde koupit nejlevněji
Postup receptu – jak se peče fitness žemlovka s tvarohem
- Rozehřej troubu na 200 °C.
- Jablka zbav slupky, nastrouhej na struhadle a přidej skořici. Můžeš přidat i rozinky a ořechy.
- Smíchej tvaroh, žloutky a 200 ml mléka a oslaď dle chuti.
- Z bílků vyšlehej sníh pomocí ručního šlehače. Podrobný návod, jak správně vyšlehat sníh z bílků, najdeš zde.
- Vystříkej zapékací mísu o rozměru 35 × 21 × 14 cm řepkovým olejem ve spreji.
- Toastový chleba namoč rychle z obou stran do zbylého mléka a postupně vedle sebe vyskládej 4 ks na dno pekáče. Na toustový chleba dej polovinu jablek a polovinu tvarohové směsi. Poté opět vrstvu namočeného chleba v mléce, jablka a tvarohovou směs.
- Peč 30 minut na 200 °C.
- Vytáhni z trouby, nahoru dej sníh z bílků, troubu zeslab na 180 °C a peč dalších 10 – 20 minut.
- Nezapomeň si přečíst poznámky níže.
- 💚 Chceš jídelníčky nejen na hubnutí z mých receptů nebo inspiraci co zdravého a fit vařit? Vše a mnohem víc najdeš v mojí tištěné i PDF knize Fit bez diet 👉 Omrknout knihu
Poznámky k receptu na zdravou žemlovku s jablky bez másla
- Před servírováním můžeš žemlovku ještě polít čekankovým sirupem, posypat ořechy a sušeným ovocem.
- Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez ozdob. Jedna porce je cca 270 g, pokud budeš jíst jako hlavní, doporučuju jíst minimálně porci a půl = cca 400 g.
- Vědělas, že žemlovka se také nazývá i jako zemlbába nebo semlbába?
Komentáře
Dnes upečná 🍏 žemlovka 😉 supeeer 👍
Díky za otestování a pochvalu, Alčo 😉